Published On: Pet, sij 18th, 2013

Ako želite da vam mozak bolje radi, trebate se pridržavati ovih pravila

Određene namirnice, ali i vrijeme kada ih unositi, mogu značajno pridonijeti boljem pamćenju i boljem funkcioniranju mozga.
Neurolog Richard Isacson i nutricionista Kristopher Okner poručuju da rana večera nakon koje ništa ne jedete po noći, odnosno sljedećih 12 sati može pospješiti rad sivih stanica, značajno poboljšati pamćenje, i tvrde da se na taj način možete zaštititi od Alzheimerove bolesti.
Oni predlažu da večerate u otprilike ono vrijeme kad većina nas završi s poslom i uživa u ručku – između 16 i 18 sati. Isto tako, ne biste smjeli ništa grickati ni jesti po noći, a doručak je dopušten između šest i osam ujutro, ovisno o tome kad ste večerali.
To je zbog toga što, kad ne unosimo ugljikohidrate, tijelo stvara ketone da bi moglo imati energije. Upravo oni mogu imati zaštitno djelovanje na stanice mozga.
Za optimalno funkcioniranje mozga, svakodnevno treba unositi 25 posto masti 0,30 do 45 posto složenih ugljikohidrata (voće, povrće i integralne žitarice) i 25 do 35 posto proteina. Izvori zdravih masti su maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi koji su bogati omega -3 masnim kiselinama, maslac od kikirikija i mnoge vrste riba. Ograničite unos hidrogenizujućih masti!