Published On: Sri, lis 13th, 2021

Akcija policije i USKOK-a u Dalmaciji, uhićeno šest osoba. Doznali smo detalje

U akciji  policije i USKOK-a uhićeno je najmanje šest osoba.

Uhićeni su na području Splitsko-dalmatinske županije zbog sumnji u malverzacije sa zemljištem na Braču, doznajemo neslužbeno.

Radi se o još jednom slučaju malverzacija s građevinskim dozvolama.

Među osumnjičenima je, doznajemo, Snežana Bralić, nekadašnja šefica, a sada savjetnica u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo u Supetru.

Navodno su osumnjičeni i investitor Tonći Kelam, arhitekt Dinko Grgurević, geodet Emil Zlatar, Antonio Mikačić i Željko Babić.

U tijeku su pretrage ureda i domova osumnjičenih.

O kakvim se točno malverzacijama radi

Uhićenja su povezana s prijavom koju je podnijela Općina Milna, odnosno načelnik te općine Frane Lozić.

Sumnja se da su uhićeni omogućavali dobivanje građevinskih dozvola na prestižnim lokacijama, uglavnom u prvom redu do mora, na zemljištima koja nikada nisu bila građevinska. To su radili tako što su lažno prikazivali da je tamo bila nekretnina koja nije postojala.

Radi se konkretno o donošenju rješenja o izvedenom stanju nezakonito izrađenih građevinskih objekata.

Ukratko, plan je bio provesti legalizaciju i zatim ishoditi takozvanu zamjensku građevinsku dozvolu za novu nekretninu.

Snežana Bralić je, sumnja se, donosila rješenja koja omogućavaju ozakonjenje objekata premda se navodne građevine ne vide na digitalnim slikama.

Oglasio se USKOK

“Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PU splitsko-dalmatinskom”, priopćio je USKOK.

“Navedene radnje koje se provode u Splitsko-dalmatinskoj županiji odnose se na šest osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, navode u priopćenju.

Što kaže načelnik koji je prijavio nezakonitosti

Frane Lozić, načelnik Općine Milna, potvrdio je za Index da su aktualna uhićenja na Braču povezana s njegovim prijavama.

“To je upravo povezano s onim što sam ja prijavljivao, a tiče se legalizacije nepostojećih objekata za koje su se nakon toga izdavale zamjenske građevinske dozvole i to se, u paketu, prodavalo fiktivnim firmama čiji su vlasnici Francuzi. Zasad znam da su uhićeni Snežana Bralić te Ivan i Tonči K., otac i sin, oni su tražili ta zemljišta. Taj Tonči je otprije poznat policiji, debeli dosje ima. Za ostale još ne znam. Inače, nakon istupa na Novoj TV o tome, prije prošlog ljeta zatekao sam osmrtnicu na automobilu, poslije toga nisam imao prijetnji. Inače, prema informacijama kojima raspolažem, čak je i francuska tajna služba prije nekoliko godina upozoravala našu policiju da postoji mogućnost da njihov državljanin, čije mi ime nije poznato, preko fiktivnih firmi kupuje zemlju na Braču kako bi prao novac”, rekao je za Index Bralić.

guest
nije obvezno
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x