Published On: Thu, Jul 4th, 2013

Ako se sve završi na kvalitetan način, Srbija bi mogla očekivati datum i prije siječnja

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je cilj Srbije da bude sljedeća zemlja koja će ući u Europsku uniju. “Naš cilj je da Srbija bude sljedeća zemlja koja će ući u EU”, izjavio je Dačić na konferenciji za novinare poslije razgovora sa izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom, javio je Tanjug.

Napominjući da nema vremena za čekanje, Dačić je najavio da će sljedećeg tjedna biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine u Bruxellesu, da bi visoka predstavnica EU Catherine Ashton 09. srpnja trebalo da posjeti Beograd, a da se 17. srpnja očekuje i posjeta europskog komesara za proširenje Stefana Fulea sa tehničkim timovima s kojima će se razgovarati o operativnim pitanjima budućih pregovora sa EU.

Moramo da se što bolje pripremimo za pristupne pregovore, odredimo glavnog pregovarača i pregovoračke timove, rekao je Dačić i dodao da Srbiju očekuju pripreme za skrining, a potom i prvu Međuvladinu konferenciju za koju je Europsko vijeće navelo da će biti najkasnije u siječnju 2014. godine.

“Ako se sve ovo završi na kvalitetan način, moguće je da se to desi i prije siječnja”, rekao je Dačić i dodao da će Srbija nastaviti sa unutarnjim reformama i implementacijom Bruxellskog sporazuma. “Ukoliko se sve odvija kako je planirano, Srbija može očekivati da će ići bržim koracima”, poručio je Dačić.

Kacin je izjavio da je Europski parlament spreman da pripremi međuizvještaj, ukoliko Srbija uspije sprovesti ono što je najavila.

On je, međutim, upozorio da Srbiji predstoje veliki izazovi i naporan rad – proces skrininga i formiranje pregovaračkih timova – i dodao da se može desiti da Srbija počne pregovore sa otvaranjem poglavlja 23 i 24. “Sve to zavisi od Srbije”, istaknuo je on dodajući da je njegov zadatak da ohrabri Srbiju i pozove je da što prije odgovori na sve dileme.