Published On: Pon, ruj 7th, 2015

AFERA ZAPALILA EGIPAT Najbolja učenica generacije u suzama: 'Kako se to moglo dogoditi? Kako sam mogla biti ocijenjena s nulom?'

AFERA ZAPALILA NACIJU Najbolja učenica generacije u suzama: 'Kako se to moglo dogoditi? Kako sam mogla biti ocijenjena s nulom?'

Mariam Malak proteklih godina imala je u školi gotovo savršene ocjene, rezultate zbog kojih je bila na glasu kao jedna od najboljih učenica. Kada su objavljeni rezultati završnog ispita, nestrpljivo je čitala popis s najboljim učenicima, no njezino ime nije bilo na listi.
Unatoč tome, mislila je da je dovoljno dobro napisala ispit i da se može upisati u medicinsku školu – sve dok nije vidjela rezultat i onesvijestila se.
– Bila sam u potpunom šoku. Mogla sam čuti sve oko sebe, no nisam mogla govoriti – ispričala je ova mlada Egipćanka za BBC.
– Kako se to moglo dogoditi? Kako sam mogla biti ocijenjena s nulom? – pitala se.
Malak je dobila nula od 100 bodova, i to ne samo na jednom ispitu, već na svih sedam koje je polagala.
Rezultat je bio toliko nevjerojatan da su ona i njezina obitelj odmah posumnjali na ‘prljavu igru’.
Isprva su svi nagađali da je Malak pala ispit jer pripada koptskoj kršćanskoj manjini. No, ta je teorija brzo odbačena i sada njezina obitelj vjeruje da je Miriam žrtva korupcije.
– Ili je škola ili je ispitno povjerenstvo zamijenilo njezine papire s drugim učenikom kojem očito nije išlo – optužuje njezin brat Mina.
Priče o mitu i korupciji nisu strane u egipatskom sustavu obrazovanja. No slučaj Mariam Malak dobio je ogromnu pažnju javnosti na internetu. Tisuće Egipćana stalo je uz nju koristeći hashtag #I believe Mariam Malak, a napravljena je i Facebook stranica podrške koja je dosad prikupila više od 30.000 lajkova.
– Ne samo da su joj ukrali ocjene, ukrali su joj budućnost i snove – napisala je jedna žena na Twitteru.
Da bi dobio nula bodova, učenik mora više-manje ostaviti prazan papir, i tko god da je potpisao Mariam na papiru, samo je prepisao pitanja, bez da je dao odgovore.
Egipatski ministar obrazovanja istraživao je slučaj te podvrgao Mariam pet pismenih testova, nakon čega je zaključeno da prazan ispit zaista pripada njoj.
Ona je odbila prihvatiti takav zaključak te je pismeni test ponovila na televiziji, što je pokazalo da je njezin rukopis značajno drugačiji od onog na ispitu.
Otkako je njezin slučaj dospio u javnost, zbog nula bodova na ispitu, javio se još jedan učenik.
Malak i njezina obitelj nadaju se da će njezine ocjene biti razmotrene. Već su se našli s premijerom Egipta koji je obećao da će pogledati njezin slučaj, a nekoliko uglednih Egipćana ponudili su novac za njezinu budući izobrazbu.
– Želimo neovisan i transparentan odbor koji će ponovno otvoriti istragu i ponoviti testiranje. Nastavit ćemo se boriti sve dok pravda ne bude zadovoljena – kazao je njezin brat.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare