Published On: Pet, velj 11th, 2022

Advokat Crnalić za N1: Dodik i NSRS nisu počinili krivično djelo!

Advokat Asim Crnalić u razgovoru za N1 kazao je da ništa što radi Milorad Dodik ili NSRS nije krivično djelo, pa samim tim nije ni za djelovanje pravosuđa. A razlog je što naš Kazneni zakon ne prepoznaje ovakva djela. Dodaje da postoji tijelo koja ima sve ovlasti da djeluje, ali po njegovom sudu – to neće.

Nije kazneno djelo bez obzira što se time podriva ustavni poredak i što taj čin predstavlja napad na ustavni poredak. Jučer me na ulazu u moj ured sreo kolega i kaže: “Moja žena se ljuti na vas kada ste rekli da ono što radi Dodik nije krivično djelo”. To sam baš na N1 rekao. Najveći broj aktivnosti koje poduzimaju tijela RS, a odnose se na razvlašćenja države je napad na ustavni poredak. Nažalost, sve te aktivnosti Krivični zakon nije inkriminirao, dakle ne postoji opisi tih krivičnih djela koja bi bile obuhvaćena. Napad na ustavni poredak koji pretpostavlja silu ili uz prijetnju upotrebe sile je krivično djelo. U prijevodu – sve ovo što poduzimaju tijela NSRS i pojedinci nije obuhvaćeno kao krivično djelo u Krivičnom zakonu. Dodik to radi jer to zna, ima pravne savjetnike. Dodik je samo jednom došao na granicu, zamalo je počinio krivično djelo.

Dodik je najavio da će pripadnicima SIPA-e ili državnog pravosuđa biti zabranjen ulazak u entitet?

Ako bi u zabrani ima naznake upotrebe sile onda je to krivčno djelo Napad na ustavni poredak.

Ukoliko bude VSTV RS i VSTV BiH, kako će to izgledati na terenu, konkretno u Republici Srpskoj?

Da dva tijela odlučuju o istom pitanju – to je u klasičnom smislu sukob nadležnosti i tada bi Ustavni sud odlučivao jer mi nemamo vrhovni sud. Čuo sam da je predložena odgoda njegove primjene (Nacrta zakona VSTV RS). To još nije za ispitivanje ustavnosti. Pod pretpostavkom da se stvari istjeraju do kraja taj zakon bi bio predmet ustavnog preispitivanja. OHR je tumač Ustava, tako da bi to pitanje nedvojbeno bilo riješeno na štetu Republike Srpske.

Da li će eventualna istraga u vezi sa ovim predmetom proći kao ona u vezi sa referendumom u RS?

Ne vjerujem da može jer je to preozbiljna stvar da bi bilo prepušteno inerciji. Ako se dogodi da Ustavni sud donese odluku da je taj zakon neustavan i ukine ge, ili odredi vrijeme za NSRS da ga ukine, u tom slučaju Tužilaštvo ima ozbiljan zadata da procesuira one koji nisu izvršili odluku.

Neke moje kolege, koje emocionalno reaguju uprkos tome što su znalci, daju ljudima nadu da je moguće da pravosuđe reaguje. Pravosuđe ne može uvodit politički red, jedino ko sve može je visoki predstavnik, ali on neće. To ne može niti jedna ambsada, ali visoki predstavnik ima kraljevske ovlasti. Ja sam kao pravnik nezadovljan kad je u pitanju OHR. Znam šta mogu, a šta ne čine. OHR je tu da štiti državu, visoki predstavnik je protektor i on je dužan osigurati da institucije profukcionišu. Inače, što će tu? Moram biti grub zbog javnosti. Dakle, on može ako hoće. Budući da ništa ne čini, moj zaključak je da neće.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ćakija
Ćakija
4 mjeseci prije

Da nije počinjeno krivič o djelo vjerovatnoća je 60%, a da je počinjeno vjerovatnoća ne postoji, nego je sigurno, 100% počinjeno.
Ovaj je neki HDZ-SNSD odvjetnik.

Četvrti srpski usstanak!
Četvrti srpski usstanak!
Šta ti kažeš na ovo?  Ćakija
4 mjeseci prije

Četvrti srpski ussttanak protiv neoosmalija je krenuo 😎 ! Sretno, braćo Srbi – uskoro Vam se pridružujemo i mi Hrvati 🙂 !

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Četvrti srpski usstanak!
4 mjeseci prije

Ha…Ti si Heiligesavac ,ostavi se nas Hrvata..😀

Geza
Geza
Šta ti kažeš na ovo?  Ćakija
4 mjeseci prije

E ti si zapišani mošnjački samoproglašeni odvjetnik i stručnjak. Nek si nam te svoje dragocjene procebte napisao.

Mile jeleosvetitelj
Mile jeleosvetitelj
Šta ti kažeš na ovo?  Ćakija
4 mjeseci prije

Turci su na Balkanu počinili strahovit i pravi genocid čije posljedice vidimo i danas: stotine, hiljade dokazanih umno osakaćenih idiota pokušava uprkos tome što su pročitani, da prodaje maglu ostatku Balkana. Lako što idioti lažu, i svi vidimo da lažu, i oni vide da svi vidimo, nego je zlo što nekrsti ustraju u toj raboti.

Geza
Geza
4 mjeseci prije

Čovjek je sve napisao na boošnjački način – okruglo pa na čoše!