Published On: Mon, Sep 21st, 2015

AGONIJA ĆE DA TRAJE Izetbegović: Nisu realne promjene Daytonskog sporazuma

Izetbegović je rekao da je proces europskih integracija najrealniji put za nadogradnju Daytona, posebno radi usklađivanja s europskim standardima.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da u dogledno vrijeme nisu realne suštinske promjene Daytonskog mirovnog sporazuma.
On je na Međunarodnoj mirovnoj konferenciji “Dvadeset godina mira – put naprijed” naglasio da je izgledniji racionalniji pristup i drugačija praksa u sagledavanju odnosa u BiH, te unutarnja evolucija kroz sazrijevanje demokratskih snaga, shodno čemu će ono što Dayton jamči osigurati pozitivne sadržaje za sve narode i građane BiH.
Izetbegović je rekao da je proces europskih integracija najrealniji put za nadogradnju Daytona, posebno radi usklađivanja s europskim standardima.
Dodao je da čak i kada bi Dayton dokraja bio usklađen s tim standardima ipak ne bi bilo realno očekivati suštinsku i brzu promjenu teritorijalnog i administrativnog uređenja i podjele vlasti.
Izetbegović ipak vjeruje da bi u tom slučaju mehanizmi zaštite etničkog i entitetskog interesa vremenom dobili realan obujam i supstancu, a njihov obuhvat bi se smanjivao ustupajući mjesto mehanizmima koji jamče zaštitu općih ljudskih prava.
Istaknuo je da je 20 godina nakon Daytona nacija segregirana kao nikad u svojoj tisućgodišnjoj povijesti, ali i da je neupitan napredak u pomirenju i normalizaciji odnosa.
Izetbegović je kazao da je bh. ekonomija, noseći teret kompleksne države i žrtava rata, sustigla zemlje u regiji koje nisu iskusile ni približna razaranja, te da uz dodatna rasterećenja gospodarstvo BiH može dobiti polet i postati jedna od vodećih u regiji.