Published On: Tue, Mar 26th, 2019

AFERA “VRBOVANJE SELEFIJA” Dodik: Tek nakon upita Tužiteljstva BiH Ministarstvo proslijedilo informaciju

Predsjedništvo BiH, iako bi trebalo po zakonu, nije, kako je rekao, ranije dobilo informacije od Ministarstva sigurnosti BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da ta bh. institucija, tek nakon uputa Tužilaštva BiH, od Ministarstva sigurnosti BiH dobila Informaciju u vezi s navodima o aktivnostima hrvatske SOA-e o vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja.

Predsjedništvo BiH, iako bi trebalo po zakonu, nije, kako je rekao, ranije dobilo informacije od Ministarstva sigurnosti BiH.

-Kada je Tužiteljstvo BiH poslalo upit jesmo li mi dobili takvu informaciju, onda je došlo do inicijative da je mi zatražimo. Neko je po zakonu bio dužan da, kada se suoči s takvim opasnostima, obavijesti najodgovorniji organ po Ustavu BiH – Predsjedništvo BiH. Ja nikada nisam dobio informaciju te vrste – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, prenosi Fena.

Istaknuo je da su druga dva člana Predsjedništva BiH inzistirala na Informaciji u vezi s navodima o aktivnostima hrvatske SOA-e i generalnog konzula Hrvatske u BiH o vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja.

-Ali ne znam kakva je informacija – dodao je Dodik.