Published On: Pon, kol 27th, 2018

AHMED DŽUBUR (DF): Za Hercegovce, bošnjački kandidat nije bitan, glas za Komšića je patriotski čin i spas iz agonije

Uvjeren sam da su građani shvatili da bi izbor Dragana Čovića u Predsjedništvo BiH sa već izvjesnim Miloradom Dodikom bio poguban ne samo po prosperitetni razvoj Države već bi stvorio i neodrživo političko i bezbjedonosno stanje sa nesagledivim posljedicama. Zato je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH ultimativan i patriotski čin odgovornih građana koji nema alternativu. Izbor bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je manje-više nebitan budući da će svaki od tri favorizirana, nominirana kandidata za člana Predsjedništva na odgovarajući način predstavljati Državu, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba prof. dr. Ahmed Džubur, dekan Agromediteranskog fakulteta u Mostaru.

– Navršava se deset godina otkako su građani Mostara uskrećeni da na lokalnim izborima biraju gradsku vlast. U kakvom je stanju Grad Mostar u ovih posljednih deset godina i prema Vašem mišljenju u kakvom raspoloženju Mostarci dočekuju opće izbore na kojima će imati priliku da se oglase?

DŽUBUR: Mostar je jedan od rijetkih svjetskih gradova gdje je duže od desetljeća usaglašenom voljom HDZ-a i SDA-a (vršioca dužnosti apsolutnih vladara grada Mostara i korisnika svih gradskih materijalnih i ljudskih resursa) njegovim stanovnicima zabranjeno da glasaju i odlučuju o gradskoj vlasti. Svih ovih godina  koordinirano funkcioniše provjerena koalicija HDZ-SDA sa pažljivo koncipiranim i implementiranim pravilima ponašanja i odnosima unutar koalicije. Izrežirana farsa u vidu višekratnih sastanaka predstavnika političkih stranaka za dogovaranje organizovanja lokalnih izbora u Mostaru 2018. godine je završena nepostojanjem dogovora i davanjem prešutnog naloga koalicionim partnerima da nastave destrukciju i razaranje Grada.

Asistent i saučesnik u ovome procesu je bio OHR koji se već duže godina ne želi miješati u svoj posao. Uvjeren sam da  Mostarci kao i stanovnici cijele BiH razumiju značaj opštih izbora koji slijede. Građani koji BiH doživljavaju jedinom domovinom su mobilizirani jer su shvatili  dalekosežnost rezultata ovih izbora. Uvjeren sam da će masovno dati svoj glas savezu DF-PMP koji će dosljednjo i beskopromisno promovisati njihovu volju.

– U širem kontekstu kako gledate na političke, socijalne i ekonomske  prilike u Hercegovini, i gdje leži osnovni problem, a u čemu su rješenja?

DŽUBUR: Političke prilike opredjeljuju ekonomski, socijalni, obrazovni, kulturni, sportski aspekt življenja. U cijelom poslijeratnom periodu su izvršnu vlast na prostoru Hercegovine imale HDZ i SDA. HDZ niti jednoga trenutka nije odstupio od svojih strateških ciljeva koje je imao i u trenutku svoga ustanovljenja. Više godina se diskretno i suptilno a posljednjih otvoreno zalaže za formiranje “trećeg hrvatskog entiteta” čija bi konačna sudbina trebala biti prisajedinjenje “matičnoj domovini”. Mada se deklariše kao “promicatelj evropskih demokratskih vrijednosti” sve postulate normalnih, civiliziranih društava krši u hercegovačkim općinama u kojima ima izvršnu vlast. Njihov partner u Hercegovini i šire je dosta dugo SDA koja je u Hercegovini  a posebno u Mostaru napravila niz kardinalnih grešaka sa fatalnim posljedicama po populaciju u kojoj djeluje. Zahvaljujući njihovim ustupcima i “džentlmenskom” (sramotnom) ustupanju pozicije Gradonačelnika HDZ-ovom kandidatu Ljubi Bešliću Mostar trpi i još će trpjeti posljedice neravnomjernog i neharmoničnog razvoja dijelova grada. Rješenje za prosperitetni razvoj Hercegovine je masovno uskraćivanje povjerenja strankama koje u nekoliko navrata nisu opravdale povjerenje glasača i koje su odgovorne za ekonomsku i funkcionalnu agoniju Države.

– Kao čovjek koji dolazi iz akademske zajednice, kako gledate na poziciju mostarskog univerziteta. Nekim političarima su puna usta mladih i obrazovanja, posebno u Sarajevu. Interesuju li se za pitanje napretka mostarskog univerziteta?

 DŽUBUR: Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru se već dugo nalazi u neodrživom finansijskom stanju. Usporedbe radi, manji Univerzitet u Bihaću na godišnjem nivou ima budžet od 12 miliona maraka dok Univerzitet “Džemal Bijedić” raspolaže sa svega 3,3 miliona maraka. Ovo je razlog za oačajan status zaposlenika Univerziteta (profesora, asistenata, administrativnog osoblja, ostalih zaposlenika) koji je nerijetko lošiji od statusa koji imaju zaposlenici osnovnih škola. Ovo je razlog za napuštanjem Univerziteta najkvalitetnijih kadrova koji već godinama nije u mogućnosti da svoje ljudske resurse nadomještava novim zaposlenjima. Istovremeno, student su uskraćeni za adekvatnim obrazovanjem budući da ne postoji ili je minimalno ulaganje u razvoj nastavnih prostora i sredstava. Menadžmenti Univerziteta na čelu sa Rektorom već u nekoliko posljednjih mandata biju očajničku bitku da obezbijede minimum uslova za kakvo-takvo funkcionisanje. Smatram da je ovo izrežirano i orkestrirano sa ciljem dslabljenja  Univerziteta kao pokretača ekonomskog, društvenog, kulturnog razvoja Hercegovine. Napominjem da je istovremeno Sveučilište u Mostaru duže od dva desetljeća snažno podržano sa finansijskim sredstvim i profesorskim resursima iz Hrvatske kao jedino Sveučilište na isključivo hrvatskom jeziku u BiH. Činjenica je da je Univerzitet “Džemal Bijedić” jedna od većih žrtava nesavršenog “dejtonskog sporazuma” koji je finansiranje visokoškolskih ustanova usmjerio na  nejake i nekompetentne kantone.

– Priključili ste se Demokratskoj fronti koja je će u Hercegovačko – neretvanskom kantonu nastupiti sa Prvom mostarskom partijom Semira Drljevića Lovca. Koji su Vaši motivi za angažman u DF-u i zbog čega ova koalicija?

DŽUBUR: Do prije par godina sam bio uvjeren da se nikada neću baviti politikom. Povampirenje velikohrvatskih i velikosrpskih apetita prema BiH snažno i otvoreno sponzorirano od najvažnijih struktura dvije susjedne Države je ukazalo na potrebu da se svi patriotski orjentisani stanovnici BiH moraju suprostaviti ovom narastajućem zlu.  Uvjeren sam da je ovo od početka devedesetih godina najdelikatniji dio novije historije BiH koji može usporiti ali ne i dovesti u pitanje opstanak Države. Budući da sam po prirodi orjentisan na ideju građanske, multietničke  BiH koja ne priznaje svrstavanje u nacionalne korpuse, odabir DF-a smatram logičnom  opcijom budući da DF na čelu sa Željkom Komšićem tu ideju principijelno i beskompromisno promoviše za razliku od nekih drugih stranaka. Drago mi je da  je DF u HNK-u svoje napore da ostvari što bolji izborni rezultat udružio sa Prvom mostarskom partijom. Radi se o urbanoj, patriotskoj stranci koju autoritativno vodi legendarni mostarski ratni komandant Semir Drljević-Lovac. To nam daje dodatnu snagu i uvjerenje da ćemo uz još neke bitne faktore i okolnosti “pomesti” konkurenciju.

– Zbog čega smatrate da je važan izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zašto Komšić a ne neko drugi?

DŽUBUR: Željko Komšić je najpoželjniji kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvatskog naroda iz više razloga:

– Predstavlja sinonim za građansku i multietničku Bosnu i Hercegovinu.

– U prethodnim mandatima je sa dignitetom i dubokim uvažavanjem zastupao interese vlastite a ne susjednih  Država.

– Njegovim izborom se stvaraju osnovne pretpostavke za prosperitetan razvoj BiH dok bi izborom Dragana Čovića nedvojbeno započeo proces destrukcije Države i slabljenja svih njenih funkcija sa nesagledivim posljedicama i izazovima po teško stečeni mir i stabilnost.

Naime, u posljednjih nekoliko godina je na sceni udruženo djelovanje Milorada Dodika i Dragana Čovića čiji je konačni cilj potpuna destrukcija i disolucija BiH bez obzira na posljedice. Uvjeren sam da su građani shvatili da bi izbor Dragana Čovića u Predsjedništvo BiH sa već izvjesnim Miloradom Dodikom bio poguban ne samo po prosperitetni razvoj Države već bi stvorio i neodrživo političko i bezbjedonosno stanje sa nesagledivim posljedicama. Zato je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH ultimativan i patriotski čin odgovornih građana koji nema alternativu. Izbor bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je manje-više nebitan budući da će svaki od tri favorizirana, nominirana kandidata za člana Predsjedništva na odgovarajući način predstavljati Državu.

– U Mostaru je već jednom obranjena ideja građanske i multietničke Bosne i Hercegovine, imaju li Mostarci snage da se ponovo odupru napadu na ono što Mostar i Bosna i Hercegovina jesu u svojoj suštini?

DŽUBUR: Savez između DF-a i PMP-a smatram embrionom budućeg, širokog bloka stranaka koje će na predstojećim lokalnim izborima nastupiti zajednički. Nadahnuće i recept za dobijanje izbora “probosanskohercegovačkog bloka stranaka” je onaj koji je primjenjen na izborima kada je pobijedila “Lista za jedinstveni Mostar”. Potpuno je nebitno, tko će biti gradonačelnik i članovi Gradskog vijeća. Bitno je da se Mostar izbavi iz ralja separatizma i nacional-šovinizma i da najzad počne funkcionisati kao normalan evropski Grad. Uvjeren sam da će SDA u međuvremenu uspjeti da se izvuče iz smrtonosnog ali finansijski neodoljivog dugogodišnjeg zagrljaja partnerskog HDZ-a te da će zbog svog nedvojbenog patriotskog štiha biti značajan dio ovog bloka.

(Vijesti.ba)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare