Published On: Pet, pro 17th, 2021

Ahern: SAD neće oklijevati da aktere u BiH smatraju odgovornim za njihovo destabilizirajuće djelovanje

Tijekom posjete, sastao se s ključnim liderima kako bi ukazao na rizik po investicijsku klimu u BiH i povjerenje građana, u slučaju da BiH ne provede ključne reforme u vezi sa sprečavanjem pranja novca i financiranja terorizma i ne poduzme ozbiljne korake na iskorjenjivanju korupcije.

Gospodin Ahern je u posjetu regiji kako bi razgovarao o prijetnji koju korupcija predstavlja za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana, a osobito za BiH.

Na sastancima s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Zoranom Tegeltijom, ministrom financija BiH, Vjekoslavom Bevandom i ministrom sigurnosti BiH, Selmom Cikotićem, gospodin Ahern je informiran o izazovima s kojima se BiH suočava dok se priprema za 5. krug MONEYVAL uzajamne evaluacije prema standardima Radne grupe za financijsko djelovanje (FATF). Gospodin Ahern je naglasio da BiH mora brzo djelovati kako bi poboljšala svoj sistem sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma (AML/CFT) jer bi u protivnom mogla biti vraćena na FATF “sivu listu”.

Apelirao je na BiH da treba da pokaže MONEYVAL ne samo da je sposobna za novi zakon, nego i provedbu efikasnog sistema za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma. Bez provođenja reformi, investitori i financijske institucije mogu odustati od poslovanja s BiH. Vlada Sjedinjenih Država podržava građane BiH koji traže vlast koja će omogućiti prosperitetniju budućnost bez korupcije, budućnost koja će im ponuditi pregršt ekonomskih mogućnosti.

Kao što je naglašeno u nedavno objavljenoj Strategiji SAD za borbu protiv korupcije, za predsjednika Bidena i njegovu administraciju, borba protiv korupcije je prioritet nacionalne sigurnosti. Svojom Izvršnom uredbom 14033, predsjednik je također proširio ovlasti za američke sankcije na Zapadnom Balkanu ciljajući na korumpirane aktere.

Zaključci Narodne skupštine RS od 10. prosinca usmjereni na povlačenje nadležnosti iz državnih institucija prijete da ponište posljednjih dvadeset šest godina mira i stabilnosti u regiji .Svi lideri u BiH imaju odgovornost da rade na smirivanju tenzija i da se uključe u dijalog kroz institucije BiH.

“Sjedinjene Države neće oklijevati da aktere u BiH, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, smatraju odgovornim za njihovo destabilizujuće djelovanje i stalnu korupciju,” kazao je vršitelj dužnosti pomoćnika tajnika Ahern.

“Ministarstvo financija SAD može i hoće koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se suprotstavilo korumpiranim akterima koji ugrožavaju budućnost BiH i njenih građana.”

Ministarstvo financija SAD raduje se suradnji sa bh. vlastima na rješavanju problema pranja novca i financiranja terorizma, jer rješavanje ovih problema ključno je za borbu protiv sistemske korupcije. Istovremeno, Ministarstvo financija nastavit će pratiti političku situaciju i koristiti svoja ovlaštenja za promicanje stabilnosti Bosne i Hercegovine.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Zeleni
Zeleni
7 mjeseci prije

Amerika stoji iza svoji veliki prijatelja Bosnjaka.Neka su vječna.