Published On: Pet, tra 21st, 2017

„Akcize“ – Kratko objašnjenje za ostatak naroda koji ne radi u Parlamentu

Od početka godine mediji prenose dramatične vijesti o usvajanju Zakona o akcizama. Hoće li se usvojiti, neće li se usvojiti, hoće li biti izgradnje cesta ili neće. Šta će na sve reći MMF i kako će sve to utjecati na građane.

Ne samo da svakodnevno objavljuju vijesti, nego preose  suhoparno-službenička  priopćenja koja svojim  mudrim mislima dodatno obesmisle .

Šta su „akcize“?

Uglavnom! „Akcize“ su ustvari poseben porez tj. trošarine.  „Akciza“ je i dodatni porez na neku robu koji u pravilu nije izražen u postotku nego i iznosu novca.  „Akcize“ se plaćaju na neke posebne robe kao što su gorivo, cigarete, alkohol i sl. Države valjaju priče da time želi poskupiti robu čiju prodaju želi ograničiti (alkohol , duhan)! Nemojmo se lagati! Država obožava „akcizu“ jer je to najizdašniji i najsigurniji prihod proračuna. Zato se „akciza“ i propisuje na robe koje čija je potrošnja neosjetljiva na cijenu. Bez obzira koliko „akciza“ povisi cijenu goriva vozati se mora.

Kome trebaju „akcize“?

Povećanje „akciza“na  gorivo je uvjet MMF-a za drugu tranšu sporazuma s MFF. To je onaj sporazum po kojemu će BIH i entiteti dobiti oko 1,1 milijardu KM u tri godine, a zauzvart će bh političari obećati takve reforme koje bi ih da ih sve provedu koštale glave.  U sljedećem razdoblju dolaze na naplatu stari dugovi u priličnim iznosima i ta sredstva od  MMF će ustvari popuniti proračunsku rupetinu  kako BIH ne bi morala smanjiti svoju proračunsku potrošnju (mirovine, plaće itd)

Svi tu pomalo kenj…u!!! Vlade „kenj..u“ da će s tim novcem napraviti nešto smisleno, MMF folira da im vjeruje. U stvarnosti MMF osigurava stabilnost javnih finacija u BIH jer ne vole imati bankrotirane države koje ne mogu plaćati svoje dugove. Treća strana su banke koje bi finacirale nastavak izgradnje autocesta u BIH. Europska investicijska banka i Europska banka za obnovu i razvoj –EIB i EBRD. One bh političarima vjeruju još manje od MMF-a pa za nastavak kreditiranja izgradnje autocesta traže osiguraje a to osiguranje je „misica“ svih poreza i davanja….akciza na gorivo…obla, izdašna i sigurna ko seoska nimfomanka.

Zdravoseljački :

„Politika“ bi gradila ceste a para nema.  Za trošit ko i dosad treba osigurati milijardu u sljedeće tri godine. Tu ulijeće MMF i kaže evo vam pare ali će te osigurati akcizu, kojom će te dokazati da možete platiti za ono što želite trošiti izvan ovog što možete. A to su krediti za autoceste koje osiguravaju EBRD i EIB. „

 

Ovdje bi se trebali oplesti rasprava o ekonomskoj i razvojnoj politici. Sad ćemo je zaobići (ako vas zanima pitajte u komentaru pa možemo napisati tekst).  Završit  ćemo tekst s objašnjenjem zašto se „akcize“ ne usvoje u parlamentu.

Tko „gura“ akcize a tko ih „koči“ i zašto?

Ovi što „guraju“ akcize kažu da to osigurava stabilnost proračuna i ekonomski razvoj?!! Čak su na neki perverzno nategnut način u pravu ali se postavlja pitanje kvalitete i održivosti takve razvojne politike (rekli smo da ćemo zaobići). Opet ispod žita stvar je jasna.  Ako se Zlatko Lagumdžija mogao taliti na autocestama, a istovremeno  glumiti graditelja želimo i mi!!!!

Znači akcize „guraju“:

HDZ

  • imaju ministra prometa i komunikacije u Vladi FBIH kojemu prijeti etiketa „četiri  godine ministar a nisi izgradio metra autoceste“. Dijelovi autoceste koji bi trebali povezati Mostar s mrežom autocesta se godinama odgađaju s SDA-SDP prizemnim hinjavim manipulacija, prostornim planovima, izmjenama trasa, seoskim bunama, rušenjem tendera i sl. Vjerojatno ima i onih koji su zainteresirani u izgradnji podmetnut leđa za hrvatski narod…
  • postoji  još jedan čudan fenomen. Iz nekog razloga HDZ na mjesta ministara finacija stavlja odgovorne i razumne ljude koji kopjau nogama i rukama da osiguraju stabilnost proračuna kao da je njihov. Počesto razmišljam da se jednom u fotelju ministra finacija poćuri Jerko Lijanović ili neka nekompetentna  raspikuća (takvih nam ne fali) pa da se stvari konačno istjeraju na čistac.

SDA  

  • nikad ne možeš znati šta uistinu žele. Postoji mogućnost da stvarno i ne znaju šta žele jer unutar SDA ima barem tri SDA. Neki ne žele da se radi autocesta jer su „ceste“ u podjeli vlasti zapale Fahru, a on je čudovište koje se ne smije hraniti jer će ih sve pojesti.

Neki  vječni likovi udbaško-aidovskog miljea (poput Šefika Džaferovića) ne žele da se bilo to radi. Njihov politički program je „što gore to bolje“. Umislili su da bošnjačko biračko tijelo najlakše trpi bijedu i da će kroz 30 godina pretvaranjem BIH u Somaliju riješiti bošnjačko nacionalno pitanje. Postoji paradigma (nategnuta i priličnno lažna) da FBIH puno bolji stoji od RS-a pa treba kroz rušenje MMF-a potkopati Dodika. Istina je ako RS propadne ove godine FBIH će najkasnije dogodine.

SNSD

  • Proračun RS-a nije baš top formi. Dodiku je inters da se kroz MMF i kredite EIB-a i EBRD-a osigura stabilnost proračuna i izgradnju autocesta i tako dočeka izbore 2018. gdje će SDS sastaviti sa zemljom.

Oni koji „koće“

Ovi što „koće“ akcize su čudni svatovi. Iza svakoga od njih je neka pojedinačna priča ili privatni interes. Odreda političari s dugogodišnjim karijerama, često bez dana radnog iskustva izvan političkog šupljačenja. U pravilu se u ekonomiju razumiju „ko Mara u…krivu akcizu recimo“

SDS ili Savez za promjene

  • suočeni  su  s političkim potopom koji im se sprema 2018. Jedinu sansu vide da entitetske proračune dovedu u krizu i tako potkopaju Dodika i politički prežive 2018. Šarović mulja nešto o plavom dizelu i navodno se brine za poljoprivrednike ali u stvari samo nastoje preživjeti.  SDA im to dopušta. Iako u svemu djeluju kao „pravoslavno krilo SDA“, te ih SDA  drži na kanafi u svim ostalim pitanjima, ovdje im SDA popušta jer su toliko „zasr..li“ da ih nemaju s kim zamijeniti.

SDA „pobunjena četvorka“

  • skupina SDA-ovaca koji su ispušili u posttihićevskom preslagivanju te se pokušavaju ili osvetiti Bakiru, ili osigurati preživljavanje kroz neke marginalne politčke projekte. Šaroliko društvo za čiji opis bi trebalo dodatnih 700 znakova viška za koje nemamo prostora.

„Ujedinjana ljevica“

  • Čudni kompot SDP-ovaca i DF-ovaca zajedno s slobodnim strijelcem Zaimom Backovićem. Oni kao opozicija nastoje zagorčati život poziciji (pragmatično i razumljivo).  Prosipaju u Parlamentu šuplju soc-populističku antiMMF retoriku. Istodobno su se u mandatu Platforme zaduživali ko kockari kod kamatara kako bi im šef Zlatko Lagumdžija i njegovi „kućni izvođači“ gradio autoceste čiji je metar  bio skuplji od metra mosta u Europskoj uniji.

U ovoj priči izostaju ostali „pametnjakovići“, opozicionari, NVO koji prosipaju ljevičarske gluposti o razvoju iz „vlastitih sredstava“ i državi koja treba nahraniti sve potrebite „kategorije“ dok im u tomu plješće tupavi „narod“ ali to je već druga tema.

psimic l poskok.info