Published On: Sun, Oct 11th, 2015

Abu Bakr al-Baghdadi nije među ubijenim čelnicima ISIS-a

Nekolicina čelnika Islamske države ubijeni su u zračnom udaru koji su izvele iračke zračne snage, ali “kalif” Abu Bakr al-Baghdadi nije među njima, javio je Reuters, pozivajući se na irački izvor iz stanovite bolnice.

Ranije je javljeno da su iračke zračne snage napale konvoj čelnika džihadističke grupe Islamska država, al-Baghdadija, u zapadnoj iračkoj pokrajini Anbar. Njegova sudbina je nepoznata piše Anadolija.

Lokalni portal vijesti Shafaq naveo je priopćenje iračke vojske da je zračni udar izveden nakon što je obavještajna služba dobila informaciju o al-Baghdadijevoj ruti na sastanku s vodstvom terorističke organizacije.

Islamska država je radikalna sunitska grupa koja je zauzela ogromne površine u Siriji i Iraku. Ona namjerava uspostaviti islamski kalifat na okupiranim teritorijama.

Radikali su postali zloglasni po brojnim terorističkim napadima i masovnim pogubljenima, kamenovanjima žena i odrubljivanju glava strancima.

U Bosni i Hercegovini, što je najtužnije imaju i manje grupe simpatizera koji ih javno podržavaju. O broju onih koji ih tajno simpatiziraju postoje samo nagađanja.

Poskok.info