Published On: Sub, ožu. 25th, 2017

AHMETOVIĆ: Realna opcija je smanjenje broja kantona

Nakon Daytona mnogi su imali različite ambicije kada je u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine. Bošnjaci su imali želje da kroz neko vrijeme ne bude entiteta, Hrvati su imali želje da vrate granice Herceg-Bosne, a želja Republike Srpske je bila da bude samostalna država ili u sastavu Srbije i ništa od toga nije moguće bez volje da pristanu svi, izjavio je u političkom magazinu Otisak koji se emitira na mreži televizijskih postaja u BiH zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović.

On kaže da je današnja priča o federalizaciji nerealna s obzirom da je trebalo puno muka da se “zapakira” “Dejton” prije 22 godine.

-Sada kada je prošlo toliko vremena samo započinjanje razgovora naiđe na oštre stavove sa svih strana. Mislim da treba napraviti politike koja će smanjiti administraciju i smanjiti broj kantona, a da to ne bude stvaranje prostora za nove entitete. Tu se može napraviti dogovor koji ima realnu osnovu – smatra Ahmetović.

Kada je u pitanju ulazak BiH u Europsku uniju, Ahmetović zaključuje kako svi deklarativno govore da su za EU, a kada počnete s ugradnjom europskih načela u sustav države, ukoliko ugrožava interese bilo kojeg lidera ili ukoliko ugrožava etničke interese iza kojih se opet kriju osobni interesi , europski put biva zaustavljen.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer