Published On: Čet, ožu. 9th, 2017

AKADEMIK MUHIĆ: BiH je samo floskula, treba ispitati mogućnost uspostave “fildžan države”

Akademik Ferid Muhić, rođen u BiH već godinama živi i radi u Makedoniji. Neovisni je zastupnik u Sobranju – Skupštini Makedonije i profesor filozofije na Sveučilištu Kiril i Metodij u Skoplju, za N1 televiziju govorio je o aktuelnim političkim pitanjima u regiji.

Muhić je komentirao i političku krizu u BiH koja je nastala nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

“Pretpostavljam da ta kriza nije opravdana, sve je podignuto na razinu političkog događaja. Kakva god presuda bila, BiH će nažalost ostati takva kakva jeste. Potpuno onemogućena da živi normalnim životom. Dayton jeste završio oružani sukob, ali nisu stvorili uvjete za miran život. Naprotiv, onemogućava mnogo što da se dovede na normalnu razinu života. BiH je samo jedna floskula, sastavljena od nečega što se zove FBiH i RS. Njezin stvarni identitet je potpuno fantomski”, smatra Muhić.

Pitanje u vezi s “trećim entitetom” nije ništa novo

Pitanje “fildžan države” koja bi pripala Bošnjacima treba ispitati. Crna Gora ima 600.000 stanovnika, ovaj dio bi imao možda dva milijuna. Tehnički nije isključeno da sve tri novostvorene države funkcioniraju samostalno”.

“Zahtjev za trećim entitetom nije ništa novo, to je bilo već ’93.-’94. i taj problem “Herceg-Bosne”. BiH je u situaciji takvoj da je susjedi žele prisvojiti sebi. Herceg-Bosna bi pripala Hrvatskoj, RS i 49 posto teritorije bi pripalo Srbiji. Pitanje “fildžan države” koja bi pripala Bošnjacima treba ispitati. Crna Gora ima 600.000 stanovnika, ovaj dio bi imao možda dva milijuna. Tehnički nije isključeno da sve tri novostvorene države funkcioniraju samostalno, moguće je”, kazao je akademik Ferid Muhić..

Dodao je da ovaj model može opstati samo kada ne bi postojale unutarnje tenzije, a da je najbolja varijanta za BiH da se vrati na status Republike.

BiH već 20 godina politički i teritorialno podjeljena

“Sve bi to moglo funkcionirati kada ne bi postojale unutarnje tenzije. To bi bio model života koji bi riješio model sukoba. Insistiranje da BiH mora biti integralna traje 20 godina, ali Bosna nije integralna. Ona realno ne funkcionira, osam zastupnika mogu blokirati cijelu državu. BiH je 20 godina praktično podijeljena, i teritorijalno i politički. U tom smislu, ti procesi neće prestati. Želje, nastojanja da se BiH podijeli do kraja s tim što bi ovaj dio gdje su većinski Bošnjaci povezani, bio bi problem “što s njim”. Najbolja varijanta bi bila da se BiH vrati na status Republike BiH”.

Muhić je još rekao da je besmisleno govoriti o “radikalizaciji Bošnjaka”:

“Dio plana jeste da se dio Bosne odvoji i preformulira u treći entitet. Govoriti o radikalizaciji Bošnjaka je besmisleno. Bošnjaci su daleko od toga da budu radikalni, oni su više popustljivi. Bošnjaci konstantno popuštaju. To su okolnosti koji stvaraju jednu novu generaciju. Ne vjerujem u političku iskrenost iz političkih centara iz susjedstva prema Bošnjacima”, kazao je Muhić./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer