Published On: Fri, Jun 10th, 2016

‘Ako Marić bude premijer – to je diktatura krupnog kapitala’

Nakon jučerašnje najave prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da je spreman povući se iz Vlade, ako odu i premijer Orešković i potpredsjednik Božo Petrov, ponovno došlo do zaokreta u situaciji kada su se kao rješenje krize vlasti najizglednijim činili prijevremeni izbori.

HDZ ipak, barem zasad, nije odustao od opoziva Oreškovića, iako je Petrov jučer, prije Karamarkove izjave, postavio jasan ultimatum – ili ostaje vlada s Oreškovićem na čelu, ili Most ide na nove izbore.

“Ova situacija pokazuje da je istina izreka koju su imali stali vjeroučitelji, a koja glasi “dobar je strah komu ga je bog dao. Sad su se svi preplašili svojih vlastitih poteza, prije svega Karamarko koji se potpuno povukao sa stajališta s kojeg je krenuo. On se boji unutrašnje kontrole nad strankom i boji se izbora, a Petrov se boji samo izbora. Karamarko pokušava sebe staviti u drugi plan i reći da je spreman žrtvovati se zbog domovine, a da HDZ ostane na vlasti. Petrov, s druge strane, podržava zadržati vlast jer Most bez nje ne igra nikakvu značajnu ulogu. Sad je pitanje što je s preslagivanjem i izborima jer ovo što Karamarko predlaže opet znači novu vladu, čim odlazi premijer, rekao je analitičar Žarko Puhovski za Index.

Dodao da je upitno može može li Karamarko dobiti većinu za tu novu vladu, a posebno je komentirao priču da bi premijer mogao postati dosadašnji ministar financija Zdravko Marić.

“Jučer popodne se pojavila se potpuno sumanuta priča da želi Marića za premijera, a Čačića i Pupovca za zamjenika što pokazuje potpuni očaj kod HDZ-a i koja bi i kad bi uspjela dovela da bismo opet imali nestabilnu većinu. To bi jedino moglo dovesti do toga da se izbori odgode za nekoliko mjeseci.

Marić bolje govori hrvatski od Oreškovića, ali on nema nikakvo političko iskustvo i nikakve kvalifikacije za premijera. Osim toga, ideja da čovjek koji je egzistencijalno ovisan o najvećem trgovačkom lancu u Hrvatskoj hrvatski premijer znači u klasičkim kategorijama doista diktaturu krupnog kapitala”, kaže Puhovski.