Published On: Pon, lip 20th, 2022

AID-ov rukopis u skrnavljenju Partizanskog groblja u Mostaru  

Već gotovo tjedan dana prošlo je od skrnavljenja Partizanskog spomen groblja u Mostaru. Kako vrijeme odmiče sve se teže oteti dojmu da iza ovog događaja stoje nasljednici bošnjačke Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) kako bi se prvenstveno Hrvate Mostara (ali i Hrvate u BiH) proglasilo sljedbenicima fašističkih ideja koji koče razvoj i prosperitet.

Da je tomu tako govore okolnosti pod kojima je provedeno razbijanje spomen ploča na spomenutom groblju. Naime, za vandalski čin takvih razmjera nužna je dobro uigrana ekipa koja zna što točno želi uraditi tako da se sigurno ne može govoriti o izoliranom incidentu koji je počinjen od strane nekolicine neodgovornih pojedinaca.

Piše: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

Kako se čini sve da se ovaj događaja fakturira Hrvatima pokazuje unisona, gotovo već spremna i prije samog vandalskog čina, reakcija medijskog i političkog Sarajeva kao i njihove lokalne ispostave u Mostaru. Pojedini mediji svjesno su u prvi plan nakon ovoga čina izdvojili izjavu jednog Splićanina koji je izjavio „da čuje da se ovi koji su rušili predstavljaju kao Hrvat“ te da oni to nisu kao i da su oni „izrod njegovog naroda.“

S druge strane, osuđivani i samoprozvani antifašist i predsjednik SABNOR-a BiH, Sead Đulić, povezao je uništenje Partizanskog groblja s, kako kaže,  „idejama neonacizma i neofašizma koje umotane u celofan provodi Dragan Čović.“ Nakon toga Đulić se čak usudio ovaj događaj povezati s Kristalnom noći te bijelim trakama.

„Klizeći start“ u cijeloj priči uradio je bivši ratni spiker, novopečeni član Komšićevog DF-a, Sanel Kajan (ovjekovječeni kroatofob koji je gotovo cijelu karijeru izgradio na demoniziranju Hrvata Mostara), s teorijom da će se uskoro pojaviti osobe “romske nacionalnosti i islamske vjeroispovijesti” koje će priznati svoje sudjelovanju u skrnavljenju Partizanskog groblja.

„Iz svojih pouzdanih izvora večeras sam dobio informaciju da političari koji baštine UZP politiku u Mostaru i HNK pokušavaju podmititi nekoliko osoba romske nacionalnosti i islamske vjeroispovijesti da “priznaju da su oni uništili Partizansko spomen groblje”. Nudi im se cifra od 15.000 do 20.000 KM za priznanje! Upozoravam na vrijeme! Ako bi do ovoga uistinu došlo, neka narod zna o čemu je riječ“, napisao je notorni Kajan na Facebooku.

Ovaj Kajanov Facebook status zvuči kao odlična „izlazna strategija“ onih pravih nalogodavaca iz bošnjačkog obavještajnog podzemlja u slučaju da je MUP HNŽ blizu pronalaska pravih počinitelja.

No, što bi uistinu bio cilj uigrane akcije ocrnjivanja Hrvata u globalnim razmjerima metodama sličnim kakve su već viđene i prokušane u KOS-ovim akcijama kao što su „Labrador“ i „Opera.“

Pokušaj diskreditacije Kordića

Čini se da nekima dobrano smeta to što Mostar više nije „grad-slučaj“ kako ga mnogi prozvaše tijekom 12-godišnjeg odsustva izbornog procesa u gradu na Neretvi.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić afirmirao se u kratkom vremenu kao političar novoga kova koji je kadar voditi grad kompleksne povijesti i sadašnjosti.

Ako ste, pak, čitali priopćenja za javnost poslana iz mostarske Gradske uprave nakon Kordićevih sastanaka s mnogim stranim diplomatima mogli ste primijetiti da je gotovo svaki put naglašeno da je realizacija Mostarskog sporazuma koji je omogućio održavanje izbora doprinijela normalizaciji odnosa u gradu. No, Kordić je, isto tako, tijekom svakog sastanka sa stranim dužnosnicima izražavao žaljenje zbog činjenice što nije došlo do implementacije drugog dijela Mostarskog sporazuma koji se tiče izmjene Izbornog zakona BiH koji bi omogućio Hrvatima da biraju svoje političke predstavnike bez straha da će im to onemogućiti brojniji Bošnjaci.

I onda, nakon Kordićevog afirmiranja kao političara na kojega valja ozbiljno računati, valja ga prikazati kao nekog ustašofila i baštinika „nacionalističkih politika podjela.“ Vjerojatno je iz takvih pobuda odmah „izletio“ spomenuti Đulić koji je kazao da za čin uništenja Partizanskog groblja najodgovornijima drži gradonačelnika Kordića te ministra unutarnjih poslova HNŽ, Slađana Bevandu.

Podsjetimo, Kordić ne želi ni primiti opskurnu Đulićevu ekipu iz SUBNOR-a i tako ih legitimirati kao jedine baštinike Partizanskog spomen groblja kao nacionalnog spomenika BiH.

Čović u Jeruzalemu

Također, čin uništenja Partizanskog spomen groblja i pokušaj fakturiranja tog čina Hrvatima odlično korespondira s nedavnim višednevnim posjetom predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čović Državi Izrael što bi se moglo ocijeniti jednim od njegovih najboljih poteza u višegodišnjoj političkoj karijeri.

Čović je, između ostaloga, posjetio svjetski memorijalni centar Holokausta te sudjelovao u ceremoniji sjećanja i položio vijence u spomen na šest milijuna Židova ubijenih u holokaustu. Tom prigodom istaknuo je kako će raditi na donošenju neobavezujuće radne definicije antisemitizma u Bosni i Hercegovini.

Najutjecajnija izraelska tiskovina, Jeruzalem post, pisala je da je posjet Čovića znak rastuće podrške Izraelu te da je on potvrdio izraelski suverenitet nad Zapadnim zidom.

“Većina međunarodne zajednice ne vjeruje da je Jeruzalem, čak ni zapadni dio, dio suverenog Izraela. Svi oni smatraju da je istočni Jeruzalem, uključujući Stari grad gdje se nalazi Zapadni zid, dio palestinskih teritorija, koje su planirane za uključivanje u konačne granice palestinske države”, navodi Jeruzalem Post.

Isto tako, Čović je u Izraelu kazao da treba preimenovati imena ulica nazvanih po suradnicima fašista i nacista što opterećuje odnose židovskog naroda i Hrvata.

“Naša je dužnost u Mostaru i drugim mjestima gdje žive Hrvati u Bosni i Hercegovini da ukinemo nazive javnih ulica i trgova koji nose nazive koji opterećuju odnose između hrvatskog i židovskog naroda”, izjavio je Čović.

 

Valja podsjetiti kako je bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH) u dva navrata u Gradskom vijeću pokušao promijeniti imena pet spornih ulica ali je upravo probošnjačka koalicija SDA, Stranka za BiH i SDP odbila to učiniti, želeći na taj način godinama držati stigmu nad Hrvatima u Mostaru i BiH.

I odmah nakon ovih riječi uslijedila je promptno akcija uništenja Partizanskog groblja te pokušaj da se taj događaj pripiše Hrvatima.

Kabiri i suradnja s Državom Izrael

Ovdje treba napomenuti i odličan odnos predstavnika županijskih vlada gdje žive Hrvati (ŽZH, HNŽ, HBŽ i ŽP) s Državom Izrael te jačanje bilateralne suradnje u oblasti obrazovanja, visokih tehnologija i turizma što, očito, mnogima u BiH ne odgovara. Tu svakako treba naglasiti i podršku Twitter zajednice koja prohrvatski razmišlja za pitanja od značaja za Izrael.

Jedna od središnjih figura u Mostaru je od nedavno i Amir Gross Kabiri, čelnik grupacije M.T. Abraham Group, koja je mostarski Aluminij dignula iz pepela te ga ponovno učinila vodećim izvoznikom u BiH.

No ni to se, kako se čini, ne sviđa određenim bošnjačkim strukturama pa su preko pojedinih  portala krenuli diskreditirati ovu kompaniju dovodeći je u vezu s iranskim nuklearnim programom iako je to odlučno demantirao nerezidentni predstavnik Izraela u BiH, veleposlanik Noah Gal Gendler.

Članak portala „Tačno.net“ „Kinesko-ruski baypass za europske sankcije: Aluminij Industries Mostar“ kojim se pokušava diskreditirati Kabirija ali i Čovića te koji danima „iskače“ kao plaćeni oglas na Facebooku pogledajte OVDJE.

Bakirov oprez

Vratimo se ponovno konkretno na temu uništenja Partizanskog spomen groblja. Valja podsjetiti i na i druženje predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, s ratnim zapovjednicima bošnjačke Armije BiH u Mostaru samo jedan dan nakon događaja na Partizanskom groblju.

“Razgovarali smo o situaciji u zemlji i novim prijetnjama miru i stabilnosti, a prisjetili smo se i onih vremena kada su oni nosili tu obranu. Treba biti na oprezu i raditi sve da se neke stvari ne ponove i BiH”, poručio je tom prilikom Izetbegović.

Da se nešto ozbiljno sprema i „iza brda valja“ svjedoči i fotografija na kojoj se nalaze dugogodišnji „neprijatelji“; Izetbegović s jedne i bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević s druge strane i društvu „velikog bh. patriote“ i dužnosnika SDA, glumca Emira Hadžihafizbegovića, te Esada Hume, Salema Marića i Šerifa Špage.

Izetbegović, Oručević, Hadžihafizbegović, Salem Marić i rati zapovjednici bošnjačke bošnjačke Armije BiH | Foto: Facebook/Bakir Izetbegović

Oručević je, podsjećamo, prije samo godinu i pol dana Izetbegovića u intervjuu Oslobođenju optužio da postoji tajni plan SDA i HDZ-a BiH u Mostaru, a sada se prijateljski sastaje s predsjednikom SDA.

Dobri poznavatelji (ne)prilika u Mostaru, kažu da je upravo novinar Kajan (spomenut na početku ovoga teksta) čovjek od dugogodišnjeg Oručevićevog povjerenja te da bespogovorno izvršava njegove naredbe.

Staviti točku

Zaključno, na predstavnicima je Hrvata u institucijama HNŽ da do kraja i beskompromisno inzistiraju na rasvjetljavanju svih okolnosti koji su doveli do čina skvrnavljenja Partizanskog groblja kako bi se okolnosti ovoga događaja istjerale na čistac. Jer, ako se ne otkriju počinitelji i nalogodavci onda u takvim okolnostima najbolji „prolaz“ ima onaj tko prvi postavi teze i obrazloži ih točno onako kako mu odgovara.

Mostar ne smije postati rebrendirani grad slučaj nakon što je od sredine prošle godine ponovno dobio izvršnu i zakonodavnu vlast./HMS/

 

 

 

 

guest
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kvico
Kvico
13 dana prije

Vec sam pisa da je ovo uradio neko ko ima koristi od ovog.Ne vidim kako bi tu korist mogli mi Hrvati imat od ovoga ,jedino ako nije nas kamenorezac.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
13 dana prije

A ko je imao i ima koristi od one dvije betonske grede napravljene na brdu iznad Mostara postavljenog na mjestu odakle je ubijen.grad

Sabahudin
Sabahudin
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
12 dana prije

tebi Đikane fali daska ili cak cijela pilana u glavi
,a ono sto vidis na Humu zove se Križ!!!Jedan je od najvažnijih simbola Krscanske religije. A naglašava Kristovu žrtvu, tj. smrt razapinjanjem na križ, za koje kršćani vjeruju da čini otkupljenje grijeha čovječanstva.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
12 dana prije

Ovako je isto bilo 90-tih sve isto samo sada to rade munđosi ili kako se od 95- te nanovo zovu. Sve isto čisti istočnjačkobizantinski mentalitet. Prokuženo davnooo.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
12 dana prije

Isto kao i Srebrenica,Markale i tuzlanska kapija.Samo idiot bi mogao pomisliti da će srbi kad su naj manje cijenjeni u Europi i Americi počiniti te masakre.VAn pameti.To je samo Američko teroristički ološ mogao da organizira i potplati,10 diverzantski i Skorpioni su plaćenici,nemaju veze sa Srpskim regularnim snagama.

Blanka
Blanka
13 dana prije

Lupetanja bez dokaza. Da smo u EU tad bi krivi bili valjda Rusi 🙂
Ova tupava situacija ponavlja se ciklicki pred izbore, I kako ranije napisah na ovu temu, jedini cilj ovoga vandalizma koji je u interesu svim kvazi elitama je zabijanje ovcica u torove, jer rezultati aktualnog mandata za sve su porazni – jednaki nuli.
Budici se ovo permanentno dogadja u “stolnom” gradu u izbornoj godini, kako se nitko od tih likova koji upravljaju gradom nije sjetio postaviti video nadzor na Partizansko groblje? Kad moze video nadzor oko preSjednishke “palate”, moze valjda i na “rak ranu”, doicno groblje. Molim? Cuj, ne mere? Kako “ne mere”? Aaaa, nemere jer su partizani rokali ujkane, pa sto ne kazete odm’a 🙂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
13 dana prije

Ovo su napravili islamofasiti. Isti obrazac kao i brat one tuke od novinarke iz Donjeg Vakufa. On napravi kriminalno djelo onda ona pise o tome i okrivljuje citav jedan narod bez straha od Boga. Ali sudit ce vam Bog. Odmah nakon nas.

Last edited 13 dana prije by Anonimac
Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
13 dana prije

Cuj, sve je moguce, I da su to uradili islamofasisti I oni drugi, tzv nasi. Bez dokaza mozemo obadvoje lajat na mjesec, I nase elite zbijat ovce u torove. Vec v8djeno zadnjih 5-6 izbornih ciklusa. . I dalje ostaje otvoreno pitanje zasto nijedan gradonacelnik Mostara nije uveo video nadzor na to groblje? Ne kosta valjda k’o kilometar BH auto ceste 🙂

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
13 dana prije

pametarko digni dupe i učini nešto ,trla baba lan da prođe dan

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
12 dana prije

A ti si konkretno ucino sta? Nosio kamenje sa groblja?

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
12 dana prije

🤩👍 aman ,pametnice sve ti meni znadešš🤣

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
13 dana prije

Iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja,mala ispravka.

Anonimac
Anonimac
13 dana prije

ovo je isplanirao superhik a izvršio grunf, 100% provjereno.

Anonimac
Anonimac
13 dana prije

Ako ga uhvate ili ako ih uhvate,to su ucinili hrvati,a ako ih ne uhvate onda su to muslimani uradili ili neko za njih.

Džudžan
Džudžan
13 dana prije

Ko je da je, svinjarija je. Ovakve stvari vrlo lako mogu biti spriječene, potrebna je samo volja. Sve počinitelje vandalizama i štete na javnoj i privatnoj imovini oglobiti za protuvrijednost iste plus troškovi postupka, za maloljetne počinitelje teretiti roditelje kao izravne počinitelje. Pa da vidimo ko će šarati fasade i razbijati okolo.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Džudžan
13 dana prije

kmee

🇵🇾👍🇵🇾
🇵🇾👍🇵🇾
13 dana prije

Svi znamo da je ovo djelo U,Z,P muslimana-po,tur,ica al kraj ima se bliži, glad stišće a smrzavanje slijedi😁

Boss
Boss
13 dana prije

Ma komarci srusili.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
12 dana prije

nemoj se sekirat

Sabahudin
Sabahudin
12 dana prije

Zlatko Humo priznao je bacanje pirotehničkog sredstva u tunelu Salakovac, koje je eksplodiralo ispred vozila u kojem je bio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč. Humo je zaposlenik Obavještajno-sigurnosne agencije u BiH i sin Esada Hume, dužnosnika hercegovačke SDA i bivšeg ministar u Vladi HNŽ.

Esad Humo je bio i ratni zapovjedni u Armiji BiH i šef AID-a za Hercegovinu, a poslije rata imao je čitav niz incidenata vezanih za oružje a kojima je kumovao alkohol.
I ovaj teroristicki cin je u startu bio Hrvatsko djelo dok se nije malo ozbiljnije istrazilo!!!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Sabahudin
12 dana prije

Daje Hrvat znalobise odma ali nisu Hrvati pase šuti

Srbče
Srbče
12 dana prije

JA već odavno pričam da je ta organizacija teroristička i da stoji iza ubistava u BiH i dosta terorističkih akcija.Oni su organizovali napad u travniku na policijsku stanicu te napad u zvorniku na policijsku stanicu.Ubistvo Dzenana i ubistvo Davida.Ti ljudi po nalogu SDA pokušavaju dokazati da entitetske policije ne mogu da obavljaju svoj posao i da su neefikasne te da izazovu revolt kod gradjana i masovne proteste te centralizaciju policije.Te ljude ne samo da treba hapsiti nego ubijati kao pse ako iko zna ko je u AIDU bacaj ga u vodu ko mačića.