Published On: Sub, svi 25th, 2013

'AJ KUĆI PA SE MILUJ: Nakon odluke Ustavnog suda Budimir pušten iz KPZ Mostar

Neustavni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir koji je na tu funkciju sjeo voljom bošnjačkog nacionalizma i međunarodnih  lobija, kršeći pravo hrvatskog naroda na konsocijacijsku ravnopravnost u FBIH, napustio je u petak oko 22 sata kazneno-popravni zavod Mostar, nakon što se Ustavni sud BiH očitovao o njegovoj apelaciji i ukinuo ranije rješenje kojim mu je pritvor određen. Za njim je ostala uvrijeđena uprava zatvora koja je smatrala kako je pružila maksimalnu pažnju svom zatvoreniku te su sa čuđenjem gledali kako brzo odlazi.
Budimir po izlasku iz pritvora nije želio komentirati da li njegovo uhićenje ima političku pozadinu. On nije mogao potvrditi  da će u ponedjeljak na posao, navodeći da će razmisliti o tome, budući da se dosadašnje djelovanje na poslu, pogotovo priča oko pomilovanja nije pokazala kao najpametnijom.
Budimir je naglasio da se dobro osjeća i pohvalio je pravosuđe BiH koje je, kako je rekao, dokazalo da je nezavisno i profesionalno.
Osjećam se dobro. Ne bih komentirao predmet, jer je jutro pametnije od večeri. Želim da zahvalim svima koji su mi dali podršku i koji su vjerovali u mene. Zahvaljujem i Ustavnom sudu koji je pokazao da pravosudni sustav BiH funkcionira“, rekao je Budimir, prenosi Srna.
On je dodao da će se i dalje ponašati kao i do sada.
Nadam se da ću bez ikakvih prepreka i dalje obavljati dužnost predsjednika Federacije BiH. Još ću razmisliti da li u ponedjeljak doći na posao. Sada trebam najprije provesti neko vrijeme s obitelji“, naveo je Budimir.
On je naglasio da nema nikakvih saznanja da postoji neka organizirana kriminalna grupa.
“Što se tiče pomilovanja, ja sam ih radio u skladu sa svojom savješću”, rekao je Budimir novinarima.
Ustavni sud BiH prihvatio je danas apelaciju Budimirovog odvjetničkog tima, kojom je zatraženo da Sud BiH preispita svoje rješenje o pritvoru, potvrdio je Budimirov odvjetnik Ragib Hadžić dok je direktor mostarskog zatvora, Romeo Zelenika, potvrdio kako je službeno zaprimljena odluka Suda.
– Sutkinja za prethodni postupak Suda BiH, odlučujući u ponovljenom postupku, a shodno današnjoj Odluci Ustavnog suda BiH, donijela je Rješenje kojim se odbija kao neosnovan prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenima – predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, Petru Barišiću, Ivanu Jurčeviću, Saudu Kulosmanu i Hidajetu Haliloviću te se svi osumnjičeni odmah puštaju na slobodu.
Ovo je večeras u izjavi za medije priopćila glasnogovornica Suda BiH Aida Delić – Volaš navodeći da je Ustavni sud BiH analizirao dokaze kojima se rukovodio Sud BiH kada je prvobitno odredio mjeru pritvora za osumnjičene i utvrdio je da nisu ispunjeni standardi koji su propisani odredbama člana 132. stav 1. Zakona o kaznenom postupku BiH, točnije da nije ispunjena opća garancija protiv proizvoljnog uhićenja.
– Shodno tome, Ustavni sud BiH je u postupku preispitivanja naložio Sudu BiH da postupi na način kako je to propisano u uvjetima kada ne postoji osnovana sumnja da je određeno lice počinilo kazneno djelo koje mu se stavlja na teret – pojasnila je Delić-Volaš, precizirajući kako to u konkretnom slučaju podrazumijeva ukidanje mjere pritvora.
Ukinut je pritvor i ostalim uhićenim u akcijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) “Patriot” i “Pravda”.
Podsjećamo, Živko Budimir uhićen je 26. travnja pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlasti.
Nakon uhićenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužiteljstvo BiH je u međuvremenu predložio produženje pritvora za još dva mjeseca.
Tridesetak 15 svježe pomilovanih i odanih pristalica, uključujući onog malog krezubog ustašoidnog predsjednika pravaške mladeži, nekada odanog Jurišiću,  te veliki broj novinarskih ekipa na čelu sa Emilom Karamatićem, čekali su pred mostarskim zatvorom da Budimir bude pušten iz pritvora, a dočekali su ga i članovi obitelji.
Kako je priopćeno iz Suda BiH, odlučujući o ponovljenom postupku, a shodno odluci Ustavnog suda BiH, sudac za prethodni postupak BiH donio je rješenje kojim se kao neosnovano odbija prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje mjere pritvora.
Analizirajući dokaze koje je Tužiteljstvo podnijelo tražeći pritvor, Ustavni sud je zaključio da oni nisu bili u standardu s Europskom poveljom o ljudskim pravima“, priopćeno je iz Suda BiH.
Drugim rječima, kazneno djelo koje im se stavlja na teret i dalje stoji, no svrha njihova privođenja, prema mišljenju Ustavnog suda bila je nepotrebna.