Published On: Čet, pro 11th, 2014

ALBANCI U PANICI: Na Kosovu se pravi nova Republika!

Opozicioni Pokret “Vetëvendosje” kritizirao  je način izbora nove Vlade, ali i suradnju koalicije PDK-LDK sa “Srpskom listom”. Lider Pokreta Albin Kurtije na konferenciji za novinare izjavio da je nova Vlada Kosova zajednička Vlada Prištine i Beograda. Kurti je naglasio da su Isa Mustafa i Hashim Thaci preko noći prihvatili uvjete “Srpske liste”.

 

 

“Sadržaj njihovog sporazuma sa ‘Srpskom listom’ jasno ukazuje na namjeru federalizacije Kosova, dijeleći njegov politički sistem, stvarajući paritet u svakoj insticionalnoj vlasti i brzinskim formiranjem zajednice općina sa srpskom većinom”, kazao je Kurti i dodao:

“Bosna i Hercegovina je zemlja koja nije republika, ali unutra ima Republiku Srpsku koja nije država. Republika Kosovo postaje nedržava, koja će unutra imati državu Srbiju, još uvijek neproglašenu republiku”.

On je naglasio da se sedam godina od proglašenja nezavisnosti Kosovo vraća na formulu Beograda “više od autonomije, manje od nezavisnosti”.

Po riječima Kurtija od koalicija dvije desno orijentirane partije, Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, može se očekivati dalje podijele Kosova i dalje osiromašenje kosovskog naroda.

“U svom ekspozeu Mustafa nije pomenuo ni obećanje PDK-a o 200 tisuća novih radnih mjesta, ni obećanje LDK-a o 120 tisuća radnih mjesta. Ova vlada koja podmiruje partijske ljude, predstavlja ne samo politički problem za Kosovo, već i socijalno-ekonomski problem za društvo”, ocijenio je lider “Vetëvendosja”.

Na tisuće  mladih napušta Kosovo zbog realnosti, a riječi o ekonomskom razvoju Kosova vladajuće koalicije su nerealne, kaže Kurti.

On je istakao i da je nova vladajuća koalicija korumpirana i da je instalirala i podzemlje u institucije, aludirajući na Kadri Veselija, novog predsjednika Skupštine, a bivšeg šefa tajne službe SHIK. Kurti je najavio i da će zatražiti formiranje istražne komisije za istragu radnji SHIK-a.

Opozicionih poslanika je 33 i izrazio je uvjerenje da će opozicija uspjeti da poziva vanredne sjednice i formiranje istražnih komisija.

Sanždački lideri još nisu reagirali na priču o federalizaciji Kosova.

(AA/md)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare