Published On: Uto, srp 20th, 2021
#3rd |

Afirmirane svjetske street art umjetnice gostuju u Mostaru

Tijekom mjeseca srpnja Mostar će biti domaćin dvjema afirmiranim svjetskim street art umjetnicama čiji će murali obogatiti već postojeću uličnu galeriju grada i time približiti street art umjetnost svim građanima.

Street Arts Festival Mostar i OKC Abrašević realiziraju projekat „The Future of Public Spaces“ u okviru kojeg će se održati dvije art rezidencije na kojima će gostivati NeSpoon iz Poljske i TKV iz Srbije. Ovaj koncept za cilj ima suradnju s afirmiranim umjetnicima, radi oplemenjivanja grada i osnaživanja već postojeće scene uz rezultat unapređivanja ulične galerije.

U nedjelju, 18.07.2021. u grad Mostar stiže NeSpoon umjetnica iz Poljske. Njena umjetnost se može pronaći širom svijeta. Koristeći zamršene uzorke čipke, ona napuštene i oronule zgrade pretvara u zaista izvanredne znamenitosti, izazivajući pozitivne emocije kroz svoju umjetnost. Oslikavat će mural u svom prepoznatljivom stilu u ulici Kralja Zvonimira.

Rezidenciju će započeti još jedna umjetnica, u pitanju je The Kraljica Vila – TKV – Aleksandra Petković iz Beograda koja će od 20.07.2021. boraviti u Mostaru nekoliko dana. Njen stil odlikuju izrazito jarke boje i nesvakidašnji paterni koji omogućavaju da predmet umjetničkog djela dođe do izražaja. TKV je imala izložbe širom Europe. Od Republike Francuske je dobila titulu viteza umjetnosti i književnosti Republike Francuske i dodjeljena joj je nagrada UN-ovog agenta promjena. Ona će slikati mural u ulici Kneza Višeslava.

„Čast i zadovoljstvo nam je što imamo mogućnost da ostvarimo suradnju sa ove dvije umjetnice te nastavimo putem ulične umjetnosti stvarati pozitivne socijalne reakcije koje postaju uvjerljiv odgovor društva koje ima kulturne potrebe.“ ističu iz Street Arts Festivala Mostar.

Nakon ovih inspirativnih dešavanja tijekom ljeta, u rujnu mjesecu će se održati jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar od 03.09. – 13.09. na kojem će sudjelovati umjetnici iz Italije, Španjolske, Ekvadora, Argentine, SAD-a, BiH i Hrvatske.

Projekat The Future of Public Spaces realizira se  uz podršku programa “Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative” (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x