Published On: Sat, Jun 24th, 2017

Al Jazeera: Zahtjevi za naše gašenje su pokušaj gušenja slobode izražavanja

Povodom informacija koje su se pojavile u medijima i društvenim mrežama o zatvaranju medijske mreže Al Jazeere, oglasila se Al Jazeera Media Network.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

“U nekim medijima, koji prenose informacije nekih novinskih agencija, kao i na društvenim mrežama, pojavile su se tvrdnje da je zatvaranje medijske mreže Al Jazeere (Al Jazeera Media Network) i svih njenih kanala, jedan od uvjeta koje su zemlje koje bojkotiraju Katar, postavile.

Te novinske agencije tvrde da su u posjedu službene liste zahtijeva upućenih od strane ovih zemalja.

Svi mi iz naše medijske mreže, vjerujemo da bilo kakav poziv za zatvaranje Al Jazeere, nije ništa više nego pokušaj gušenja slobode izražavanja i prava ljudi da dobiju informaciju, te njihovog prava na slobodu mišljenja.

Mi zadržavamo pravo da se profesionalno bavimo novinarstvom, i da se ne povijamo pod pritiskom bilo koje države ili vlasti, te zahtijevamo da sve države poštuju slobodu medija i da novinarima dopuste da rade svoj posao bez zastrašivanja i prijetnji.

Pozivamo kolege iz drugih medijskih kuća i međunarodnih organizacija da potvrde solidarnost u nastojanju da se obrani sloboda medija globalno. Posebno u vremenu kada smo suočeni sa agresivnim prijetnjama slobodi govora i izražavanja.

Od svog osnivanja, prije dvadeset godina, Al Jazeera je izvještavala i donosila ljudske priče sa terena iz svih dijelova svijeta, uvijek stavljajući ljude u središte pažnje. Ostajemo odlučni da nastavimo izvještavati hrabro, iskreno, pošteno i istinito iz svih dijelova svijeta.

Al Jazeera, medijska mreža, je godinama osvajala i osvaja najprestižnije novinarske nagrade i pozivi na njeno zatvaranje nisu ništa drugo nego opsada novinarske profesije.”