Published On: Uto, svi 2nd, 2017

Ako se Sjeverna Irska ujedini s Republikom Irskom – bit će dio Europske unije

‘Europsko vijeće potvrđuje da će, u skladu s međunarodnim pravom, cijeli teritorij takve ujedinjene Irske biti dio Europske unije’

Čelnici Europske unije formalno će u subotu na summitu o Brexitu potvrditi da će Sjeverna Irska automatski biti dio Europske unije ako se na referendumu ujedini s Republikom Irskom, kazali su u petak diplomati.

Irski premijer Enda Kenny zatražio je od europskih partnera da potvrde kako će Sjeverna Irska, poput Istočne Njemačke 1960., automatski ući u EU u slučaju ujedinjenja s Republikom Irskom.

Mirovni sporazum sklopljen na Veliki petak 1998., kojim je prekinuto nasilje u Sjevernoj Irskoj, predviđa održavanje referenduma o ujedinjenju otoka s obje strane granice ako javnost bude podržavala takvu promjenu.

Europski čelnici, koji će se sastati kako bi usvojili smjernice za pregovore o razdruživanju s Velikom Britanijom, politički će potvrditi to što je, kako ističu irski i europski pravni stručnjaci, stav međunarodnog prava o takvim teritorijalnim promjenama.

“Europsko vijeće potvrđuje da Sporazum na Veliki petak izričito predviđa dogovorni mehanizam po kojem Irska može biti ujedinjena na miran i demokratski način”, kazali su diplomati, citirajući nacrt zaključaka summita 27-orice.

Europsko vijeće potvrđuje da će, u skladu s međunarodnim pravom, cijeli teritorij takve ujedinjene Irske biti tako dio Europske unije.”

Europski izvor pojasnio je da je takva formulacija potvrda “očite” činjenice i, kao i irski dužnosnici, naglasio da Vijeće ne zauzima stajalište o ujedinjenju niti pokretanju pregovora o ujedinjenju.

“Irsko ujedinjenje nije dio pregovora o Brexitu, ali s obzirom na važnost sporazuma na Veliki petak bit će primjereno da to potvrdi Europsko vijeće”, rekao je visoki irski dužnosnik u Bruxellesu.

Europski i irski dužnosnici također ističu da je Velika Britanija zauzela isto takvo stajalište o članstvu Sjeverne Irske u EU-u.

Ministar za Brexit David Davis potvrdio je prošli mjesec da će Sjeverna Irska, ako se ujedini s Irskom, imati pravo da bude dijelom Europske unije.

Sjeverna Irska glasala je na referendumu u lipnju prošle godine, kao i Škotska, za ostanak u Europskoj uniji, dok su Engleska i Wales bili protiv.

Zbog toga se sve češće mogu čuti pozivi da se održi referendum o izlasku iz Ujedinjenog Kraljevstva. No irski premijer Enda Kenny smatra da sada za to nije vrijeme.

Probritanski unionisti nisu na izborima u ožujku dobili većinu, prvi put od podjele Irske 1921., što je dodatno ohrabrilo nacionaliste i njihove političke predstavnike Sinn Fein, no demografska kretanja pokazuju da je potrebna još jedna generacija da katolici postanu većina u Sjevernoj Irskoj.