Published On: Sat, Nov 16th, 2013

Akademija povodom 20.godišnjice stradanja vareških Hrvata

Vareški Hrvati, 08. studenog 2013. godine obilježavaju Dan sjećanja i 20. godišnjicu stradanja. Tim povodom u 11 sati vareški župnik fra Mirko Majdandžić uz koncelebraciju fra Ilije Božića, čuvara Gospinog svetišta u Olovu i fra Vjeke Tomića, župnika župe Vijaka služio misu za stradalnike domovinskog rata u župnoj crkvi sv.Mihovila u Varešu. Nakon mise, uz zvuke Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH predstavnici Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava rata Vareš, predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO Vareš, HDZ-a BiH i Županijskog odbora HDZ-a Zenica, te predstavnici Oružanih snaga BiH položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomenika sv.Mihovila i spomen ploče poginulima.
Akademija povodom stradanja Hrvata Vareša održana je u kino dvorani na kojoj su pročitana imena svih 125 vojnih i civilnih žrtava uz odavanje počasti minutom šutnje. Nakon intoniranja himne BiH koju je izveo Vojni orkestar Oružanih snaga BiH, upućen je pozdrav gostima među kojima su bili visoki časnici Oružanih snaga BiH brigadni general Tomo Kolenda, brigadir Zoran Duspara,brigadir Mario Andrić, pukovnik Josip Slišković, predsjednik Udruga nositelja ratnih odličja HVO Zeničko-dobojske županije Dragan Janko.

Bili su tu i predstavnici hrvatskog naroda u strukturama vlasti Ze-do kantona zastupnici u Skupštini Pero Mamić i Ivo Tadić, te ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Ivica Ćurić.
Predsjedavajući Općinskog vijeća Vareš Zdravko Marošević u svom govoru podsjetio je na tužne brojke stradanja hrvatskog naroda Vareša iz 1993. godine – 125 poginulih, 207 ranjenih, 8 nestalih branitelja i civila, 326 zarobljenih, preko 70% iseljenih… S tugom i bolom u srcu zapitao se gdje smo danas kao grad, kao općina, kao narod i zaključio da nismo puno odmakli i da svi zajedno u ovom gradu plaćamo visoku cijenu. Pozvao je da svi zajedno sa sugrađanima Srbima i Bošnjacima založimo svoje sposobnosti da gradimo ljepši i bolji Vareš.
Svoju počast žrtvama svojom prisutnošću na ovom tužnom i dostojanstvenom skupu dao je i vareški načelnik Avdija Kovačević koji je u svom govoru istaknuo da je zločinački grijeh počinjen nad građanima Vareša prije 20 godina veliki, ali da moramo živjeti život. Naglasio je da je odgovor na pitanje „da li se nad hrvatskim narodom u Varešu dogodio zločin prije 20 godina“ da jeste – dogodio se zločin. Ujedno je podcrtao da je obveza svih nas da institucionalno skupljamo sve dokaze o zločinima bez obzira kome su se dogodili i traženje pravde, jer svaki je zločin pojedinačni, svaki ima svoje ime i prezime i da nipošto ne smijemo upadati u zamku kolektivne krivnje.
Na kraju akademije obratila se Dražena Klarić, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava rata Vareš rekavši kako se ovih dana dostojanstveno i civilizirano prisjećamo teških dana i stradavanja Hrvata Vareša. Naglasila je da stradalnici rata duboko suosjećaju sa svim žrtvama sa ovih prostora bez obzira kako se zvale, ali i ukazala na nepravdu koju danas doživljavaju obitelji poginulih i nestalih branitelja, civilne žrtve rata, ranjeni i zatočeni. Spomenimo i da je u stankama između govora akademiju uveličao Dječji zbor sv. Mihovila pod ravnanjem s. Ružice i književnik Tvrtko Gavran, dijak bosanski.

HB