Published On: Uto, lip 28th, 2022

Akademik koji je predlagao “rezanje” Pelješkog mosta nakon mjesec dana napustio SDP: “Dosadilo mi je slušati što ja nisam vratio Sutorinu”

Suad Kurtćehajić obavijestio je javnost da napušta SDP, kojem se pridružio prije manje od mjesec dana. Kao razlog navodi da nije dobio poziciju na kandidatskoj predizbornoj listi onako kako mu je obećano.

Na početku priopćenja za javnost, Kurćehajić navodi da ga je vrh SDP-a na čelu s Predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem prevario.

“30 svibnja potpisao sam pristupnicu u članstvo SDP-a na osnovu dogovora koji sam imao 23. svibnja u uredu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića te uz prisustvo njegovih najbližih suradnika Damira Mašića, Abdulaha Štete i Nerina Dizdara. Rekao sam im da sam ja po svom habitusu socijaldemokrata i volio bih da moje državotvorne ideje realiziram kroz institucije vlasti, da me u tom smislu jedino zanima državni parlament, te da mi se na listi da pristojna šansa da bi građani ako prepoznaju ono što ja radim meni dali podršku. Predsjednik SDP-a mi je uz prisustvo trojice gore navedenih suradnika iz najužeg rukovodstva rekao da ću biti među prva četiri na listi za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Rekao sam da mi je to uredu jer nije imalo smisla da inzistiram na poziciji nositelja s obzirom da sam novi u stranci, ali sam potpuno realno smatrao da ću i s pozicije tri ili čak četiri imati najviše glasova što bi mi omogućilo ulazak u Parlament BiH”, naveo je profesor Kurtćehajić, prenosi Klix.

On navodi kako je potrebno mnogo da biste s niže pozicije pobijedili nositelja, ali da je računao na posebnu prepoznatljivost koju ima.

“Dosadilo mi je da slušam što ja nisam vratio Sutorinu, zašto ja ne ukinem termin srpska u nazivu manjeg bh entiteta, zašto ja ne osporim entitet Republika srpska pred najvećim sudom pravde na planeti, zašto ja ne izvršim pritisak na Visokog predstavnika da integrira Bosnu i Hercegovinu koristeći odredbe koje Daytonski ustav već sadrži. Građani naprosto ne shvaćaju da sam ja djelovao kao naučnik bez mehanizama vlasti. Moja želja da dobijem šansu da budem izabran u državni parlament rukovođena je prije svega mogućnošću da tu poziciju iskoristim na dobro Bosne i Hercegovine jer ja sam redovni profesor na Fakultetu političkih nauka i relativno sam dobro situiran za naše uvjete”, naveo je.

Kaže da bi SDP gotovo sigurno “dramatično povećao broj svojih glasova da je on bio na listi i uložio energiju u svoju i kampanju SDP-a”.

Nažalost oni koji me unutar SDP-a nisu željeli vidjeti na toj poziciji spriječili su tu moju mogućnost. Oni su zasigurno izvršili utjecaj ali Predsjednik SDP-a je pogazio svoju riječ. Moram reći da je sramno kako su se u vrhu stranke ponijeli prema meni. Baš kao seoske varalice a ne čelnici stranke koja baštini veliku socijaldemokratsku ideju i koja bi trebala biti perjanica u našoj državi ali je nažalost možda i zbog takvih manira pri dnu jačih stranaka. Zbog toga se ja od danas ne smatram članom SDP-a i izlazim iz te stranke, ali ne napuštam ideju socijaldemokracije jer sam s njom rođen i ona je u mojom neurofiziološkoj strukturi. Možda nekad u budućnosti s nekim drugim ljudima se nađem na istoj liniji ali danas i s ovima definitivno ne. Žalostan sam što je došlo do ovoga ali realno meni će biti mnogo lakše jer ne preuzimam odgovornost za Bosnu i Hercegovinu koju imaju nositelji vlasti”, zaključio je Kurtćehajić.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Srbče
Srbče
1 mjesec prije

Sto samo sutorinu,sto ne vratiš i naše primorje.KAd si manglup.NE mozes gledati samo karte koje ti pašu.Ili daj hercegovinu Hrvatskoj.

zoro
zoro
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 mjesec prije

Kurcuhajic se pogresno parkirao. Preletac.

Cakarevi doci
Cakarevi doci
1 mjesec prije

Prdo obicni isilovski nebitan lik

Supersrbo
Supersrbo
Šta ti kažeš na ovo?  Cakarevi doci
1 mjesec prije

Ma SDA mu daval para za njegovu priču oko histerije i da malo reklamira bosnjastvo sad im više ne treba propala stvar.A za sutorinu se zalepio mislio je da će i Srbi podržati priču pa da će to ići na sud.trebaju za to 3 potpisa predsjedništvo.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Ovu sakaretinu i onoga Havica,trba dobro tretirati,jer obojica su 100tni mrzitelji svega hrvatskog,sto ih ne cini razlicitim od ostalih dobrih bosnjana.

🇭🇷👌🇭🇷
🇭🇷👌🇭🇷
1 mjesec prije

Još jedna muslimansko-pot,uri,čka budala..

atilla
atilla
1 mjesec prije

probati kao nezavisni

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

djaba ti i akademija kad nemas dvi ciste u glavi

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Piši bosanski djikane,…