Albanija poslala ekipu liječnika u Italiju, premijer poručio: Danas smo svi Talijani

SIROMAŠNA Albanija poslala je danas 30 liječnika i medicinskih sestara u pomoć Italiji, najpogođenijoj zemlji u Europi pandemijom koronavirusa, u kojoj živi brojna albanska zajednica.

Medicinsku ekipu na aerodromu je ispratio premijer Edi Rama koji je njihov odlazak objavio na svojoj Facebook stranici. Oni će otići u Lombardiju kako bi “pomogli svojim talijanskim kolegama”, rekao je Rama u videoporuci iz zračne luke.

Pokrajina Lombardija na sjeveru Italije najpogođenija je pandemijom koronavirusa.

Albanija ima 1,2 liječnika na 1000 stanovnika

Albanija, koja se i sama suočava s nedostatkom liječnika – ima 1,2 liječnika na 1000 stanovnika, za razliku od Italije koja ih po podacima Svjetske zdravstvene organizacije ima 4,1, nedavno je pozvala da se liječnici koji su u mirovni ponovno aktiviraju u cilju borbe protiv širenja zaraze koronavirusom.

Albanski premijer: Danas smo svi Talijani

“Danas smo svi mi Talijani… Italija će pobijediti u ovoj bitci”, rekao je Rama u zračnoj luci. Medicinsko osoblje u Italiji će ostati mjesec dana. U toj zemlji živi oko 400.000 Albanaca.

U Albaniji, zemlji od 2,8 milijuna stanovnika, dosad je od Covida-19 umrlo 10 ljudi, a zaraženo je gotovo 200, prenosi Index.hr