Published On: Uto, tra 13th, 2021

AKCIJA SIPE U SURADNJI S MUP-OM HRVATSKE Uhićeno pet osoba, koji su krijumčarili migrante, pretresi na više lokacija

Postupajući po nalogu i nadzorom tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, uz potporu MUP-a SŽ, MUP-a RS, Službe za poslove sa strancima i OSA BiH, realizirali su operaciju kodnog naziva “Fast”, te uhitili pet osumnjičenih osoba, kao i pretrese objekata na više lokacija.

U Bosni i Hercegovini uhićeno je pet osoba, a operacija je realizirana sa partnerskim institucijama R Hrvatske, gdje su uhićene dvije osobe.

Aktivnosti su realizirane u suradnji sa USKOK-om i MUP-om Hrvatske, a usmjerene su na otkivanje i kazneno procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata, s područja Bosne i Hercegovine, prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU.

Krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata

Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su djelujući kao organizirana skupina s drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizirali, koordinirali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u BiH došli iz pravca Srbije, te su organizirano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku.

U okviru ove operacije, kooridinirana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trajala je više mjeseci, kako bi počinitelji kaznenih djela bili otkriveni i zadokumentirani.

Više složenih operacija

Osumnjičeni koji su uhićeni terete se za kaznena djela: Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, iz članka 189a, u svezi sa kaznenim djelom Krijumčarenje ljudi, iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a tijekom dana bit će predani postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regije i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje kaznenih djela povezanih s ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se policijskim djelatnicima svih agencija i institucija koje su sudjelovale u međunarodnoj akciji “Fast”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.