Published On: Sun, Jul 28th, 2013

Akcija “Meso”: Tvrtka iz Brčkog utajila kompletan promet?

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), tokom kontrolnih aktivnosti na terenu u akciji “Meso”, već su otkrili određene nepravilnosti, potvrdio je danas Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Na temelju podataka koje je UNO-u dostavilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, uočena je tvrtka iz Distrikta Brčko, koja je od osoba koje su ostvarile poticaje otkupila 20.078 komada svinja i 199 komada junadi u ukupnoj vrijednosti od 6.509.216 KM i to u razdoblju 2009. – 2012. godina.

Jednostavnim uvidom u PDV prijave obveznika iz Brčkog uočeno je da su ukupno iskazani prometi u razdoblju 2009. – 2012. iznosili samo 87.148 KM, precizirao je Kovačević na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

“Kontrolom je utvrđeno da pravni subjekt iz Brčkog ne djeluje na prijavljenoj adresi, a prema svim prikupljenim podacima postoji sumnja da je izvršena utaja gotovo kompletnog ostvarenog prometa po osnovu otkupljene žive stoke za koju su dati poljoprivredni poticaji”, kazao je on.

Na ukupan promet je trebalo obračunati i platiti PDV u minimalnom iznosu od milijun i 100 tisuća KM. Spomenuta tvrtka, ali i sve ostale, za koje se do sada u kontrolama utvrdilo, ili će se tek utvrditi određene nepravilnosti, bit će predmet daljnjih istražnih radnji i sastavni dio Izvješća koji će biti pripremljen i proslijeđen Tužilaštvu BiH.

Kovačević je zahvalio Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i svim županijskim ministarstvima poljoprivrede koja su dosad Upravi dostavila tražene informacije o poticajima u poljoprivredi.

“Posebno ističemo da smo, unatoč zahtjevima i urgencijama, još uskraćeni za iste podatke od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Ove nedjelje smo poslali novu urgenciju, ovaj put na adresu premijera Federacije BiH”, naglasio je Kovačević.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH bit će, kazao je, do samog kraja ustrajna u provođenju svih istražnih radnji u akciji kodnog naziva “Meso”.

FENA