Published On: Pon, sij 10th, 2022

Ako je OHR u Srbe opalio 3 metka u Hrvate je 6. Dokad će Hrvati šutjeti?

Međunarodni sporazum je pravno ništavan ako se odredbe iz njega ne poštuju. Proglašava se ništavnim ako se dokaže da se radilo o obmani, da je jedna strana prevarena, ili je naknadnim postupcima drugih ili trećih strana izgubila prava koja joj taj međunarodni sporazum jamči.

Netko će reći da su tu na potezu Srbi. No nisu. Strana koja je nakon Daytona prevarena i to na razini ustavnih prava, na način da su joj prava koje joj je jamčio Dayton, značajno umanjena, naknadnim neustavnim djelovanjima trećih, četvrtih, vanzemaljaca, nebitno, jesu Hrvati.

Pustimo sad Izborni zakon. To je fluidna kategorija koja će se kad tad izglasati u Parlamentu BIH. Bude li naravno SDA željela uopće tada opstanak BIH.

Govorimo u Ustavu.

Što mislite kojom odlukom Visokog predstavnika su Hrvati stekli pravo pisati stranama garantorima Daytona. UN-u kao i sudu u Beču nadređenom za međunarodne ugovore i međunarodno pravo?

Radi se o odluci Wolfghanga Petritscha kada nameće amandmane po odluci Ustavnog suda BIH o konstitutivnosti sviju na cijelom teritoriju BIH.

I on je kao i Inzko, to uradio zadnji dan svog mandata, sjeo u prijevozno sredstvo i spičio u svoju novu vilu u Dubrovniku. Plaćenu petrodolarima naravno. Taj kriminalac svjetskog ranga nikada više nije kročio u BIH. Čime se ruši ona teza da se zločinac uvijek vraća na mjesto zločina.

Gdje, kada i kako je Petritsch povrijedo međunarodno pravo?

Uvodeći amandmane na Ustav RS-a i Ustav FBIH, Petritsch je u slučaju FBIH, za razliku od Srpske, povrijedio osnovnu jezgru  federalnog ustava – ravnopravnost Hrvata i Srba.

Unoseći s druge strane Bošnjake i Hrvate u Ustav RS-a pazio je da ne povrijedio građanski koncept Srpske.

No unoseći Srbe u Ustav FBIH uradio je sljedeće:

Srbi su ubačeni u Ustav FBIH tako da se Bošnjaci mogu pogodno igrati njihovim mandatima. Dakle Srbi u Domu naroda Federacije su predani SDA-u.

Formalno je zadovoljio koncept konstitutivnosti a u praksi je stvorio 17 poslaničkih mjesta pripadnika srpske nacije, koje će od tada do danas nadzirati Bošnjaci. Tako su Bošnjaci uz majorizaciju nacionalnih manjina, dobili na poklon još jedan klub – klub Srba,

U Vladu FBIH uveo je tri Srbina, koji su također pripadnici srpskog naroda i ni na koji način Srpski narod u FBIH ih ne postavlja. I tu je pojačao SDA.

U ime konstitutivnosti pojačao je dekonstituiranje Srba.

No i dalje to nije glavna tema ovog teksta.

Poanta priče je u tome što je uradio Hrvatima u Federaciji.

A uradio je takav protudržavni akt, takvo rušenje međunarodnog prava da je to lako dokazati na bilo kojoj svjetskoj instanci.

Zašto tada Hrvatska nije reagirala? Pa zato što je međunarodna zajednica, već imala u planu provesti udar na Hrvate u FBIH te su za tu namjeru u Hrvatskoj već postavili Stipu Mesić, ucijenjenog nacistu,  gospodara rata, koji je trebao biti u Haagu a ne na Pantovčaku. I to zbog svoje ratne uloge huškača na srpske civile širom Hrvatske.

Što je HadžiPetrić uradio?

Upravo logikom kojom se vodio u Srpskoj, da u postojeći ustavni okvir ugradi Bošnjake i Hrvate. ali da ne promijeni osnovu Ustava Republike srpske prema kojem su Srbi nositelji suvereniteta tog entiteta Petritsch se morao voditi i u kod Ustava Federacije.

U Federaciji, bošnjačkohrvatskoj Federaciji nositelji suvereniteta su Bošnjaci i Hrvati. I to s udjelom 50% – 50%. To ne znači da Hrvati čine 50% uposlenih u svim federalnim institucijama ili da imaju pravo ne 50% proračuna.

Ne. To znači da Bošnjaci nemaju pravo Hrvatima nametati nikakve odluke. Niti oni njima.

Izvorna Federacija jamči Hrvatima paritet i polovicu ministara. 30 Hrvata u hrvatskom klubu Doma naroda bili su sasvim dovoljno jamstvo da SDA neće moći sakupiti 1/3 potrebnu za ovladavanjem Vladom Federacije.

Petritsch je upravo to ukinuo. Posve slično kao što je to uradio u Srpskoj, poštujući njen ustavni okvir, mogao je uvesti Srbe u FBIH, ali ne na način da obesmišljava hrvatskobošnjačku ravnotežu hrvatskobošnjačke Federacije.

Mogao je naložiti da od svih ministara u Vladi FBIH i Hrvati i Bošnjaci moraju delegirati minimalno po jednog Srbina. Mogao je uostalom uvesti da svaki narod ima jednak broj ministara itd. No nikako nije smio svoditi broj Hrvata ministaa na 5 a broj delegata u hrvatskom klubu doma naroda na 17 te davati šansu za Alijanse i Platforme.

To je duboko antidaytonsko djelovanje čovjeka koji je poslan da štiti Dayton.Ne da mijenja njegove ustave do neprepoznatljivosti i tektonskih razina. I to na način da ismijava presude Ustavnog suda implementrjući ih po željama SDA

HNS upravo na ovom tragu mora sastaviti pismo za UN, najaviti tužbe pred međunarodnim sudovima i ono što je najvažnije pokušati nagovoriti Plenkovića da Hrvatska kao jamac Daytonskog sporazuma podigne tužbu protiv OHR-a, a da se Petritschu blokira sva imovina u Hrvatskoj dok sudski slučaj ne završi.

No kako smo prilično sigurni da je Plenkoviću važnija karijera u Brusselsu nego pokretanje sukoba  s bečkim i brusselskim autoritetima preporuačmo HNS-u da se obrati Zoranu Milanoviću.

Ako im se ne gadi naravno.

Šta mi znamo, možda Milanović nema dovoljno hrvatstva u sebi za udrugu gospode iza kovanih ograda, s lijepim kaminima urešenima hrvatskim pleterima, baruniji našoj HNS-ovskoj. Možda nije dovoljno dobar vjernik za nas? Da ga pitamo da nam dokaže kad se zadnji put ispovijedio i da nam izrecitira dilorožarja pa da mu onda pišemo ako položi test hrvatstva?

Oprostite na cinizmu, al ljudi, de, radite nešto onogavamboga. Povijest se piše. I mogli bi ste na stranicama ovih nadnevaka ostati upisani kao  politički teletabisi.

A to ne želimo jelte.

 

 

guest
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Phoenix
Phoenix
1 godina prije

Sad kad im Milance napise ono svoje;sapun ,sampon,cetkica za zube!
Ima da naprave dva treca Entiteta

Sam Hawkwns
Sam Hawkwns
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
1 godina prije

Nikakav treći. Zvat će se Prvi.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Sam Hawkwns
1 godina prije

I posljedni

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Ugovori zaključeni pod : silom, zabludom ili prevarom, nisu ništavi- nego rušljivi. Posljedice ništavosti i rušljivosti ugovora su različite.

Neron
Neron
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Razlika je samo ta što se ništavni ugovori i svi pravni učinci “brišu” od početka zaključenja tog ugovora dakle “retroaktivno” odnosno ex tunc ,(od tada) a rušljivi , od trenutka proglašenja takvog ugovora “rušljivim” odnosno zbog nabrojanih razloga tj ex nunc (od sada) 😉

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Neron
1 godina prije
Last edited 1 godina prije by Anonimac
Neron
Neron
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Ovisi kad je nastupio uzrok za poništenje ili rušljivost nekog ugovora , po ovome ispada da je Daytonski MIROVNI sporazum “rušljiv” od početka 2000 god ali isto tako rušljivi pravni poslovi pa i ugovori mogu “konvalidirati” odnosno postati “pravno valjani poslovi” 😉

JOVAN
JOVAN
Šta ti kažeš na ovo?  Neron
1 godina prije

ZNACI JUGOSLAVIJA. MOZE.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  JOVAN
1 godina prije

Po Neronu- tako ispada…resetiranje na tvorničke postavke. 😂 😂

Šahbaz
Šahbaz
Šta ti kažeš na ovo?  JOVAN
1 godina prije

Pa vi bolesnici SRBI istjerali ste sve narode iz JUGOSLAVIJE

Derim
Derim
1 godina prije

U genocidaso-uzepe politiku treba pucati svaki dan,iz svih oruzja.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

NEMA VECI GENOCIDASA OD SEFIKOVE RAJE

Neron
Neron
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Tebi je mozak davno “propucan”

JOVAN
JOVAN
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

TO DERIME. MI SRBI SMO TAKVI. STO STE NAS I UZEL U KOLO. MOGLI STE ODMAH RECI A NE. DAJ NAM NASIH 23 ODSTO GONI TO OD NAS. PA REKO JE JOVA GENERALU U XAGREBU NA VECERI PAZI TI STA RADIS FRANCEK MI SMO LUD NAROD. A STA I FALI. NEK SU DRUGI PAMETNI. MA JA.

Kresimir !
Kresimir !
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Osu neceni izdajnice ,miran biti…….

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !
1 godina prije

Vidiš ti kako bi ovaj idyot pucao po nekome, ali na daljinski. Odaju ga kvaćice. Turbo “borci” dijaspore.

icoo
icoo
1 godina prije

Ovdje se radilo da u neko dogledno vrijeme Hrvate izbace iz svih polozaja kao i funkcija i time bi ovladavanjem federacije Hrvate sveli u nacionalnu manjinu sto im dobro ide..nemojmo zaboraviti i nase Lijanovice, Zubake, Jonjice itd koji su ispali budale misleci da im muslimani zele dobro..

Neron
Neron
Šta ti kažeš na ovo?  icoo
1 godina prije

Tu je najveću ulogu odradio politički haški sud i N1 , prvi političkom presudom o UZP u čime je praktično prebacio krivičnu odgovornost na sve Hrvate a ne samo pojedince i dao “alat za iživljavanje” Bošnjacima ,a drugi svojim konstantnim propagandama i govorom mržnje na štetu Hrvata

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  Neron
1 godina prije

U potpunosti se slažem sa tvojim komentarom. haški sud je napravio selektivnu pravdu- što ne može izdobriti za buduće odnose naroda u BiH. Selektivna pravda nije konačna pravda. Mada o golobradom vojvodi imam konačno nisko mišljenje, iz ovih razloga licemjernog Haga- nemam ništa protiv da ih je golobradi ismijao do suza. Očitao im je lekciju iz logike i pravne znanosti.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  icoo
1 godina prije

NIKAD MUSLIMANI NECE OVLADAT FEDERACIJOM DZABE IM STO KOMSICA

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Komšić mene i Phoenix dere u pakaš svako jutro

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Jezik za zube Derime

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Neće normalno da neće, nismo mi muslimani toliko inteligentni, ali imamo zato hurmi od naše bisere kolko os

Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

RS, HERCEG-BOSNA, pojas Gaze…