AFERA “ASIM” Kako se omiljeni hrvatski glumac našao u središtu afere Izetbegovićeve stranke

Politika svih politika je kadrovska politika, govorio je tako nekako Staljin, a tim motom se služio i donedavni potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić koji je sam za sebe govorio da je “prvi do Bakira”.

Sarajlić je nakon afere koja se bavi unutarstranačkim podmetanjima u toj stranci dao ostavku na sve funkcije, a snimke razgovora između Sarajlića i drugih dužnosnika SDA objavio je na svom Facebooku jedan od SDA dužnosnika, piše Direktno.hr.

Na snimci koja je potresla SDA i političku pozornicu u BiH, a prvenstveno u Sarajevu, čuje se da preko Glumca (Hadžihafizbegović) i Cvrleta (Hasanspahić) Asim Sarajlić i zastupnik SDA Sabahudin Delalić obećavaju završiti zaposlenje supruge izaslanika koji je zauzvrat trebao glasovati za Fikreta Prevljaka, a ne za Semira Efendića na nedavnim unutarstranačkim izborima za predsjednika Županijskog odbora SDA Sarajevo.

Omiljeni hrvatski glumac Hadžihafizbegović koji se proslavio u nizu filmskih ostvarenja i TV serija (Lud, zbunjen normalan, Amir…) rado je viđen gost na filmskim festivalima po Hrvatskoj, a trebao je biti ministar kulture u županijskoj vladi Sarajevske Županije.

Osim ‘mućki’ oko pogodovanja pri zaposlenju, na snimci koju su objavili mediji U BiH čuje se i kako je Sarajlić pomogao aktualnom gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki da dođe do gradonačelničke pozicije u tom gradu.

Vrh Stranke demokratske akcije je u ponedjeljak navečer donio odluku o zamjeni spornih kandidata u budućoj Vladi Županije Sarajevo. Umjesto Senada Hasanspahića i Emira Hadžihafizbegovića, kandidati za ministre za pitanja branitelja odnosno kulturu i sportu bit će Hajrudin Grabovica i Kenan Alikadić.

Hadžihafizbegović je već obnašao ranije funkciju ministra u toj vladi, a osim po glumačkom talentu poznat je i kao istaknuti zagovaratelj politike SDA koju vodi Bakir Izetbegović pa i po nekim spornim porukama koje je upućivao bosansko-hercegovačkim Hrvatima i Srbima.

Komentirajući aferu Asim, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao “da je vidio i gore”.

Komentirajuću ovu aferu i Komšićevu izjavu, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i bosanskohercegovačkog HDZ-a Dragan Čović kaže da je i sam Komšić izabran sličnim kadroviranjem.

“Taj bošnjački član Predsjedništva je izabran na isti način od istih ljudi, to je posao za SDA i institucije. Tamo gdje je kriminal, tu je prekršajni zakon. Ako nisu riješili to kada su birana dva bošnjačka člana Predsjedništva, nadam se da će sada”, ustvrdio je šef HNS-a u BiH.

Inače, analitičari smatraju da je Asim Sarajlić koji je uz poziciju potpredsjednika SDA bio i u kadrovskom odboru te stranke, bio zadužen za obavljanje takozvanih prljavih poslova za predsjednika stranke Izetbegovića.

Na društvenim mrežama mnogi s podsmjehom komentiraju blagu izjavu Željka Komšića o tomu da je vidio i gore stvari, a kada je naknadno upitan da komentira aferu Asim Komšić je ustvrdio kako je Dragan Čović kriv za propast nekadašnjeg hercegovačkog giganta Aluminija.

Čistkom Sarajlića iz vrha stranke i micanjem s odgovornih funkcija, SDA se, smatraju tamošnji analitičari, “pere” od odgovornosti.

Ova afera samo je jedna u nizu afera koje potresaju tu bošnjačku stranku. Nedavno je utvrđeno kako prvi čovjek Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić Osmica nema fakultetsku diplomu, a u spornim snimkama koje su objavili mediji u BiH spominje se i Osimca u kontekstu ‘kadroviranja’ unutar te stranke.