Aktivisti ‘Jer nas se tiče’ kažnjeni s po 500 KM zbog Uborka

Općinski sud u Mostaru donio je rješenje kojim se za skoro 60 članova GI ”Jer na se tiče” izriče uvjetna osuda i utvrđuje novčana kazna u iznosu od 500 KM, za koju se navodi da neće biti izvršena ukoliko okrivljeni u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti ovog rješenja ne počine novi prekršaj.

Predstavnici inicijative se terete da su odgovorni za počinjeni prekršaj po Zakonu o javnom redu i miru na način što su dana 06.12.2019. godine u 07:45 h na javnoj površini u mjestu Vrapčići-Uborak onemogućili ulazak vozilima komunalnih preduzeća Grada Mostar u deponiju.

”Paradoksalni navodi”

”Jasno je da se radi o još jednom pokušaju sprječavanja aktivista na njihovo daljnje djelovanje po pitanju izmještanja nelegalne deponije Uborak. Iako deponija nema okolinsku dozvolu niti posjeduje mehanizme zaštite okoliša za razlaganje opasnog otpada, što je i bio povod našeg okupljanja, Općinski sud u svome rješenju ima poprilično paradokslane navode koji glase da sud uvažava činjenicu da deponija nema okolišnu dozvolu, ali da ta činjenica ne može osloboditi okrivljene odgovornosti za djelo koje im je stavljeno na teret prekršajnim nalogom već može samo utjecati na vrstu i visinu sankcije” – poručili su iz GI ”Jer nas se tiče”.

Podsjećamo da su i prije postojali pokušaji da se zabrane aktivnosti GI ”Jer nas se tiče”, ali je u srpnju 2021. stavljeno van snage rješenje Općinskog suda u Mostaru kojim je odbijen zahtjev Grada Mostara i četiri komunalna poduzeća da se Udruženju ”Jer nas se tiče” zabrane bilo kakve aktivnosti kojima se onemogućuje nesmetano odlaganje otpada.

Tužba

Dodatno, pritisci na GI ”Jer nas se tiče” su nastavljeni u obliku tužbe od 700.000 KM protiv aktivista. Iako je Grad Mostar isprva uvjetovao Udruženje povlačenjem tužbe prema Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i tražio podršku Planu prilagodbe koji podrazumijeva rješenje problema deponije na Uborku ”za 5 ili više godina” te ponudio povlačenje tužbe protiv svojih građana, aktivisti nisu pristali na ucjenu, pa je tužba povučena s malo drugačijim ciljem ovaj put, a to je da se u javnosti aktivisti pokušaju prikazati kao nezahvalni, a Grad kao blagonaklon prema aktivistima, priopćeno je iz GI ”Jer nas se tiče”.

Iako je Grad možda očekivao da će Udruženje i iz zahvalnosti povuči svoju tužbu protiv Plana prilagodne, Udruženje je imalo jednostavne i jasne zahtjeve za povlačenje tužbe: rok za zatvaranje deponije (ne duž od 5 godina), rok za sanaciju i rok za iznalaženje nove lokacije.

Stare metode zastrašivanja

”Sada se još jednom nalazimo u situaciji da se pribjegava starim metodama zastrašivanja i pritisaka na naše Udruženje. Ljudi ovdje žive od malih plaća i mirovina, i ovim presudama u iznosu od 500 KM pokušavaju nas natjerati da odustanemo od naše borbe. Ovih godinu dana, želi da se iskoristi da Grad neometano provodi Plan prilagdbe protiv kojeg je pokrenut upravni spor pred Kantonalnih sudom u Sarajevu” – izjavio je Omer Hujdur, predsjednik GI ”Jer nas se tiče”.

Iz Udruženja su i poručili da će protiv ovog rješenja podnijeti žalbu Županijskom sudu u Mostaru.

more recommended stories