Published On: Ned, ruj 29th, 2019

ABU HAMZA Nakon 20 godina bijeg pripadnika odreda “El mudžahid” iz zatvora u Sarajevu i dalje nerazjašnjen

Dovođenje Dimona na suđenje u Francuskoj

Prošlo je 20 godina otkad je iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo pobjegao nekadašnji pripadnik jedinice “El mudžahid” Francuz Lionel Dimon(Dumont, 43),, poznatiji kao Abu Hamza, a okolnosti ovog bijega ni danas nisu razjašnjene.

Jedan od istražitelja i danas je uvjeren da je Abu Hamzu iz zatvora “pustila politika”, piše “Avaz”.

On smatra da pojedinci u najmoćnijim političkim strukturama nisu htjeli da Dimon bude odveden na saslušanje u Francusku zbog svega što je znao o dešavanjima u BiH.

Dimon je zajedno sa svojim sudionikom Mouldom Bugelanom osuđen u Zenici na 20 godina zatvora zbog pljačke benzinske pumpe u zeničkom naselju Raspotočje 1997. godine, gdje je jedan policajac ubijen, te zbog napada na prodavnicu oružja “Autoteka” u Zenici, kada je smrtno stradao zaštitar radnje.

On je bio vođa bande iz Rubea, grupe kriminalaca optuženih za niz bombaških napada u Lilu 1996. godine.

Poslije suočavanja s optužbama boravio je u BiH, gdje je 1997. godine uhićen nakon dvostruke pljačke u Zenici. Pronađen je u stanu koji je bio vlasništvo tadašnjeg MUP-a BiH.

Abu Hamza u Sarajevu

Zatvorsku kaznu izdržavao je u Zenici, ali je nakon tučnjave s jednim osuđenikom prebačen u Sarajevo, odakle je pobjegao nekoliko dana prije nego što je trebao biti izručen Francuskoj.

Iz sarajevskog zatvora pobjegao je s 20-godišnjim Edinom Džihanom 26. svibnja1999. godine dok je straža gledala prijenos finala Kupa prvaka u nogometu između Bayerna i Manchester Uniteda.

Dimon i Džihan su te noći prošli i kroz kuhinju koja je, mimo zatvorskih pravila, bila otključana.

Željezne rešetke su presjekli, najvjerojatnije aparatom koji im je dostavljen s vana te se prebacili u dio koji pripada sudskim institucijama.

Prema ovoj službenoj verziji, u prostorijama Suda u prizemlju zgrade skinuli su željeznu rešetku s prozora, a potom jednostavno išetali na sporednu ulicu. Džihan i Dimon pobjegli su na teritorij Republike Srpske.

Tri dana kasnije, Džihan je uhićen u Sarajevu, a četiri godine kasnije Dimon u Njemačkoj.

Dimon je u sarajevskom zatvoru imao izvjesnu slobodu. Telefonirao je, primao posjete i pričao na francuskom jeziku s određenim osobama, a da to nije snimano, niti je ikada prilikom posjeta bio prisutan prevoditelj.

Godinama kasnije posumnjalo se da je upravo tako organizirao svoj bijeg. Poznavatelji ovog događaja kažu da Dimon i Džihan nisu mogli sami izvesti ovakav bijeg, jer bi im za to trebalo duže vremena da presijeku rešetke, a bili bi bučni.

Sugovornici “Avaza” kaže da su šipke morale biti ranije prerezane.

“U svakom bijegu iz zatvora imate pomagače izvana i unutar zatvora. Džihan mu je vjerojatno trebao jer je poznavao Sarajevo, dok Dimon nije dobro poznavao ovu teritoriju te ne bi znao kuda krenuti nakon bijega”, govore poznavatelji ovog događaja.

Službena istraga nikad nije utvrdila tko su ostali pomagači Dimonovog bijega.

Bio u brigadi ’El Mudžahid’

Lionel Dimon, alias Bilal ili Hamza rođen je 29. siječnja 1971. godine u Rubeu u Francuskoj, gdje je i studirao na tamošnjem fakultetu.

Ovaj dobrovoljac francuske vojske sudjelovao je u trupama u UN operaciji “Vratiti nadu” u Somaliji. Prešao je na islam, a u listopadu 1993. vratio se u Francusku.

Dimon je u Parizu podnio zahtjev za angažman u nekoj nevladinoj humanitarnoj organizaciji u BiH, gdje dolazi u svibnju 1994. godine, da bi do kraja 1995. godine pod imenom Abu Hamza bio u brigadi “El mudžahid” u Zenici.

Tijekom druge polovine 1995. godine sudjeluje u borbama u teslićkom i vozućkom kraju. Početkom 1996. godine, nakon vjenčanja živi u Zavidovićima, potom u jednom selu kod Travnika, te u Zenici. Neposredno prije bijega iz Sarajeva njegov brak je poništen.

U Francuskoj osuđen na 30 godina zatvora

Do rujna 2003. godine sa suprugom Njemicom Dimon je živio povučeno u prefekturi Niigata, oko 250 kilometara sjeverno od Tokija, radeći u privatnoj tvrtki za prodaju automobila čiji je vlasnik bio Pakistanac.

Prema pisanju japanskih novina, u lipnju 2002. godine infiltrirao se u Japan sa zadatkom da oformi mrežu Al Kaide.

Nakon Japana, Dimon je otišao nakratko u Maleziju, a potom u Njemačku, gdje je uhićen u prosincu 2003. godine u jednoj hotelskoj sobi kod Minhena.

Pet mjeseci nakon uhićenja izručen je Francuskoj, u kojoj je 2001. u odsustvu osuđen na doživotnu robiju zbog sudjelovanja u planiranju terorističkog napada na sudionike sammita G7 u ovoj zemlji 1996. godine, napada na policijsku stanicu, kao i za oružanu pljačku, te niz bombaških napada.

Ponovo mu je suđeno u Francuskoj i ovaj put osuđen je na 30 godina zatvora, prenosi Srna.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare