Akcija “Mreža I”: Uhićeno 18 osoba

U nastavku operativne akcije “Mreža I” policijski timovi MUP-a ZDK uhitili su 18 osoba tijekom obavljanja pretresa i izvršnih radnji na 26 lokacija, od kojih su dvadeset tri na području Grada Zenica, dvije lokacije u Maglaju i jedna u Zavidovićima.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom razdoblju poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na uhićenju i procesuiranje osoba koje su djelovale organizirano i koje se sumnjiče za vršenje kaznenih djela u vezi zlouporabe opojnih droga i nedozvoljenog posjedovanja oružja i streljiva.

Ove aktivnosti predstavljaju nastavak ranijih policijskih akcija u okviru kojih je izvršeno na desetine pretresa, veći broj osumnjičenih osoba je uhićen, a oduzete su i značajnije količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela. Tijekom provođenja operativne akcije “Mreža I” kompletirani su i dostavljeni Tužiteljstvu izvještaji protiv petnaest osoba kojim je zadokumentirano osamdeset osam (88) kaznenopravnih radnji, a u vezi neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Postoje osnove sumnje da su osobe, koje su meta akcije, u proteklom razdoblju vršila krivična djela u vezi neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, na način da su planski i organizirano djelovale na području Grada Zenica i šire, te na osnovu prethodnih dogovora nabavljale opojnu drogu, vagale, pakivale i pripremale je za uličnu prodaju, razradile međusobnu komunikaciju, posredovale u prodajama, prenosile i skrivale opojnu drogu na njima poznatim lokacijama, te na taj način, s namjerom stjecanja protupravne imovinske koristi, neovlašteno stavljale u promet opojne droge.

U današnjoj akciji uhićeno je 16 osoba iz Zenice i po jedna osoba iz Maglaja i Zavidovića, koji će uz izvještaje o počinjenom kaznenom djelu i otkrivanju izvršitelja, biti predane na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužiteljstvu Zeničko-dobojskog kantona. Aktivnosti u okviru akcije “Mreža I” se poduzimaju pod nadzorom i u suradnji sa Kantonalnim tužiteljstvom Zeničko-dobojskog kantona, a ostvarena je i dobra suradnja s drugim policijskim agencijama u BiH, kao i dobra suradnja s policijom Austrije i SR Njemačke, u smislu razmjene operativnih i obavještajnih podataka.