Published On: Uto, sij 22nd, 2013

Albanci ruše srpske spomenike na Kosovu

Nakon što je u nedjelju na jugu Srbije uklonjen sporni spomenik pripadnicima paravojne postrojbe Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM), srbijanski mediji u ponedjeljak izvješćuju da su na Kosovu srušeni ili oskvrnuti deseci srpskih nadgrobnih obilježja u nekoliko sela, a u Goraždevcu je pucano na spomenik žrtvama NATO bombardiranja, što službeni Beograd ocjenjuje kao anticivilizacijski čin.
Srbijanski premijer Ivica Dačić najoštrije je osudio rušenje srpskih groblja i povijesnih spomenika na Kosovu i upozorio međunarodne snage u pokrajini na obvezu da štite srpsko kulturno naslijeđe, a rušenje ocijenio kao “anticivilizacijski čin”.
Uništavanja spomenika i oskvrnuća pravoslavnih groblja osudila je i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga, ocjenjujući to kao neprihvatljiv čin “koji se ne može trpjeti”, dok albanske stranke na Kosovu ocjenjuju da takvo ponašanje “nanosi štetu procesima kroz koje Kosovo prolazi”.
Na Kosovu je oskvrnuto najmanje 80 srpskih nadgrobnih spomenika, a samo na groblju u Prizrenu oštećeno ih je 50, javila je Radio-televizija Srbije.
U Goraždevcu kod Peći hicima iz vatrenog oružja oštećen je spomenik žrtvama NATO bombardiranja i srpskim dječacima ubijenim kod rijeke Bistrice 2003., navodi se u izvješću i ističe da ured vlade Srbije za Kosovo i Metohiju od međunarodnih vojnih snaga (KFOR) i pravosudne europske misije (EULEX) zahtijeva zaštitu.
Prema izvješću lokalnog srpskog radija u Goraždevcu, oko 1.000 mještana je uznemireno napadom, a pripadnici kosovske policije obavili su očevid.
U noći između nedjelje i ponedjeljka nepoznati počinitelji su, kako navode srbijanski mediji, oštetili pravoslavna groblja u srpskim selima na Kosovu – Prilužju, Miloševu i Plemetini, a 27 spomenika srušeno je u nedjelju u Klokotu kod Vitine.
Kosovska policija priopćila je da su pojačane patrole i sigurnosne mjere oko srpskih kulturnih i vjerskih objekata.
Ured vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocjenjuje da “kad god Priština zaprijeti prekidom dijaloga, nasilje prati izgovoreno” i traži da reagira međunarodna zajednica.
Zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu, na Kosovu se i ranije u nedjelju dogodilo nekoliko incidenata kada su dva “molotovljeva koktela” bačena na zgradu općine Kosovska Mitrovica, a policija je spriječila Albance da napadnu srpski manastir u Đakovici.
(Hina/Dnevnik.ba)