Published On: Čet, sij 2nd, 2014

Afera u Turskoj stopira gradnju koridora 5C?

Direktor Javnog poduzeća “Autoceste FBiH” Ensad Karić nije želio komentirati novonastalu aferu u Turskoj, u okviru koje je zamrznuta imovina vlasnika kompanije “Cengiz Insaat” Mehmeta Cengiza, čija firma u BiH gradi najvredniju dionicu autoputa dugu 20 kilometara.

Upravo su Karić i premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP) u svibnju 2012. godine potpisali ugovor s Mehmetom Cengizom za gradnju dionice Vlakovo – Tarčin na koridoru 5C, čija je vrijednost procijenjena na 237 milijuna dolara, piše Dnevni avaz.

No, ovaj međunarodni tender već duže je i pod lupom bh. istražnih organa, jer je posao dobio Cengiz iako je ponuda talijanskog konzorcija bila povoljnija.

No, Karić kaže da ne može komentirati nešto što se događa u drugoj državi, jer su to za sada sve samo špekulacije.

– Sve što sam vidio je iz medija. Tako da ne mogu špekulirati i nema potrebe da o tome uopće govorim – kazao je Karić.

Na pitanje može li ova afera poremetiti planove poslovanja Cengiza u BiH kada je u pitanju gradnja dionica na koridoru 5C, a pogotovo u slučaju eventualnog uhićenja Cengiza, o čemu mediji u Turskoj bruje već danima, Karić je odgovorio:

– Ne znam stvarno, može biti svašta, tko to zna. Ono što ja znam jeste da neće biti nekih problema, ali da ih ja branim (Cengiz) ili ne branim, neću ulaziti u to. Vidjet ćemo sve.

Podsjećamo, sud u Turskoj zamrznuo je prije nekoliko dana imovinu vlasnika kompanije „Cengiz Insaat”. Optužen je za mito, obmanjivanje, krivotvorenje službenih dokumenata, prijetnje i pridobivanje državnih dobara uz kriminalne aktivnosti.

Firma “Cengiz Insaat” pod istragom je i zbog mogućih pronevjera prilikom gradnje brze pruge Ankara – Istanbul, objavili su mediji u Turskoj.

Ova firma tereti se da je štimala tendersku dokumentaciju, rušila konkurenciju i da je djelovala po političkom nalogu.

No, gradonačelnik Istanbula Kadir Topas odbacio je ove optužbe. Cengiz se dovodi u vezu i s administracijom Topasa, pa se u turskim i stranim medijima, poput “Financial Timesa”, navode i osobne veze vlasnika Cengiza i Topasa.

dnevno.ba