Published On: Sri, lis 25th, 2017
#3rd |

Alarmantno stanje u Aluminiju zbog drastičnog rasta cijene struje i vitalnih sirovina

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. Nevenko Herceg, zajedno sa svojim savjetnikom Markom Arapovićem i predstojnikom svojega ureda Veselkom Čerkezom, boravio je u službenomu posjetu Aluminiju Mostar, koji je najvećim gospodarskim subjektom na ozemlju HNŽ-a. Ugostili su ga predsjednik i član Uprave Društva Mario Gadžić i Dražen Pandža, u pratnji direktora Odjela financija Ivana Čale, direktorice Odjela plana i analize Luce Poljak, direktora Odjela korporativnih komunikacija Darka Juke i savjetnice direktora Snježane Dropuljić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Izravan je povod bio upoznavanje prvoga čovjeka županijske vlade s aktualnim stanjem u Aluminiju koji trpi ozbiljne poteškoće s ugroženom likvidnošću, do koje su doveli strahoviti burzovni poremećaji, sa 65-postotnim skokom cijene električne energije i prosječnim 70-postotnim porastom cijena vitalnih sirovina u ovoj godini.

– K tomu, pod stalnim smo prijetnjama bremena previsokih dugovanja, odnosno akumuliranoga gubitka iz prethodnih godina, i kratkoročno odgođenih sudskih ovrha nad našom imovinom, a stanje nam dodatno usložnjava nemogućnost zaduživanja kod banaka zbog naslijeđenoga lošeg boniteta – komentirao je, između ostaloga, direktor Gadžić, sažimajući cjelokupno stanje u poslovnoj prezentaciji iz koje je gostima jasno prikazan presjek učinjenoga u proteklih godinu dana te pojašnjen plan daljnjih aktivnosti.

– Stanje je alarmantno, ali nema prostora za defanzivu i u nekoliko smo navrata u posljednje vrijeme jasno izišli u javnost s precizno detektiranim problemima i ponuđenim načinima njihova rješavanja, u onomu dijelu na koji mi ne možemo utjecati, ali ova država može. Ne posustajemo u tekućoj provedbi strateškoga restrukturiranja našega poslovanja, proveli smo niz mjera ušteda, preslagivanja, sanacije zatečenih loših ugovornih odnosa… Međutim, i dalje su nam, primjerice, strahovit teret najviše naknade za niz državnih mrežarina, na koje godišnje izdvajamo previsokih 23 milijuna KM. Na tomu tragu ostvarujemo snažnu komunikaciju s državnim tijelima na više razina, kako bi prepoznali naši argumentaciju i, opravdano, rasteretili Aluminij koji uistinu treba konkretnu pomoć svojega najvećeg pojedinačnog vlasnika, a to je Vlada FBiH – precizan je Gadžić.

Predsjednik Herceg nije imao dvojbi o tomu što Aluminij znači za ovo podneblje, ali i za cjelokupni prostor BiH.

– Ne samo na gospodarskomu polju, nego kao ozbiljan, zapravo jedan od vitalnih činitelja stabilnosti i na ukupnomu socijalnom, pa i političkom planu. Vlada FBiH mora odmah prepoznati i pozicionirati Aluminij kao svoje strateško poduzeće i na taj se način odrediti u svojemu odnosu prema ovoj tvornici koja je najvećim izvoznikom u državi, generatorom novih radnih mjesta, o kojoj ovisi 40-tak tisuća ljudi, koja ima ozbiljan udio u BDP-u država okruženja, konzumira gotovo petinu ukupne državne potrošnje električne energije, itd.. To su brojke na koje se morati računati sa strahovitom ozbiljnošću i, na tomu tragu, i reagirati kada se jasno vidi grčevita borba menadžmenta i djelatnika s jedne strane, a očita dadžbinska i druga zagušenja s druge strane. Riječ je o teretima čije se postojanje argumentirano dovodi u pitanje, a bez kojih bi se ovaj div brže osovio na noge, što bi itekako osjetili i svi proračunski korisnici – poručio je dr. Herceg, ocijenivši susret izrazito konstruktivnim i pruživši punu potporu Aluminijevoj borbi za opstanak i oporavak./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x