Published On: Pon, ruj 3rd, 2018

Ahmetović: Ovakav Salkić odgovara samo Dodiku, nije uradio ništa

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda, Ramiz Salkić ocijenio je danas da se u posljednjih šest godina “krše osnovna prava Bošnjaka”.

Gospodin Salkić je i više nego u pravu, ali sve što je naveo kao problem, Bosanski jezik u školama RS, kršenje zakona, Ustava prava jednom narodu je bio njegov posao posljednjih šest godina i neka navede konkretno sa kim je pokušao da riješi ovo pitanje, izjavio je Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH.BiH i međunarodnog

– Sa kim ste imali sastanke u i van Bosne i Hercegovine da biste pokušali da riješite ove probleme? Navedite barem par sastanaka, ne meni već onima koji su za Vas glasali i sada trpe posljedice vašeg rada ili nerada, koje ste organizovali u našoj domovini ili u inostranstvu, kako biste riješili sva otvorena pitanja, ne samo Bosanski jezik. Da ste tome prišli ozbiljnije, imali biste neke rezultate, a sada je prekasno za kukanje u medijima, naveo je Ahmetović.

Ahmetović ističe da nije samo Bosanski jezik otvoreno pitanje za koje tvrdi “Salkić nije uradio ništa”, već se aktuelni potpredsjednik RS iz SDA nije ni pozabavio Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi RS i Odlukom o konstitutivnosti naroda u BiH, kojima su garantovana radna mjesta u javnoj upravi, skupini triju naroda prema procentima u kojima su živjeli na terotoriji entiteta Republika Srpska.

– Izgubili smo moguća radna mjesta u policiji, sudstvu, javnoj upravi Republike Srpske, a Salkić nije ni reagovao. Da ste imali imalo političkog sluha, za ove četiri godine ili biste se pomaknuli iz fotelje i uradili nešto ili biste podnijeli ostavku. Za vrijeme Vašeg mandata kao potpredsjednika RS, Bošnjaci nisu dobili ništa, čak naprotiv, izgubili su jako mnogo. Ponizili ste narod za koji kažete da mu pripadate, unazadili ste i poništili i ono što smo mogli imati. Problem Bosanskog jezika i bošnjačke djece, rješavaju se razgovorima. Od razgovora sa povratnicima, do razgovora sa predsjednikom entiteta, a ne na koncertima Elvire Jahić, koje organizujete da biste prikupili nešto glasova bošnjačke dijaspore. Neća Vam ta politika više prolaziti, vjeruje Ahmetović.

On vjeruje da ima rješenje za navedene probleme i da ublaži štetu koje je aktuelno bošnjačko rukovodstvo nanijelo Bošnjacima u RS.

– Ovakav Salkić odgovara samo Miloradu Dodiku. Moja politika je proevropska, politika dogovora, ne svađanja kakvu vodi Ramiz Salkić. Svi ovi problemi se mogu riješiti, jer su svojevremeno, prije Salkića, Bošnjaci i imali bolju pregovaračku poziciju i dobijali više, sve dok se Salkić nije pozicionirao gdje je sada. Ovo je posljednja godina u kojoj će biti poniženi Bošnjaci i njihova djeca, naglasio je Sadik Ahmetović.

(Vijesti.ba)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare