Published On: Ned, svi 8th, 2022

Akademik Rudolf o dr. Tuđmanu, agresoru na Bosnu koji je deblokirao Sarajevo i Bihać te potrošio gotovo 2mlrd$ na bošnjačke izbjeglice

Povodom stote obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana Hrvatski institut za povijest, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Matica hrvatska, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Hrvatski državni arhiv organizirali su znanstveni skup pod naslovom “Dr. Franjo Tuđman – život i naslijeđe”.

Skup je održan 5. i 6. svibnja 2022. u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Među izlagačima trebao je biti i akademik dr. Davorin Rudolf, koji zbog bolesti nije mogao doći. Njegovo je izlaganje “Stvaranje države Hrvatske 1991.” pročitano na skupu, a mi ga donosimo u cijelosti

Stvaranje države Hrvatske 1991.

Dopustite mi da izaberem dvije državničke vrline i povijesne vrednote predsjednika Republike Franje Tuđmana.

Prva je vezana uz odluke iz 1991. o obrani tek nastale države Hrvatske, suočene s agresijama Srbije i Crne Gore i stožernoga vrha jedne od najjačih europskih oružanih sila početkom devedesetih godina prošloga stoljeća – Jugoslavenske narodne armije.

On je uspio pregovorima, razgovorima, potpisivanjem i kršenjem raznih ugovora i dogovora, lukavstvima i kojekakvim manevrima izbjeći odlučne frontalne okršaje s Armijom. I ostao je na nogama. Poput ruskoga generala Mihaila Kutuzova, koji je za Napoleonova prodora u Rusiju izbjegao frontalne sukobe, razlio francusku vojsku po zaleđenim ruskim stepama, iscrpio je, desetkovao i na kraju pobijedio.

Druga njegova državnička vrlina je u prihvaćanju i razvijanju zamisli o velikoj hrvatskoj pomirbi. Pomirbi Hrvata u Hrvatskoj. Hrvata u domovini i Hrvata u emigraciji. Hrvata i hrvatskih Srba u Hrvatskoj. Stjecajem različitih prilika nije uspio ostvariti tu sjajnu viziju. Ali – imajući na umu tragedije, nedaće i stradanja Hrvata tijekom duge povijesti – ostavio nam je poruku: Hrvati, držimo se vazda za jedan štap. Poruku, koja još traje.

Dopustite mi sada potanje izložiti neke povijesne događaje koje smatram predsjednikovim državničkim postignućima. Jednim, koji je danas gotovo zaboravljen i nitko ga ne spominje, a bio je izuzetno važan: jedanaesto-dnevni posjet Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi u rujnu 1990. i susret predsjednika Tuđmana u Bijeloj kući u Washingtonu s američkim predsjednikom Georgeom Bushom.

U vrijeme – molim vas obratite pažnju – dok Hrvatska nije bila neovisna i suverena država, već samo jedna od šest federalnih jedinica Jugoslavije. Sjećam se euforije svih nas u hrvatskome vrhovništvu, oduševljenja iseljenih Hrvata u Americi: od jedine svjetske super sile u tome vremenu dobili smo najveću moguću praktičnu potporu za rekonstrukciju Jugoslavije!

U Washingtonu smo posjetili američki Kongres, Bijelu kuću u State Department (Ministarstvo vanjskih poslova), obavili brojne razgovore s kongresmenima, visokim državnim dužnosnicima, novinarima, a u krugovima oduševljenih iseljenih Hrvata bili smo dočekani kao istinski demokratski izabrani predstavnici nove emancipirane države Hrvatske.

U tome izaslanstvu, podsjetit ću, zajedno s predsjednikom Tuđmanom i njegovom suprugom Ankicom, bili su predsjednik Sabora Žarko Domljan, ministar znanosti i obrazovanja Vlatko Pavletić, ministar iseljeništva Gojko Šušak, osobni tajnik za politička pitanja Predsjednika Republike Slaven Letica, osobna tajnica Predsjednika Zdravka Bušić, sveučilišni profesor Hrvoje Kačić i tajnik izaslanstva voditelj Predsjednikova ureda Hrvoje Šarinić. Ja sam u izaslanstvu bio u svojstvu ministra pomorstva.

Želim istaknuti da su organizaciji toga povijesnoga putovanja pridonijeli uvaženi Hrvati trajno nastanjeni u Sjedinjenim Državama. Među ostalima, uspješan američki poduzetnik Ilija Letica, Mira Baratta savjetnica senatora Dolea, Max Primorac, ugledni iseljenik Marin Sopta, Ivica Mudrinić i drugi.

Stalno su nas na različite načine pomagali intelektualci koje je Slaven Letica nazvao „pokretom otpora i potpore“ i „osnovicom hrvatske gerilske diplomacije u Sjedinjenim Državama“ (jer Hrvatska u to doba još nije bila priznata država i nije imala svoju diplomaciju), Boris Pehovčić, Ivan Banac, Stjepan Meštrović, Jerry Blaskovich, Marin Sopta, Ivica Mudrinić i drugi.

Za odlazak u posjet Sjedinjenim Državama i Kanadu nismo tražili nikakvu suglasnost federalnih jugoslavenskih organa, nismo ih o putu ni obavijestili. U američkome Ministarstvu vanjskih poslova kazano je da su iz Beograda stizali prosvjedi i zahtjevi da se putovanje otkaže, ali se Ameri na njih nisu obazirali.

Posjeta hrvatskoga izaslanstva SAD-u i Kanadi ostavila je snažan dojam u Hrvatskoj, Jugoslaviji i u međunarodnim krugovima, posebice europskim. Svrha našega posjeta bila je, među ostalim, potvrditi novu realnost: legalitet novoga hrvatskoga demokratski izabranoga rukovodstva na svibanjskim prvim višestranačkim izborima 1990. i opravdanost preobrazbe jugoslavenskoga federalizma u modernu zajednicu suverenih država prema modelu Europske unije. Europski komunizam/socijalizam bio je mrtav. Mi smo bili odlučni uspostaviti demokratsku, pravnu državu, poštivati ljudska prava i uvesti tržišno gospodarstvo.

Izaslanstvo se iz New Yorka vratilo u Zagreb, a ja sam ostao još tri dana u New Yorku. Predsjednik mi je naložio da sudjelujem na važnoj međunarodnoj konferenciji o gospodarskim odnosima u svijetu koje je organizirala američka Vlada. Na tome skupu sam izložio – u skladu s predsjednikovim smjernicama – odlučnost Hrvatske o pristupanju Europskoj zajednici (današnjoj Uniji).

Nakon moga govora francuski premijer Michel Rocard je rekao da je iznenađen: od svih istočnih, «socijalističkih» država, Poljske, Čehoslovačke, ako se dobro sjećam i Mađarske, samo je Hrvatska javno obznanila da želi u Europsku zajednicu!

O mojemu izlaganju hrvatsku javnost je izvijestio novinar Vladimir Drobnjak izvješćem u zagrebačkome «Vjesniku» (danas je Drobnjak visoki hrvatski funkcionar negdje u EU). To je bilo, u listopadu 1990., prvo hrvatsko očitovanje na svjetskoj razini o našemu učlanjenju u Europsku uniju.

U skladu s dopuštenim vremenom za izlaganje na ovome skupu dopustite mi iznijeti još jedan povijesni detalj.

Petnaestoga lipnja 1991. na tajnome sastanku u Ljubljani, dogovorili smo se sa Slovencima o rekonstrukciji jugoslavenske federacije, o proglašenju konfederacije, saveza država ili, ako taj prijedlog ne prođe, o raspadu države Jugoslavije.

Hrvatsko izaslanstvo je bilo sastavljeno na najvišoj državnoj razini: uz predsjednika Franju Tuđmana skupu su nazočili predsjednik Sabora Žarko Domljan, predsjednik Vlade Josip Manolić, potpredsjednik Vlade Milan Ramljak, ministri Josip Boljkovac i Martin Špegelj, te član Predsjedništva Jugoslavije Stipe Mesić. Ja sam sudjelovao u razgovorima u funkciji ministra vanjskih poslova (istodobno sam bio i ministar pomorstva). Slovenski tim je vodio Milan Kučan. Složili smo se s datumom definitivnog odlučivanja o državi: 25. lipnja 1991. Moderna konfederacija, dakle, ili neovisnost i suverenost!

Pošto je Srbija odbacila i jedan i drugi prijedlog (odlučila se za teritorijalno širenje u područja Hrvatske i osobito BiH), ostalo nam je jedino proglasiti neovisnost država.

U funkciji ministra vanjskih poslova, zajedno s predsjednikom Tuđmanom, ili sam, posjetio sam niz zemalja: Austriju, Italiju, Državu Grada Vatikana, Mađarsku, Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Grčku, Veliku Britaniju, Čehoslovačku, ne znam gdje nisam bio — niti jedna vlada nije službeno podržala neovisnost Hrvatske i Slovenije. Britanski ministar vanjskih poslova je izjavio:

»Bez Jugoslavije nastat će kaos, sukobi, niz bankrotiranih državica koje će se na ovaj ili onaj način oslanjati na Zapad. I uvlačit će nas u svoje konflikte». Francuski predsjednik Mitterrand je naša nastojanja nazvao „fragmentacijom Europe», a Nijemac Genscher je strahovao da će raspad Jugoslavije uzrokovati nestabilnost i ugroziti tek postignuto spajanje Zapadne i Istočne Njemačke.

Predsjednik Europskoga vijeća Europske zajednice (današnje unije) Jacques Santer i predsjednik Europske komisije EZ-a Jacques Delors uvjeravali su srpske političare u Beogardu, 29. i 30. svibnja 1991. – 25 dana prije proglašenja naše neovisnosti! – da Bruxelles ne će trpjeti buntovne republike Hrvatsku i Sloveniju i da nepokolebljivo podupire jedinstvenu i teritorijalno cjelovitu Jugoslavije.

Takvo je bilo i stajalište 34 države članice KESS-a, među njima SAD i SSSR, postignuto na sastanku u Berlinu pet dana prije raspada države Jugoslavije. Zajednički dokument s berlinskoga skupa, «Izjavu o Jugoslaviji», uručio je predsjedniku Tuđmanu američki ministar vanjskih poslova James Baker, 21. lipnja tijekom razgovora na bilateralnom sastanku u Beogradu.

Nakon razgovora Tuđman – Baker, na izlazu iz dvorane, upitao sam američkoga veleposlanika u Jugoslaviji Warrena Zimmermanna jesu li berlinski zaključci prihvaćeni jednoglasno. Odgovorio mi je suho: «Da!» «Tko ih je predložio?» «Nijemci, za vrijeme objeda ministara i političkih direktora SAD, SSSR-a, Njemačke i Jugoslavije». Poslije sam saznao da je Genscher u Berlinu hotimično pozvao na objed trojicu odabranih ministara, jer je htio izbjeći raspravu o Jugoslaviji i sukobe u plenumu konferencije.

Završna sjednica Hrvatskoga sabora na kojoj se odlučivalo o proklamiranju neovisne i suverene države Hrvatske počela je 25. lipnja 1991. u 9 sati prije podne. Trajala je čitav dan. Uvečer, nešto prije 8 sati, glasalo se o ključnim dokumentima. Temeljni pravni akt, povijesna Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, nažalost, nije donesena jednoglasno.

Protiv odluke glasovali su predstavnici SDP-a u Saboru. Predsjednik te stranke Ivica Račan objasnio je u raspravi da n će podržati odluku jer se u njoj istodobno s razdruživanjem federacije, ne pokreće postupak udruživanja Republike Hrvatske u savez suverenih republika na području SFRJ».

Deklaracija o suverenosti i neovisnosti usvojena je jednoglasno.

Točno u 8 sati navečer predsjednik Hrvatskoga sabora Žarko Domljan izvijestio je kako je proteklo glasanje. Potom je zaključio: Hrvatski sabor je usvojio i ovoga trenutka stupaju na snagu Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracija o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske. “Rođena je država Hrvatska. Neka joj je sretan i dug život!”

Sa zagrebačke katedrale grunula su zvona. U sabornici stajao sam uz sjedalo određeno za članove Vlade. U mislima mi se vukla duga crta hrvatske žudnje za neovisnom državom, naš imaginarij i stoljetni san. Povijest rijetko nudi narodima državu. Naraštaj kojemu sam pripadao nije smio i nije mogao iznevjeriti zemlju, djedovinu stare slave: prvi put u suvremenoj nam povijesti proglašena je i nastala je istinski neovisna, samostalna i suverena država Hrvatska. Izvan bilo kakvih Mađara, Huna i Mlečana, personalnih unija, dominacija stranih dinastija, nagodbi, državnopravnih odnosa s drugim državnim entitetima, unitarnih državnih tvorevina i neuspjelog modela multinacionalne federacije.

Prva južnoslavenska država stvorena 1. prosinca 1918., zahvaćena ratom 1941., preoblikovana iznutra 1943. i 1945., prestala je postojati. Okončan je jugoslavenski pokus dug 72 godine i neostvarena južnoslavenska epoha.

Sutradan sam u Ministarstvu vanjskih poslova predstavnicima stranih država u Zagrebu podijelio akte o nastanku države. I pozvao ih na svečani prijem predsjednika Republike Franje Tuđmana, navečer u 19 sati u zagrebačkom hotelu Westin (u ono doba se hotel zvao Interkontinental). Diskretno mi je prišao njemački konzul Hans Bolt i povjerio da nitko od stranih predstavnika ne će doći na prijem. I on je primio instrukciju svoje Vlade da prijem bojkotira.

Na svečanost u Interkontiju nitko od stranaca nije došao.

Odluku o neovisnosti države donijeli smo sami. Nikakva strana velesila, nikakav zaštitnik nije stajao iza nas. I to je rijetkost u međunarodnim odnosima. Odlučan povijesni trenutak zbio se 21. lipnja 1991. u Beogradu, na kraju razgovora predsjednika Tuđmana i američkog državnog tajnika Bakera. Amerikanac je upozorio i zaprijetio:

„Ako proglasite neovisnost vrebaju brojni rizici, a vi ćete biti odgovorni!“ Predsjednik Tuđman je odgovorio: „Odluku o neovisnosti donijeli su građani Hrvatske na referendumu. Hrvatski sabor i državni vrh dužni su tu odluku poštivati. Mi ćemo je ostvariti!“

Sudbina mi je povjerila biti jedini Hrvat svjedok tome povijesnom dijalogu. I ja sam vam ga, evo, prenio.

Foto: FaH

guest
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
13 dana prije

I naš Alija je pomagao a posebno sinu je darivo vreće zlatne a ja s majkom kahvu pijem ni posla ni nade fala alija predsjedniče

Bosna u dimijama
Bosna u dimijama
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
13 dana prije

Ako mi je išta odvratnije od Pohhlepnog Starca (F.T. , o.a.) – odvratniji su mi ovi žohari koji su zajedno sa Pohhlepnim pljačkali, opljačkali i poprilično uništili Hrvatsku a sada hvale i sebe i Pohlepnog – bez nas ne bi bilo ni Hrvata ni Hrvatske ni ničega!

Škola i Hrvati, tupavi moj hrvatski narode, škola i Hrvati 🙁 – u crkvi Vas samo sistematski zaglupljuju!!!

DEREM ŠOKICE POVOLJNO
DEREM ŠOKICE POVOLJNO
Šta ti kažeš na ovo?  Bosna u dimijama
13 dana prije

PA KAKO ĆE BIT NORMALAN AKO U CRKVI VAZDAN DRELJKI U KRVAVOG, IZMUČENOG I RAŠČEREČENOG ČOJKA ZAKUCANOG NA VRLJIKE

DEREM ŠOKICE POVOLJNO
DEREM ŠOKICE POVOLJNO
Šta ti kažeš na ovo?  DEREM ŠOKICE POVOLJNO
13 dana prije

RUDOLF JE DOBRO IME ZA ŠARPLANINCA, BERNANDINCA…. ZA TORNJAKA NIJE.. TO JE PLEMENITA VRSTA…
VIDI bolan UHA KO MAKADEMIKA, JARANE, KO PAPUČICA OD GASA HA HAHAHA
ODMAH ZNAŠ DA JE TO BILO GLUPO I ZATUCANO I DA GA JE OD “JASLICA” VUKLO ZA UŠI KO MAGARCA…..
DOMUZ UHATI KO INTERNACIONALNI KRIMINALAC BEVANDA… BAGRA V:LAŠKA

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  DEREM ŠOKICE POVOLJNO
13 dana prije

Vidi što su se t.ali.ban.čići uskodakali .Istina ih boli ,pa rigaju vatru od jutra do mraka .Još pišu velikim slovima ko de.bili.Udri mujo po tastaturi hahahaha i niste ni zašto drugo sposobni hahahaha .

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  DEREM ŠOKICE POVOLJNO
13 dana prije

Tačno

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  DEREM ŠOKICE POVOLJNO
13 dana prije

Hvala za smijeh

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Bosna u dimijama
13 dana prije

Šta ti imaš sa Hrvatstvom s smrdljivac ?

DEREM ŠOKICE POVOLJNO
DEREM ŠOKICE POVOLJNO
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
13 dana prije

IDI GO VNETU SRANJi NA KAVU… JBm mater i njemu i tebi uz KAHVU

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
13 dana prije

Ma što se mene tiče ja sam bio jedan od onih koji je zagovarao hapšenje tudjmana i milosevica i alje svakako..TUDJMAN i hrvatska su sa djikanima razbili jugu. .Alija.istina aljo je zadnji jugosloveni…ali i partner katoličkih i svetosavskih terorista…u Bosni..

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
13 dana prije

Rudolf je rvacko ime

Mendula🇭🇷
Mendula🇭🇷
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
12 dana prije

Uvjek bilo ta neće Mufid

Anonimac
Anonimac
13 dana prije

Najponiznije bih Zamolio bih Tuđmanove sljedbenike da nas više nikada ne brane. Nemojte molim vas, zadnji put kada ste nas branili jedva smo se konsolidovali.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
13 dana prije

Što je porazno, još ste daleko od konsolidacije. Samo što toga niste svjesni ni nakon proteklih 28 nehidžretskih, na vašu veliku žalost. A i na našu žalost, jer nemamo partnera za razgovor. Doveli ste zemlju u kolaps, pored milijarda pomoći iz MZ. Najniži standard po stanovniku u Europi. Najveću odgovornost za takvo stanje snose oni koji su crpili najviše mandata, a to ste vi “građani”. Sramite se, Allaha i svih naroda u BiH.

Last edited 13 dana prije by Anonimac
DEREM ŠOKICE POVOLJNO
DEREM ŠOKICE POVOLJNO
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
13 dana prije

TI I SVI SLJEDBENICI KRUVOUSTOG NJOFRE TREBATE NA ZIDU IMAT SLIKU RAHMETLI ALIJIE JER DA JE BILO KO DRUGI BIO PREDSJEDNIK, NE BI OSTAO NI JEDAN HRVAT U BOSNI… SAMO ONO ŠTO JE BILO U ARBIH

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  DEREM ŠOKICE POVOLJNO
13 dana prije

Tačno

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
13 dana prije

Kus KOZOJEBU KATOLIČKI teroristo PORVACENI bošnjo katoličke crkve stariji su u Bosni CIGANI od tebe….knin rekel Njofra

Mendula🇭🇷
Mendula🇭🇷
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
13 dana prije

Ponovno će vas Srbi klat jer ste povukli tursko prokletstvo i bolje bi vam bilo da se na vrijeme ispalite za Aziju ili tursku među svoje jer mi vas smatramo turskim nakotom i ovdje vam nije mjesto jer niste na svom već ste na otetom a to je prokleto i ovdje sigurno nećete dočekati bolje sutra i kakvo pomaganje to ni u ludilu vi ste nama neprijatelj broj 1!

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
13 dana prije

Tudjman deblokirao Sarajevo,Bagdad i Staljingrad!
K’o da vas je Dobrica Cosic pravio,bando uzepeovska.
Krivousti ghofnar koji je sa Milosevicem dogovorio podjelu BiH,a na cemu vi i danas radite.
Srecom,imamo rjesenje za vas,tako da cete biti mirni.
Zivjela nasa bratska republika Turska!
Tekbiirr!😎

DEREM ŠOKICE POVOLJNO
DEREM ŠOKICE POVOLJNO
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
13 dana prije

ŽIVIO BAYRAKTAR….. I IRSKA…. I DODIKOVA KURILSKA OSTRVA

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
13 dana prije

Allah je najveći…iznad svega…

Adil
Adil
13 dana prije

Šta ovi Rvatići lažu ba. Armija R BiH je sama deblokirala Bihać i u Oluji oslobodila pola Like i Korduna. Nakon toga je 5. korpus Ar. R BiH oslobodio opštine Šipovo i Mrkonjić Grad koji su kasnije vraćeni Srbima za deblokirano Sarajevo i koridor do Goražda. Gdje vi Rvatići vidite sebe da mi je znati?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
13 dana prije

Nikad tvoja armija nije kroćila u šipovo i mrkonjić ni u jajce .

DEREM ŠOKICE POVOLJNO
DEREM ŠOKICE POVOLJNO
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
13 dana prije

TO MORE REĆ SAMO KO NIJE IMO VEZE SA RATOM
….. JA ZNAM KAD JE JAJCE BILO PRAZNO, A ARMIJA BIH ČEKA ISPRED NAREĐENJE….BOSANSKE VOJSKE VIŠE NEGO ŠTO IMA DANAS HRVATA U BIH….

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  DEREM ŠOKICE POVOLJNO
13 dana prije

Ti lažeš isto kao i ovaj Adil. Jajce su oslobodile hrvatske snage nakon što su iste snage zauzele Šipovo. HE Bočac su također držale hrvatske snage i niti jednog trenutka nisu ostavili Banja Luku bez napajanje el. energijom. Po ovom zadnjem činu se vidi da u ratu nismo bili svi isti.

DEREM ŠOKICE POVOLJNO
DEREM ŠOKICE POVOLJNO
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
13 dana prije

KR’VATI SU OSLOBODILI MOJE JAJ:CE do balčaka …. I TO ZUB’MA PO MUD’MA…. JBte hr oslobodioci. ŠTA SU OSLOBODILI. OSLOBODILI MOJU ČONTU… AR:BIH ZAUSTAVLJENA U PRODORU 93…i 95. NAREĐENO NAM BILO OD EV’ROPSKE M:URVE DA NE SMIJEMO IĆI DALJE..

DEREM ŠOKICE POVOLJNO
DEREM ŠOKICE POVOLJNO
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
13 dana prije

ISTO KO ŠTO NAM JE 93.BILO ZABRANJENO DA UĐEMO U MOSTAR, ŠI’ROKI, GR”UDE, koji su bili prazni jer su hr. faš isti zas:rane zica”gu bježale ko muve, A DO JANUARA SAMO (prema CIA-nim podacima) TREBALI BITI NA SLOBODNOM BOS”ANSKOM JA’DRANU I TREBALI SU BITI LJILJANI NA HOTELU NEUM… ALI NAS KRŠ.EU. M’URVA ZAUSTAVI I UCIJENI PREGOVORIMA … JBo te hr oslobodioci. POPU’ŠILI BI SA.LGIJU DA ARBIH GOLORUKA NIJE DERALA I GODINAMA ISCRPLJIVALA ČE’TNIKE U Krajini i da hr vojsci nisu Ameri dali SATELITSKE SNIMKE ČET:NIČKIH POLOŽAJA. JBo te hr AG:RESOR U
UZ.P-icu.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  DEREM ŠOKICE POVOLJNO
12 dana prije

Turčine, baš me čudi što takva “sila” nije uspjela cijeli rat deblokirati svoj glavni grad Sarajevo, nego su ga na indirektan način deblokirale hrvatske snage. Možete dignuti spomenik do neba poginulim hrvatskim bojovnicima na Šipovu i Mrkonjiću jer oni izginuše za poshrane Sarajlice.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
13 dana prije

Turčine, ne laži. Bihać je deblokirala Oluja, a Šipovo i Mrkonjić Grad su zauzele postrojne HV i HVO-a, da bi kasnije na pregovorima u Dejtonu ta dva grada i općine bili vraćeni Srbima u zamjenu za deblokirano Sarajevo i koridor do Goražda. U tom smislu je Hrvatska zaslužna za deblokadu Bihaća i Sarajeva.

Mendula🇭🇷
Mendula🇭🇷
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
13 dana prije

Čergari tj.islamisti oli ti holiday innovci 93g i dalje se tješe o nekakvoj bejiha harmija obični plisnava muđahedinska kooopilad koja je krala iz napuštenih srpskih kuča!

Anonimac
Anonimac
13 dana prije

BiH kao drzava je samo fikcija. Suvise mala I siromasna. Nema nikakvih vrijednih resursa. Intelektualno na niskom nivou. Propali projekat…🎶

DEREM ŠOKICE POVOLJNO
DEREM ŠOKICE POVOLJNO
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
13 dana prije

ZATO ŠTO SU NAM U:STAŠE KRIVOSUTOG NJOFRE UZ MILOŠEVIĆEM DOGOVOR PREĆERALI SVU VLAŠKU alias Srbsku marvu iz HR u BIH…..
…. a ovih 100 tisuća KA’TOLIBANA KOČE INTITUCIJE….
TAKO DA NAM TA sh 100ka KVARI PROSJEK.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  DEREM ŠOKICE POVOLJNO
13 dana prije

Ja samo znam da ti cijelo vrijeme jedeš g.o.vna sa ovim komentarima a burek 2 KM.

Realist
Realist
13 dana prije

To što se sada zove Bošnjacima, nekad se je zvalo Cvijeće…

DEREM ŠOKICE POVOLJNO
DEREM ŠOKICE POVOLJNO
Šta ti kažeš na ovo?  Realist
13 dana prije

TI ŠTO SE ZOVE srb i hrvat UVIJEK SE ZVALO V:LAH I KARAV:LAH….
…. A Sada, OD MEĐUNARODNE ZAJEDNICE Obilježeni, ZOVU SE GE:NOCIDAN NAROD

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  DEREM ŠOKICE POVOLJNO
13 dana prije

Dobili ste i vi titulu uzp armija BIH i mudžahedina na čelu sa mahmuljačom,prema tome pametnije ti je šutiti.Obilježeni ste i konačno dobili potvrdu .
Polako,ali sigurno istina se otkriva .

1Anonimac
1Anonimac
13 dana prije

E jeste nam pomogli pisebno u Ahmickma stoko katolicka.Nikad zaboraviti za Ahmice I ostala sranja sto ste nam “pomagali”

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  1Anonimac
13 dana prije

Pobjegao si iz rata ,ostavio muslimane da se sami brane ,a sad laješ iz dijaspore ,sram te bilo .Što se nisi borio ,znaš samo pametovati Dosta je nama kukavičke dijaspore,samo mlate po mobitelima ,dan i noć .
Pozdrav iz bosne .

925🇭🇷
925🇭🇷
12 dana prije

2 miliarde $ na islamističke čergare,yebavo vam tuđman mamare mutave!

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
12 dana prije

Ja mislim da ćemo ga mi muslimani podokiti na kraju ja se dobro gledam sa kršćanima komšijama u hercegovini. Svi nas se boje neće nam dati da smo sami vlast to je činjenica pa kom pravo a kom krivo