Published On: Sri, stu 1st, 2017

Ako se katalonski dužnosnici ne pojave u Madridu slijedi zapljena njihove imovine

Španjolski vrhovni sud prihvatio je optužnicu protiv smijenjenog katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i 13 ministara. Svi se iduća dva dana moraju pojaviti na saslušanju u Madridu zbog navodne pobune, neposluha i malverzacija javnim novcem. Sud im je već odredio jamčevinu u ukupnom iznosu od 6 milijuna i 200 tisuća eura da se brane sa slobode. Ako se ne pojave na sudu – slijedi zapljena njihove imovine.

Velikih prosvjeda u Barceloni nema. Ljudi su zbunjeni. Tvrdokorni pristaše republike kampiraju u šatoru ispred Generaliteta. Smatraju da će neovisnost doći kad-tad. No ima i nezadovoljnih koji smatraju da Puigdemont nije pokazao čvrstinu koja je nužna za katalonsku neovisnost. Ugledni španjolski novinar Alberto Pelaez, koji je prošao 19 svjetskih ratišta – uključujući hrvatsko smatra kako se Puigdemont mora pojaviti na sudu i odgovarati na optužbe. No, ne smatra kako je Madrid izvojevoao laku pobjedu. Svi su izgubili, društvo je vrlo podijeljeno i u njemu se bude sjene Frankove diktatrure”, kazao je.

Puigdemont tvrdi da nije išao u Bruxelles tražiti azil, njegov belgijski odvjetnik Paul Bekaert kaže da o tome još nisu odlučili. Međutim, španjolski sudac pozvao je Puigdemonta da se sutra ili prekosutra pojavi pred sudom i izjasni o optužnicama. El País piše kako će Španjolska, u slučaju da se ne pojavi – za njim raspisati europski uhidbeni nalog te zatražiti od Belgije njegovo izručenje. AP javlja kako je Puigdemontov odvjetnik predložio da ga ispitaju u Belgiji. Odvjetnik Bekaert ranije je branio članove separatističke organizacije ETA-e te “uspijevao paralizirati njihovo izručenje Španjolskoj”, navodi El Pais.

Puigdemont se u Španjolskoj suočava sa zatvorskom kaznom od oko 30 godina jer je optužen za pobunu. Nekoliko optuženih katalonskih dužnosnika potvrdilo je da će se odazvati pozivu na sud te će biti saslušani tijekom četvrtka i petka. Državno odvjetništvo bi i za njih moglo zatražiti pritvor. Gradonačelnica Barcelone usprotivila se mogućem zatvaranju dužnosnika koje je španjolska vlada razriješila funkcija u subotu nakon što je u petak u katalonskom parlamentu proglašena nezavisna republika Katalonija. “Suočavanje s neodgovornošću katalonske vlade koalicije “Zajedno za Da” trebalo bi biti na izborima s argumentima a ne slanjem u zatvor”, napisala je gradonačelnica Ada Colau na Twitteru. Španjolska vlada sazvala je prijevremene izbore u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku sa 7,5 milijuna stanovnika, za 21.prosinca.

hrt.hr

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x