Published On: Pon, lip 3rd, 2013

AFERA “POMILUJ ME PREDSJEDNIČE”: SIPA pretresla tri lokacije u Sarajevu i Zenici

U nastavku akcije kodnog naziva “Pravda“, postupajući po naredbama Suda i Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz podršku pripadnika MUP-a SŽ-a i MUP-a ZDŽ-a, danas su izvršili pretrese objekata na ukupno tri lokacije na području Sarajeva i Zenice.

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) bit će saslušane četiri osobe, za koje postoje osnove sumnje da su izvršile KD “Dogovor za učinjenje kaznenih djela“ iz članka 247 KZ BiH u vezi sa KD “Protuzakonito posredovanje“ iz članka 219 KZ BiH, “Davanja dara i drugih oblika koristi“ iz članka 218 KZ BIH i “Primanje dara ili drugih oblika koristi“ iz članka 217 KZ BiH. Nad osumnjičenim osobama bit će izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će se, sukladno uputama nadležnog tužitelja, odlučiti o njihovom daljnjem statusu, priopćeno je iz SIPA-e.

Prilikom današnjih pretresa pronađena je i privremeno izuzeta određena količina dokumentacije koja se odnosi na sudske presude, mobilni telefoni, kompjuteri, razne bilješke, rokovnici i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem gore navedenih kaznenih djela.

Podsjećanja radi, akcija kodnog naziva “Pravda“ počela je 26. travnja, zajedno sa akcijama “Patriot“ i “Memory“, kada je uhićen i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. Onaj smješni lik koji ima problema sa trećinama.