Published On: Čet, lip 16th, 2016

Ako padne Orešković, konzultacije o novom premijeru već u subotu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozorno prati sve što se događa na burnoj političkoj sceni u Hrvatskoj, a iz njenog Ureda poručuju da neće gubiti vrijeme kada i ako se stvore pretpostavke za njen izravni angažman.

Sve ovo vrijeme Grabar-Kitarović se nije izravno uključivala u političke obračune, niti ih je komentirala, ali da na Pantovčaku vlada posebna pripravnost za sve scenarije koji mogu slijediti pokazuje da je otkazan i prije planirani premještaj Ureda u Primorsko-goransku županiju.

U više navrata predsjednica je zadnjih dana poručivala da bi se svi više trebali okrenuti rješavanju gospodarskih problema, ali njeni apeli u političkom životu očito nisu dali rezultata.

Na Pantovčaku kažu da će predsjednica i ubuduće biti faktor stabilnosti i striktno provoditi odredbe Ustava. To znači da bi se kod svakog mogućeg preslagivanja Vlade, ako do toga uopće dođe, tražila podrška 76 zastupnika i od tog načela Grabar-Kitarović neće odstupiti.

Ako se u Saboru izglasa nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću, za očekivati je da će Predsjednica poduzeti sve mjere koje predviđa Ustav u takvim slučajevima i to odmah, jer je u nekoliko navrata dala naglasiti da Hrvatska nema vremena za čekanje i dugotrajnu krizu koju sada proživljava.

Dogodi li se to u četvrtak ili u petak, za očekivati je da će Kolinda Grabar-Kitarović već preko vikenda početi konzultacije s predsjednicima stranaka, predstavnicima nacionalnih manjina i svima čiji glas treba čuti kako bi donijela sljedeće odluke. To bi značilo da će u najkraćem mogućem roku svi na Pantovčaku predsjednici moći reći kako vide nastalo stanje i izlaz iz njega, a ona će na osnovu ovlaštenja koja joj daje Ustav donijeti odluku. Glavni je cilj da se kriza što prije zaustavi i da se Hrvatska može okrenuti rješavanju problema, za što se Grabar-Kitarović zalaže od početka mandata na Pantovčaku.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>