Published On: Tue, Mar 28th, 2017

Albanski navijači prijete neredima na utakmici protiv BiH

Kvalifikacijski susret za plasman na Svjetsko prvenstvo između Italije i Albanije koji je odigran u Palermu prekinut je u 56. minuti, i to zbog nereda koje su izazvali albanski navijači.

Divljanje Albanaca, s čijom reprezentacijom sutra u Elbasanu prijateljski susret igra selekcija BiH, počelo je još u 12. minuti kada su bakljama nastojali spriječiti Danielea De Rossija izvesti penal.

Nakon deset minuta igre uslijedila je nova “kanonada” Albanaca. Baklje, dimne bombe i druga pirotehnička sredstva zapaljena su na dijelu tribine gdje su se nalazili gostujući navijači, a jedna petarda eksplodirala je u blizini Gigija Buffona kojem je to bila jubilarna 1000. utakmica.

Ako je suditi prema objavama albanskih navijača dešavanja u Palermu nisu kraj njihovog divljanja, a čini se da je Ilirska elita (Illyrian Elite), koja pripada ekstremnom dijelu albanskih navijača nove nerede najavila i za utakmicu sa Zmajevima.

 

Naime, još 13. ožujka na svojoj Facebook stranici ova grupa navijača najavila je da počinju pripreme za utakmicu s Bosnom i Hercegovinom.

– Upravo smo završili finalne pripreme za dugo čekani meč Italija – Albanija, u kojem ćemo svima pokazati da smo tu. Počeli smo organizaciju utakmice Albanija – Bosna. Iako se radi o prijateljskoj utakmici želimo pokazati da Ilirska elita nije obična navijačka skupina, ali ni slučajno izabrani ultrasi. Preciznije, 28. ožujka na Elbasan Areni poželjećemo dobrodošlicu svima koji se osjećaju kao ultrasi i znaju pravo značenje te riječi – navodi se u postu objavljenom na Facebooku.

Ilirska elita optužila je vrh FS Albanije za korupciju i kriminal, privatizaciju Saveza, a posebno za teror koji navodno, u sprezi s policijom, godinama vrše prema pripadnicima te navijačke skupine, čiji su članovi nakon nereda u Italiji zaradili doživotne zabrane na utakmice reprezentacije Albanije.

Ako se vratimo malo u prošlost dobro ćemo se sjetiti borbe BH Fanaticosa za boljitak bh. nogometa i zalaganje za promjene tadašnjeg rukovodstva N / FSBiH.

Bit će svakako zanimljivo pratiti ovu “borbu” navijača protiv rukovodstva FS Albanije, ali nadati se da se priče o neredima neće obistini sutra na Elbasan Areni.

 

(Faktor.ba)