Published On: Fri, Aug 11th, 2017
#3rd | By Desk

ADAM MIKAČIĆ: Kuću mog djeda oteli su komunisti, od vlasti tražim obeštećenje

Adam Mikačić, unuk istoimenog vlasnika Mikačića kuće, koja je sredinom ove godine obnovljena zablistala u središtu Mostara javio se redakciji Hrvatskog Medijskog Servisa kako bi podsjetio javnost da je njegov djed vlasnik zgrade, te kako traži obeštećenje.

Obnovu Mikačića kuće, jednog od niza objekata stradalih u ratu financirao je Grad Mostar, a izvođač radova bila je širokobriješka tvrtka “Hering”.

Prema projektu, u prizemnom dijelu bit će poslovni prostori, a na tri kata, od kojih je jedan nadograđen nalaze se stanovi. Na nadograđenom trećem katu ukupno je deset stanova, čija površina odgovara površini stanova nositelja stanarskih prava iz zgrade Ante Starčevića br.1. poznatije kao „Ćiro’“, a koja se ne planira obnavljati. Vrijednost cijelog projekta obnove Mikačića kuće je više od 1,200.000 KM.

„Mikačića kuća“ je, do nacionalizacije od ondašnjih komunističkih vlasti, bila velika vila u vlasništvu poznatog mostarskog trgovca Adama Mikačića. Nakon što je obnovljen ovaj stambeno-poslovni objekt, izgrađen između 1878. i 1901. godine, ponovo je postao dio urbane prepoznatljivosti uže gradske jezgre Mostara.

Ugovor za rekonstrukciju Mikačića kuće napravljen je još 2008. godine, ali je zbog višegodišnjeg sudskog spora, odnosno žalbe i kasnije tužbe od strane poduzeća „Velmos Company, obnova bila zaustavljena. Županijski je sud 19. rujna 2009. odbacio tužbu kao neutemeljenu, a radovi na obnovi su tako nakon godina zastoja nastavljeni.

Adam Mikačić, koji živi u Mainz i nosi ime po svom djedu vlasniku “Mikačiće kuće” za Hrvatski Medijski Servis kaže kako su detalji o poslovnom putu njegova djeda i tome kako je kuća izgrađena starim Mostarcima dobro poznati.

-Oni su proizašli kao rezultat poštenog i marljivog rada kroz desetljeća, od prve trgovačke radnje u Mostaru u drugoj polovici 19. stoljeća, nakon čega su sljedile druge radnje diljem Hercegovine, kaže.

Ubrzo, dodaje, sljedi preuzimanje zastupstva Sarajevske pivare, izgradnja pogona za pravljenje leda (Ledara), bezalkoholnih pića i soda-vode kao i otvaranje tiskare 1905 godine.

-Pred početak Prvog svjetskog rata moj djed Adam Mikačić napravio je kuću za svoju veliku obitelj na današnjem Bulevaru, nakon više od 20 godina uspješnog poslovanja, kaže Adam Mikačić za HMS.

Podsjeća kako su se u tom vremenu izmjenjale Osmanlije, Austro-Ugarska i Kraljevina Jugoslavija.

-A onda 1945. dolaze na vlast “Oni”, jedna potpuno nova garnitura. Otimačinu proglasiše nacionalizacijom za dobrobit društvenog vlasništva u bratstvu i jedinstvu nove države. Ali ne možeš zlo radit’ a dobru se nadat’.Poruši se grad, pa tako i Mikačića kuća. Ameri to smiriše, slično kao 1945.  A sada tek stupaju “Ovi” pravi na scenu. Što nam paše od “Onih” ostavit ćemo, a što nam ne paše mi ćemo po svome – perfektna kombinacija, kaže ironično sugovornik HMS-a.

Pita se na osnovu kojega prava, činjenice ili nekog drugog regulatora bilo tko može poduzimati bilo koje transakcije i raspolagati tuđim vlasništvom.

-Pa i sama restitucija, bila ona ozakonjena ili ne, podrazumjeva korekciju učinjene nepravde. To su još prije 2000 godina uvidjeli Rimljani u zakonu “Restitutio ad integrum”, kaže.

A stvar je, dodaje, u biti vrlo jednostavna.

-Upitajte nekoliko slučajnih prolaznika, Mostaraca, za Mikačića kuću, u datom slučaju u svojstvu svjedoka, zavirite u katastarske knjige i gruntovnice, pa će sve biti jasno.

Na upit o nadoknadi i zahtjevima za oštetu, sugovornik HMS-a kaže: To ne bih htio prejudicirati, na to trebaju dati odgovor pravnici i vještaci. /HMS/