Published On: Sub, ožu 20th, 2021

AFERA U NAJAVI: Nikola Lakušić, koji je posrednik za cjepiva za FBiH, 2016. uhićen zbog pokušaja ubojstva, povezan i Čeda Jovanović?

Osoba imena Nikola Lakušić, koji je inače posrednik iz Srbije za nabavu cjepiva Sputnjik V za Federaciju BiH, 2016. godine u Beogradu uhićena je zbog pokušaja ubojstva izvjesnog Stefana Mićića i ranjavanja djevojke T.P. u Krunskoj ulici u središtu Beograda.

piše: istraživački tim Inforadara!

Kako doznaje Inforadar, Lakušić iz beogradske pucnjave vlasnik je podebljeg policijskog dosjea, a na policijskim agencijama BiH je utvrde da li se radi o istom čovjeku.

Naime, Nikola Lakušić iz pregovora s Vladom FBiH potpisuje se i sa „Nikola Zukur Lakušić“, odnosno „Nikola Zukor Lakušić“ u korespondenciji s pojedinim vlasnicima i predstavnicima veledrogerija u BiH. Izvor iz policije pojašnjava da osobe iz krim-miljea u osobnim dokumentima često mijenjaju jedno slovo imena ili prezimena, a onda nastupaju s drugim, kako bi bila otežana njihova identifikacija u poslovima kojima se bave.

Je li to i ovdje slučaj – odgovor trebaju ponuditi bh. sigurnosne i policijske strukture. S obzirom na to da je ovo pitanje od najvišeg mogućeg javnog interesa, a pogotovo interesa za javno zdravlje, na pravoj državi je da utvrdi konačni identitet „Nikole Lakušića“.

Podsjećamo, firmu Medimpex na telefonskoj sjednici Vlada FBiH je u utorak navečer izabrala od tri ponuđača. Ponuđena je nabavka 500.000 ruskih cjepiva Sputnjik V, po cijeni od 14,3 eura po cjepivu (oko 28 KM, iako je fiksna cijena Sputnjika 9.95 dolara – oko 16 KM!) uz obavezu da u roku od tri dana od potpisivanja ugovora na Sarajevski aerodrom isporuči prvu turu od 100.000. Ostatak od 400.000 cjepiva, trebao bi biti isporučen u roku od tri tjedna.

Posrednika Nikolu Lakušića Ruski Investicijski fond ovlastio je kao agenta za prodaju cjepiva na teritoriji bivše Jugoslavije.

Foto: Faksimil dokumenta o ponuđačima, na kojem je i ime posrednika Nikole Lakušića

Kako je došlo do veze posrednika i ponuđača, Mujezina i Lakušića?

Odgovor se nalazi u izjavi predsjednika LDP-a Čedomira Jovanovića u Srbiji, a savjetnika Željka Komšića u Predsjedništvu BiH, prilikom intervjua prošle subote na Face TV.

Zanimljivo je da je prije bilo kakvih informacija i saznanja u javnosti o nabavci Jovanović najavio dolazak ovog cjepiva. Dakle, četiri dana prije. Gostujući na Face TV Jovanović je rekao da je „Novaliću otežan rad jer čitav dan sjedi u Sudu zbog respiratora, gdje je završio zbog toga što je plaćao respiratore onoliko koliko su u tom trenutku koštali“.

Također je implicirao da se protiv njega vodi politički proces.

„Podržite tog Novalića. Nismo ni mi naivni. Znamo mi vrlo dobro što je iza svega toga, i tko kontrolira Tužiteljstvo i o čemu se ovdje radi“, izjavio je Jovanović, podržavši tezu da je afera i proces Respiratori razlog zašto se sada kasni s nabavkom cjepiva. To je inače narativ s kojim se ovih dana razmeću brojni dužnosnici SDA. Dodao je da nabavku cjepiva „opstruiraju oni koji ruše Bosnu“.

„Znam da u ovom trenutku u BiH treba doći 400.000 cjepiva koje čekaju isporuku, nabavljene po najnižoj cijeni po kojoj se Sputnik prodao do sada. Oni koji nisu uspjeli da BiH sruše topovima s Trebevića 1992. godine, oni spletkaroši iz 2018., muljatori iz Mostara od prije tri mjeseca, sad bi da korona završi posao za njih. Zašto nema ni jednog cjepiva…“

To je govorio Čeda i s pravom izazvao lavinu reakcija te mnoga pitanja, uključujući i dva osnovna: zašto brani optuženog Novalića i otkuda mu informacije o dolasku cjepiva?

Prema informacijama iz više neovisnih izvora, Jovanović poznaje Lakušića, a kao politički savjetnik veza je s Komšićem i Avdom Gljivom, DF-ovim predsjednikom UO Apoteke Sarajevo i predsjednikom OO DF Vogošća, koji je opet blizak Mujezinu, a Mujezin Asimu Sarajliću, neformalnom gazdi Vogošće.

Infradar je pokušao istražiti je li bilo tko u Bosni i Hercegovini interesirao za dosje posrednika za BiH, odnosno, je li bilo tko pokušao utvrditi je li Nikola Lukušić, inače osoba s podebelim policijskim dosjeom, isti Nikola Lukušić angažiran za nabavu 500.000 cjepiva za FBiH po višestruko napumpanim cijenama?

Njihovu vezu potenciraju i ruski mediji, pa tako portal Balkanist u današnjoj priči dovodi u direktnu vezu Čedu Jovanovića i Nikolu Lakušića.

Foto: I ruski mediji pišu o vezi Lakušića i Čede Jovanovića

Također, informacije iz više izvora potvrdio je i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, nakon što su ga kontaktirali novinari Inforadara. Kaže da su bh. vlasti pokazale da ni u vrijeme pandemije nemaju problem da uđu u silne zloupotrebe.

“Postoje razne priče i iz Beograda i Sarajeva da je famozna nabavka cjepiva od strane Vlade FBiH u najmanju ruku čudna, te se kao posrednici spominju i Čedomir Jovanović i mnogi drugi vezani za vladajuću koaliciju u FBiH. Kako nam se ne bi ponovila afera ‘respiratori’, neka institucije BiH a prvenstveno SIPA provjere postoje li neregularnosti u nabavci istih cjepiva. Ono što je u najmanju ruku čudno jeste da ćemo od zemlje koja nije nabavila ni jedno cjepivo postati zemlja koja je uspela za tri dana nabaviti 500.000 cjepiva. Poučeni iskustvom respiratora, poljskih bolnica i ostalih spornih nabavki u vrijeme pandemije, ne vidim ništa sporno da SIPA provjeri i nabavku cjepiva, što ni u kom slučaju ne može zaustaviti dolazak istih cjepiva BiH. Ako je sve po zakonu, nema razloga da se netko od vladajućih plaši rada SIPA-e te da putem režimskih medija spinuje izmišljene kontraobavještajne ratove. Ako pola Beograda i Sarajeva priča o u najmanju ruku čudnoj nabavci cjepiva, to je dovoljan razlog da institucije BiH obrate pažnju na ovu nabavku!”, poručuje Mijatović.

Kad je pak u pitanju angažman Lakušića u Rusiji, izvor Inforadara ističe da zadatak ruskog fonda nije da kontrolira koji im se komercijalista pojavi s nekom ponudom.

„Nije problem u ruskom fondu, oni direktno rade s državnim fondovima, i to su svima rekli. Međutim, ako se njima javi privatni diler iz regije ili BiH onda ga oni mogu usmjeriti na drugog dilera, tako da svi mogu otvoriti kanal za svoju zaradu i tako raste cijena. Ali zašto mi pristajemo na to? Zašto nismo prilagodili zakonsku regulativu ranije, jer smo samo mi izuzetak kojem trebaju posredničke privatne firme. Zašto? Zbog velike zarade mnogih u lancu ugrađivanja. I je li moguće da jedan čovjek u parlamentu zaustavi to sve?“, zaključuje naš izvor, dobro upućen u farmaceutsko tržište i političke okolnosti.

Kao što je poznato, ponuđač će cjepivo Sputnjik V navodno nabavljati preko kompanije ALLIANZ SWISS TRADE iz Švicarske. Ovu kompaniju nemoguće je naći u švicarskom registru i nema nijedan dokaz poslovanja na tržištu. Neka saznanja upućuju da je njeno sjedište u Dubaiju.

Još jedan bitan segment cijele priče jeste da će, ako sve ovako ostane, 500.000 tisuća  doza Sputnjika biti plaćeno oko 2,98 milijuna eura iznad realne cijene. To je novac koji će „nekome“ ostati. Pri tome, domaći dobavljači mogu maksimalno profitirati osam posto.

Prvo i osnovno pitanje koje se nakon svega nameće jeste kako je uopće moguće da je Vladi FBIH i premijeru Fadilu Novaliću „promaklo“ ime posrednika iz Srbije i po svemu sudeći veze Čede Jovanovića? Je li bilo teško izvršiti sigurnosne provjere, ili je upravo bio cilj da se ništa ne provjeri?/