Published On: Sri, pro 18th, 2019

PRIJETIO I KOLINDI: Ako ne pišeš “pozitivno” o Komšiću, dobit ćeš poziv od Nihada Hebibovića

Nakon objavljivanja kolumne na tom portalu, savjetnik Hebibović je nazvao Bursaća, kako bi iskazao nezadovoljstvo načinom na koji je pisao o Željku Komšiću.

Upravni odbor Udruge BH novinari upućuje javni prosvjed Nihadu Hebiboviću, savjetniku predsjedatelja Predsjedništva Željka Komšića, zbog, kako navode, političkih pritisaka na kolumnistu Dragana Bursaća i pokušaja cenzuriranja njegovog autorskog komentara objavljenog na portalu Radio Sarajevo.

Nakon objavljivanja kolumne na tom portalu, savjetnik Hebibović je nazvao Bursaća, kako bi iskazao nezadovoljstvo načinom na koji je pisao o Željku Komšiću i tražio da kolumnista korigira svoje stavove, navodi Upravni odbor u priopćenju.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim miješanje javnih službenika u rad novinara i medija, posebno u kontekstu nastupanja sa pozicije funkcije, demonstriranja sile i pozivanjem novinara putem telefona i traženja da se mijenja autorski sadržaj.

– Kao bivši novinar Nihad Hebibović je očito, na javnoj funkciji savjetnika, zaboravio da postoje zakonska i profesionalna, novinarska sredstva reagiranja na medijske sadržaje kroz demantiranje netočnih navoda i iskazivanje nezadovoljstva načinom na koji je pisao Dragan Bursać. Izbjegavanje slanja demantija autoru kolumne i portalu Radio Sarajevo, a odabir telefonskog poziva kao načina iskazivanja nezadovoljstva i trenutne političke moći je direktan pritisak na slobodu izražavanja i mišljenja, što je nedopustivo u slobodnom i demokratskom društvu – smatraju u Udruzi BH novinari, prenosi Fena.

Upravni odbor BH novinara podsjeća sve javne dužnosnike i njihove savjetnike da su sloboda izražavanja i sloboda kritike javnih dužnosnika ključne vrijednosti novinarske profesije, koje se moraju uvažavati od strane svih, a posebno od osoba koje obnašaju javne funkcije.

Imajući u vidu da sloboda izražavanja nosi u sebi i odgovornost za javno izgovorenu ili napisanu riječ, želimo naglasiti kako su demanti, javno reagiranje ili pismo uredništvu jedini ispravni i prihvatljivi načini iskazivanja nezadovoljstva novinarskim radom ili medijskim sadržajima, priopćeno je Upravni odbora Udruge BH novinari.

KOMŠIĆEV SAVJETNIK O HRVATSKOJ PREDSJEDNICI: “Ova foka opet sere jebo joj Islam mater, treba im pustiti priču o vehabijama po Jadranu…”

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare