Ako Crkva ne prizna Međugorje, blagajne će se i dalje puniti

Papa Franjo dao je naslutiti u utorak što misli o ukazanjima Djevice Marije u Međugorju upozorivši na opasnost utemeljenja nečije vjere samo na najavljenim ukazanjima ili bilo čemu drugome nego samom Kristu.

Franjo je o tome govorio u svojoj jutarnjoj propovijedi u vatikanskom Domu Svete Marte, tri dana nakon posjeta Sarajevu. Na putu u Rim Franjo je rekao novinarima da će Vatikan uskoro odlučiti hoće li službeno priznati fenomen Međugorja kao vjerodostojan.

Ivica Maštruko, sociolog religije i prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici mišljenja je kako do skorašnjeg priznanja još neće doći.

“Ako pak do toga i dođe, ništa spektakularno neće se dogoditi, osim što bi se dodatno povećao broj vjernika koji će pohoditi Međugorje koje bi otada bilo i službeno priznato. U tom slučaju Katolička crkva bi i službeno organizirala hodočašća što dosad nije bila praksa, jer budući da prema crkvenim kanonima Međugorje nije službeno priznato, svećenici izbjegavaju organizirati službena hodočašća svojih pastvi ” , kaže. “Ako do priznanja i ne dođe, stanovnici Međugorja i okolice, posebno oni koji su od navodnog ukazanja napravili biznis ne bi se trebali zabrinjavati jer će vjernici i hodočasnici i nadalje dolaziti, tako da se vatikanskim nepriznanje Međugorja blagajne neće isprazniti “, objašnjava Maštruko za  Tportal .

more recommended stories