Published On: Uto, sij 19th, 2021

POPUT RUSIJE: Albanija planira okupirati južni dio Srbije. BIH još nema stav o tome…

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i kandidat za predsjednika Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da svojim ponašanjem prema Kosovu, Europska unija može natjerati Kosovo na ujedinjenje sa Albanijom.

Haradinaj je, kako javlja prištinska agencija telegrafi.com, tijekom predstavljanja izbornog programa svoje stranke bio vrlo kritičan prema Europskoj uniji, prenosi Beta.

Otvorio je pitanje što će se dogoditi za četiri ili pet godina ako na Kosovu ne bude napretka.

„Ako Kosovo nije pred vratima NATO-a i ako Kosovo nema liberalizaciju viznog režima EU, ne postoji priznanje od pet zemalja članica EU, ako nismo pred vratima UN-a, što ćemo sljedeće, da li ćemo prihvatiti ono što su pokušali da nas uvjere da je Kosovo umorno, slabo“, zapitao se Haradinaj.

Upitao je da li Kosovo treba prihvatiti da bude dio zamrznutog sukoba i dodao da Kosovo ne može čekati dok drugi ne budu raspoloženi da završe mnoge otvorene teme.

„Kosovo treba da odluči što dalje, a ne da se kaže sačekajte da vidimo što ćemo sa vama. Mi nećemo prihvatiti zamrznuti sukob, nećemo dozvoliti da nas dijele, ali ćemo ići na referendum za ujedinjenje sa Albanijom. Zapamtite to, ne zato što mi tako hoćemo, jer smo 20 godina Zapadu govorili da smo za euroatlantsko Kosovo, da budemo dio EU, NATO-a, da postanemo članica UN-a“, kazao je Haradinaj.

On je rekao da ako bi EU htjela, mogla bi uvjeriti pet zemalja članica EU da priznaju Kosovo, umjesto da građane Kosova ostavi „izolirane, i povremeno im kažu krivi ste za ovo ili ono“.

„Zar su Srbija i druge susjedne zemlje savršene. Ne možemo čekati dok neko bude raspoložen da se riješi kosovsko pitanje“, kazao je Haradinaj.