Published On: Uto, srp 13th, 2021

Afganistanski vojnici se htjeli predati. Talibani ih ubili, vikali Allahu Akbar

CNN je objavio videosnimku na kojoj se vidi kako talibani 16. lipnja ubijaju afganistanske vojnike koji su se htjeli predati.

Na snimci se čuje da netko viče: “Predajte se, komandosi, predajte se!” Nakon toga se vidi kako nenaoružani muškarci izlaze iz zgrade pa ubrzo na njih zapucaju talibani uzvikujući pritom “Allahu Akbar”.

Talibani su 16. lipnja u gradu Dawlat Abad u provinciji Faryab, u blizini afganistanske granice s Turkmenistanom, ubili pripadnike afganistanske specijalne jedinice. CNN je došao do nekoliko snimaka tog događaja, provjerio njihovu autentičnost i razgovarao sa svjedocima.

Na snimci se vidi kako tijela afganistanskih vojnika leže razbacana na tržnici.

Talibani tvrde da se radi o lažnoj snimci

Svjedoci su naveli kako su vojnici nakon žestoke borbe za zadržavanje grada ostali bez municije i da su ih talibani ubrzo okružili. U jednom videu, koji traje oko 45 sekundi, može se čuti slučajni prolaznik kako na lokalnom jeziku govori talibanima da ne pucaju na vojnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne pucajte u njih, ne pucajte u njih, molim vas. Kako to da Paštunci ubijaju Afganistance?” kazao je prolaznik. Paštunci su iranska etnička grupa u Afganistanu.

Crveni križ je potvrdio je da su pronađena 22 tijela afganistanskih vojnika. Ova ubojstva šalju suprotnu poruku od tvrdnji talibana da prihvaćaju predaju vojnika i da im, u nekim slučajevima, plaćaju odlazak kući jer na taj način osiguravaju teritorij Afganistana.

Talibani su tri dana nakon borbi u Dawlat Abadu objavili videosnimku na kojoj se vidi kako vojnicima oduzimaju kamione i oružje. Naveli su za CNN da su snimke na kojima oni pucaju u afganistanske vojnike lažne i da se zapravo radi o propagandi vlade koja želi spriječiti buduće predaje. Njihov glasnogovornik je kazao kako su 24 vojnika još uvijek u zarobljeništvu i da se nalaze u provinciji Faryab, ali nisu za te tvrdnje predočili nikakve dokaze.

Afganistansko ministarstvo obrane negiralo je da talibani drže vojnike te je za CNN navelo kako su oni ubijeni.

“Sve su ih strijeljali”

Nekoliko svjedoka iz Dawlat Abada kazalo je za CNN kako su talibani hladnokrvno pucali na vojnike. Jedan čovjek je rekao da su komandosi stigli u grad s nekoliko tenkova, ali da su nakon dva sata borbe ostali bez streljiva.

“Ubrzo su ih okružili talibani. Zatim su ih odveli na sredinu ulice i sve ih strijeljali”, rekao je svjedok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi svjedok, trgovac koji radi na tržnici, također je kazao kako komandosi “nisu pružali nikakav otpor”. “Digli su ruke u zrak i predali se, a talibani su samo pucali”, rekao je trgovac.

Povlačenje SAD-a

Nakon najave američkog predsjednika Joea Bidena da će do 11. rujna povući sve američke trupe iz zemlje, diljem Afganistana došlo je do raseljavanja desetaka tisuća civila.

Talibani tvrde da su preuzeli kontrolu nad gotovo 200 okruga, uglavnom na sjeveru i sjeverozapadu Afganistana. U ponedjeljak su kazali kako je na “tisuće vojnika prebjeglo i raširenih ruku prigrlilo Islamski Emirat”.

“Očistili smo od zlonamjerne prisutnosti gotovo dvjesto okruga”, dodaje se u priopćenju.

Afganistanske specijalne jedinice obučio je i opremio SAD te imaju postrojbu od oko 11.000 vojnika. No bez američke potpore sve im je teže držati predjele Afganistana te trpe velike gubitke.

CNN je dobio uvid u još jednu videosnimku na kojoj se vide tijela komandosa koje su talibani prošlog tjedna ubili u drugom dijelu provincije Faryab. Crveni križ je potvrdio da je s tog mjesta prikupio više od desetak tijela.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x