Published On: Ned, pro 30th, 2018

ALARMANTNA ANALIZA NEW YORK TIMESA: ‘Oni su obrazovaniji, ljepše odjeveni i manje ljuti od skinheadsa. Opasni su jer su učili od ljevice…

Broj članova pokreta u Njemačkoj je relativno malen, te obavještajne agencije pretpostavljaju da ih je oko 400-500, te da ih je nekoliko tisuća na razini Europe

Pokret mladih ekstremne desnice “Generacija identitet” koji organizira božićne sajmove na kojima se mogu kupiti razglednice poput ‘Islamizacija? Ne s nama’ ili ‘Obrani se! Ovo je tvoja zemlja’ predstavlja novi oblik ekstremne desnice, piše New York Times. 

Nova desnica

Bolje odjeveni, bolje educirani i manje ljuti od skinheadsa – barem u očima javnosti- sebe vide na prvoj crti kontrarevolucije koju vode dobro povezani čimbenici u politici, civilnom društvu, show businessu, koji sebe nazivaju ‘novom desnicom’.

Međutim, da nije sve tako banalno kao što se nastoji prikazati govori i činjenica da ih nadgledaju obavještajne agencije nekoliko europskih zemalja. Oni su možda djelomično hipiji, djelomično hipsteri, ali su ujedno i oni rezultat jednog šireg konteksta.

Prijateljsko lice ekstremizma

Cilj “Generacije identitet” je srušiti liberalizam i ukloniti iz Europe sve ne-Europljane. Nova desnica želi se distancirati od ‘stare desnice’, što u Njemačkoj predstavlja neonaciste, međutim brojni analitičari smatraju kako je to samo inteligentno rebrendiranje i boje se kako bi to moglo omogućiti ovakvim pokretima da služe kao međutočka između konzervativizma i ekstremizma, točka koja bi mogla privući veliki broj mladih.

Broj članova pokreta u Njemačkoj je relativno malen, te obavještajne agencije pretpostavljaju da ih je oko 400-500 u Njemačkoj, odnosno nekoliko tisuća na razini Europe. Međutim, broj simpatizera je puno veći.

Iako ih je Facebook blokirao, članovi pokreta su i više nego aktivni na Twitteru i YouTubeu kao i na ruskoj društvenoj mreži VK.

“Dali su ekstremizmu prijateljsko lice”, izjavio je obavještajni direktor u pokrajini Tiringija u istočno-centralnoj Njemačkoj Stephan Kramer.

Učili od ljevice

Pojedini aktivisti “Generacije Identitet” prošlost vuku iz neonacističkih krugova, ali njihove metode su ljevičarske.

Naime, oni proučavaju učenja Ghandhija i Genea Sharpa, gurua nenasilnog otpora, te eksperimentiraju sa životom u zajednici i organskim vrtlarstvom, a njihove metode uključuju i flash-mob prosvjede.

Prošle godine unajmili su brod kako bi spriječili migrante da prijeđu Mediteran i stupe na tlo neke od europskih zemalja, a ove godine su unajmili helikopter i blokirali prolaz u francuskim Alpama. U Beču su prekrili kip carice Marije Terezije s burkom, a u Berlinu su se popeli na Brandeburška vrata kako bi postavili  zastavu na kojoj je pisalo ‘Sigurne granice – sigurna budućnost’.

Screenshot/YoutubeFoto: Screenshot/Youtube

Greenpeace za Njemačku

“Mi smo poput Greenpeace za Njemačku”, izjavio je 25-godišnji student politologije i suosnivač podružnice u Hallu Philip Thaler. 

Thaler i njegovi istomišljenici uživaju u kavi ili u vlastitoj craft pivi dik raspravljaju o budućnosti socijalne države, za koju vjeruju da je osuđena na propast zbog imigracije. Oni studiraju, hodaju s drugim Europljanima i ponose se sa svojim buntovništvom.

“Mi smo punkeri današnjice. Ako želiš biti buntovnik danas, moraš biti na desnici”, izjavila je 24-godišnja aktivistica Ingrid Weiss. 

Etnopluralisti

Kad je riječ o migracijama, pokret “Generacija Identitet” pročistio su svoj rječnik od pojmova koji su tipično neonacistički. Umjesto ‘Njemačka Nijemcima’ ili ‘Stranci van’, oni pozivaju na ‘ponovnu migraciju’, znači slanje imigranata koji se ne asimiliraju u njihove zemlje.

Nazivaju se etnopluralistima i smatraju kako bi sve kulture napredovale kada bi ostale većinski homogene te optužuju liberalne političare da žele zamjeniti bijele Europljane s muslimanima. Smatraju da su liberalni političari ti koju potkopavaju demokraciju na Zapadu zbog prejakog pritiska na socijalnu državu i dozvoljavanja fundamentalnog islama u Europi.

“Utopija multikulturalizma je bio eksperiment koji nije uspio”, smatra karizmatični 29-godišnji vođa pokreta Martin Sellner koji smatra kako je kozmopolizam nije uspio baš kao i komunizam.

Kada je riječ o intelektualnim idejama “Generacije Identitet”, Kramar smatra da kada se raččlane na jednostavnije dijelove da je riječ o rasnim teorijama koje su postojale za vrijeme nacizma.

AFP

Nova dinamika desnice

Novi direktor njemačke obavještajne agencije Thomas Haldenwang nedavno je objavio kako će povećati broj agenata koji se bave s ekstremnom desnicom i to za 50 posto. A u siječnju se očekuje odluka njegova ureda hoće li početi istraživati AfD za koji rade mnogi pripadnici pokreta i koji su povezani s tom parlamentarnom strankom koja je nakon izbora 2017. godine postala najveća oporbena stranka.

“Znamo već neko vrijeme da brojni čalnovi pokreta rade za AfD u različitim parlamentima”, izjavio je zastupnik stranke Zelenih Konstantin von Notz koji je ujedno i zamjenik predsjednika odbora za obavještajne aktivnosti. “Događa se namjerna infiltracija demokratskih institucija. Oni su anti-demokratski, često anti-semitski i otvoreni rasisti’

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare