Published On: Fri, Oct 30th, 2015

AH, TI KAPOVIĆEVI HUMANISTI: Grčka traži oprost dugova u zamjenu za zaustavljanje izbjeglica

Prema informacijama koje je na uvid dobio njemački tabloid Bild, Grčka će tražiti oprost znatnog iznosa ukupnog duga, a Grčka će zauzvrat učiniti više po pitanju izbjeglica koje prolaze kroz tu zemlju.

Ipak, grčki premijer Aleksis Cipras čini sve što može kako ne bi bilo očito što pokušava napraviti, piše njemački dnevnik.

Prema računici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), grčka će do kraja godine dugovati 340 milijardi evra, što je 200 posto njenog bruto nacionalnog dohotka.

Prema mišljenju stručnjaka, Grčka nije u stanju podnijeti takav dug. Nakon računica Deutsche Banka, planirani otpis od 200 milijardi eura koštat će svakog građanina EU 700 eura.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, koji se nalazi u Ateni, izjavio je kako Grčka ima punu podršku Njemačke u sukobljavanju s teretom priljeva migranata koji svakodnevno dolaze na grčka ostrva.

– U trenutku kada se Grčka pokušava ekonomski oporaviti, priljev imigranata doživljava kao veliki teret. Zajedno smo u toj krizi, izjavio je Steinmeier.

Prema brojkama Međunarodne organizacije za migracije, oko 560.000 migranata i izbjeglica stiglo je u Grčku, od više od 700.000 koliko ih je stiglo u Europu Sredozemnim morem./NN/