Published On: Pet, srp 1st, 2022

Alarmantno na Wall Streetu: Najveći pad cijena dionica u posljednjih 50 godina

Na Wall Streetu su pale cijene dionica, pa su burzovni indeksi završili u minusu, kako na mjesečnoj, tako i na tromjesečnoj razini, dok je ovo najgore prvo polugodište u posljednjih 50 godina.

Dow Jones izgubio je jučer 253 boda ili 0,82 posto, na 30.775 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,88 posto, na 3.785 bodova, a Nasdaq indeks 1,33 posto, na 11.028 bodova.

U cijelom prvom polugodištu Dow Jones potonuo je više od 15 posto, S&P 500 više od 20 posto, a Nasdaq indeks gotovo 30 posto. To je najgore prvo polugodište za indeks S&P 500 od 1970., za Dow Jones od 1962., a za Nasdaq najgore od njegova postojanja, prenosi Hina.

Kako je inflacija u SAD-u dosegla najviše razine u 40 godina, Fed je odgovorio agresivnim podizanjem kamatnih stopa, a mnoge druge središnje banke diljem svijeta su to učinile ili također najavile.

Zbog toga će se naravno usporiti rast svjetskog gospodarstva, a moguća je i recesija. U prvom tromjesečju američko je gospodarstvo palo na tromjesečnoj razini, a ni makroekonomski podaci u drugom tromjesečju nisu sjajni.

– Inflacija raste od početka godine, dok gospodarski rast usporava. Fed pooštrava financijske uvjete kako bi obuzdao inflaciju i paniku na tržištima. No, mislim da je malo vjerojatno ‘meko’ prizemljenje gospodarstva. Čini mi se da smo zapravo već zapali u recesiju, a pitanje je samo koliko će ona biti duboka – kaže Paul Kim Paul, direktor Simplifyja.
Jučer objavljeni podaci upućuju na blagi pad raspoloživog dohotka u SAD-u, slabljenje potrošnje, i dalje visoku inflaciju i blagi rast nezaposlenosti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks pao je 1,96 posto, na 7.169 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,69 posto, na 12.783 boda, a pariški CAC 1,80 posto, na 5.922 boda, prenosi Hina.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
zagor te-nej
zagor te-nej
1 mjesec prije

još kad bi ovo malo preveli jer nismo svi financijski stručnjaci

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

A oće li BITI izbornog za Legitimnog rvatinu i od trećeg ali ne prsta od Dode i domalog od BAKETA sa granicom pored kuće u Fatime iznad Jajca

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

A oce li biti gradzanske

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  New Turac
1 mjesec prije

Garant..samo da nam se Komsioglu i Komsioginica sa Hajdom iz Gunje ..kandiduju i izadju na izbore…Eto gradzonske po ßerijatu..
Od A do Š..Mislim u FBiH..
A za Republiku SRPSKU..bice..povuci a i potegnite ga Miletu..malo.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
1 mjesec prije

Zar tebe hajdo nije do sada oderasio…

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

He he he …idi mu spomeni moje ime..
Pa buljavi..se usmedi u sekundi..
Npr..
Eno Danila na Rači…pa snimi reakciju…
“Dje su kljuci od đipa Komsioginice..đe..đe..ajd zdravooooo…”

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Sad ce rasti dionice zlata!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

“Tko je jamio, jamio”. Kao i usvakom padu ili krizi, neki iz svega izadu puno bogatiji, a neki ne mogu razumjeti “kako se sve u isto vrijeme urotilo protiv njih”.

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Tako prolaze svi..bez izuzetka..kome se mogu uvek prodati “muuudda za sarmu”..a takvih je vecina..a nazalost manjina je naterana u isti tor….uz domace izdajnicke politicke i drzavne strukture..posebice policijom..tuzilastvima i sudovima..
Narodna je bila..”Use i u svoje kljuse”..a Porez na budale nek placaju lakoverni i pohlepni..
Nazalost..drustvo je doslo da tog stadijuma razvoja..(sunovrata) da porwz sad naplacuju pohlepni..A njima nikad dosta..

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Ona stara “nema kruha bez motike “ opet dolazi na svoje.