Published On: Tue, Oct 13th, 2015

Al-Quaida pozvala na ubijanje civila: Odmazda zbog akcija sirijske i ruske vojske (VIDEO)

DAMASK – Dok su sirijske snage uz podršku ruskog zrakoplovstva u ofanzivi na terorističke pozicije diljem Sirije, Al-Nusra front je pozvao pobunjenike da “eskaliraju bitku” i pojačaju napade na uporišta Alavita kojima pripada predsjednik Bašar al-Asad.

U audio poruci vođe sirijskog Nusra fronta povezanog s terorističkom grpom Al-Kaidom Mohamad Al-Golani, pozvao je “sve frakcije” napasti Alavi, šiitsku grupu sirijskog predsjednika Bashara Assada u znak odmazde za uspješnost u borbi vojske s militantima.

“Nema izbora nego da pojačamo napade na gradove i sela. Pozivam sve frakcije da svakodnevno granatiraju sela sa stotinama raketa”, stoji u poruci.

Al Nusra, jedna je od najaktivnijih i najbrojnijih skupina koja se bori protiv sirijske vlade. Prije ruske zračne intervencije, Al Nusra je zauzela nekoliko strateških gradova u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib i niz drugih mjesta diljem ratom razorene zemlje.

Dok ruske zračne snage uništavaju zapovjedne i terorističke kampove za obuku ekstremista, sirijske oružane snage provode opsežne vojne operacije protiv terorističke organizacije diljem zemlje.

U selu Al-Mastumah u pokrajini Idlib sirijska vojska onesposobila je oko 30 boraca, dok je ruska avijacija preciznim napadima uspjela da praktično u potpunosti razruši sustav opskrbe boraca Islamske države gorivom i streljivom.

U međuvremenu, generalni zapovjednik sirijske vojske izjavio je da je uspostavljena kontrola nad slobodnom zonom u Alepu i 13 gradova i sela i područja koja obuhvaćaju Hama i provinciju Latakiju.

S druge strane, glasnogovornik američke središnje komande pukovnik Patrick Ryder priopćio je u ponedjeljak da su američke snage bacile iz zraka streljivo za malokalibarsko oružje pobunjenicima koji se kako je navedeno bore protiv džihadista Islamske države u sjevernoj Siriji.

Ryder tvrdi da je municija dostavljena arapskim borcima čije su «lidere SAD provjerile» .Neimenovani američki dužnosnik rekao je da je padobranom spušteno 50 tona streljiva.

Prošlog mjeseca Amerika je priznala, da su sirijski “umjereni” pobunjenici dali dio njihove vojne opreme Al-Nusra frontu koji surađuje s islamističkim i džihadističkim pobunjeničkim skupinama protiv sirijskih vladinih snaga.

Sjedinjene Države formalno su označile Al-Nusra Front kao stranu terorističku organizaciju u prosincu 2012. Rusija je učinila isto dvije godine kasnije.

https://youtu.be/vAct-cU1lqE