Published On: Tue, Mar 14th, 2017

AID-ov PORTAL: Čović da se odrekne HercegBosne

SARAJEVO – Napokon je i lider HDZ BiH Dragan Čović javno priznao ono što je javna tajna – nije podržao reviziju presude tužbe BiH protiv Srbije, ne zarad međusobnih unutrašnjih odnosa u BiH, već mogućnosti da nakon izricanja pravosnažne presude Prliću i drugima, bude pokrenuta tužba BiH (Bošnjaci i Srbi) protiv Hrvatske zbog agresije na BiH, piše Patria.

U prijevodu, poruka političarima iz RS, nisam ovo podržao sada, a vi nemojte ako bi Bošnjaci odlučili tužiti Hrvatsku. Tako se Čović, baš kao i Mladen Ivanić, više brine što će biti sa susjednom, nego li vlastitom državom.

Odgovarajući na optužbe da je svojim rezerviranim stavom prema reviziji presude zaboravio hrvatske žrtve i agresiju, Čović navodi da s jednakim žarom i odgovornošću nosi dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

– Istom logikom koja je išla od Sarajeva prema Srbiji, u slučaju negativne presude za šestoricu dužnosnika Herceg Bosne, za što vjerujem da neće biti slučaj, otišla bi prema Hrvatskoj bez ijedne dvojbe. Isti pritisak iz Sarajeva ili nešto što se krije iza toga, taj parasustav o kojemu govorim, već je djelovao prema drugome Sudu u Haagu u cilju da šest dužnosnika Herceg Bosne dovedu u takvu situaciju. Sarajevo je životno zainteresirano za presudu sa zajedničkim zločinačkim pothvatom. E, kada je netko toliko zainteresiran da se to dogodi, onda je za mene jasno što se sve može koristiti kako bi se ostvario taj cilj, kazao je Čović za Večernji list.

Umjesto da se ogradi od onoga što su radili Prlić i drugi, te da se ne poistovjećuje sa tom zločinačkom politikom, Čović čelnike tzv. HRHB posjećuje u Ševeningenu, Dariju Kordiću sprema herojski doček u Busovači…

Lider HDZ BiH šalje kontinuirano poruku da je podržavao i podržava, Heliodrom, Dretelj, desetine hiljada pobijenih i prognanih Bošnjaka i Srba sa ciljem stvaranja etnički čiste tzv. HRHB. Ne pokazuje nijednog trena volju niti želju da se ogradi od Prlića i družine.

Za razliku od njega, ugledni hrvatski odvjetnik Anto Nobilo je nakon izricanja prvostepene haške presude Priliću i drugima (111 godina zatvora) rekao:

– Ova je presuda najgori, crni scenarij jer potvrđuje da je Hrvatska bila agresor. To je očekivana presuda, no ono što se dogodilo prvi put u povijesti jest da su vodeći državni službenici, od Tuđmana do Šuška, sudjelovali u tome, znači u političke ciljeve ukomponirali su zločin. Za međunarodni položaj Hrvatske to ne znači ništa posebno jer Hrvatska danas i 1993. nije ista. U povijesnom smislu to je teret, no na nama ostaje da zauzmemo pošten stav i krenemo dalje, kazao je Nobilo i poručio:

– Posljedice ove presude mogu osjetiti jedino Hrvati u BiH ako ne zauzmu drugačiji stav, jer oni još uvijek podupiru vodstvo iz 90-ih i ne osuđuju zločine koji su se dogodili, dodao je Nobilo.

Čović bi napokon trebao shvatiti da svim svojim postupcima samo nanosi štetu vlastitom narodu prvenstveno, te da su svi njegovi potezi i izjave pod krinkom „borba za ravnopravnost Hrvata“ školski primjer političke obmane širokih narodnih masa. Da se iskreno bori za Hrvate, kako to predstavlja na svakom koraku, odrekao bi se za početak zločinačke politike tzv. HRHB.

Patria.ba je portal u vlasništvu Bakira Alispahića, zloglasnog šefa AID-a, koji se zbog optužbi da je bio u vezam s Bin Ladenom i danas nalazi na US crnoj listi. Žalosno je da pravaški portali poput portala dnevno.ba ovaj portal smatraju relevantnim izvorom. Čak mu daju i izjave.